Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını ile birlikte gıda güvenliğinin ve tarımın stratejik bir konu olduğu bir kez daha anlaşıldı. Bu durum, konuyla ilgili çeşitli tedbirleri de beraberinde getirdi. Dünya ekonomisi, koronavirüs salgını nedeniyle tarihte benzeri görülmemiş bir krizin eşiğine gelirken, sürecin her alanda olduğu gibi küresel tarım sektörü açısından da önemli sonuçlar doğurması bekleniyor. Son yıllarda ülkeler için sanayi ve dijital sektörler öncelikli alanlar olarak öne çıkarken koronavirüs, tarım ve hayvancılığın ekonomiler için ne derece kritik olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Salgın nedeniyle uygulanan kısıtlayıcı tedbirler çerçevesinde insanlar büyük ölçüde eve kapanırken, pek çok ülkede market, kasap ve manav gibi temel gıda ihtiyaçlarının karşılanabileceği yerler dışındaki zaruri olmayan ticari işletmeler faaliyetlerine geçici olarak ara vermişti. Yaşanan süreç gözlerin tarıma çevrilmesine neden oldu. Bu kapsamda, koronavirüsle birlikte girilen yeni dönemde, tarımdaki ağırlığın artırılması gerektiği savunuluyor. Bunun için ise tarım ülkesi olan Türkiye’nin büyük bir atılım yapabileceği üzerinde duruluyor. Özellikle Türkiye’nin toplam tarımsal üretiminin yüzde 10’unu karşılayan Konya’nın, bu alanda daha fazla desteklenmesi, büyük önem arz ediyor. Bunun için Konyalı çiftçiler, diğer sektörlerde olduğu gibi tarım sektörünün de desteklenmesini, bunun için yeni paketler ortaya konulmasını istiyor.

ÇİFÇİ BARIŞI İSTİYORUZ

Çiftçiler olarak hükümetten paket beklediklerine dikkat çeken Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Koronavirüs salgını ülkemizde de yaşandı. Ülkemizde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca ve sağlık çalışanlarımızın büyük fedakarlığı ile koronavirüse yakalanan vatandaşlarımızın iyileşmesi konusunda büyük bir çaba sarf edildi. Bu dönemde 81 milyonu doyuran çiftçilerin de alkışlanması gerektiğine inanıyorum. Hükümet tarafından çeşitli sektörleri destelemek adına açıklanan paketleri olumlu buluyoruz ve destekliyoruz. Ancak 81 milyon insanı doyuran, hayatlarını da tehlikeye atarak çalışmasını bir dakika bile durdurmayan çiftçilerimizin de destek paketlerinden mahrum olması bizleri üzüyor. İvedilikle çiftçilerimize de yönelik ayrı bir kredi paketinin açıklanması lazım. Geçmiş dönemlerde çiftçilerimizin kullandığı kredilerin faizleri affedilerek yeniden bir yapılanma içerisine girilmesini ilgili bakanlıklardan bekliyoruz. Koronavirüsten dolayı ithal gelen fide tohumlarında yükseliş meydana geldi. Mazot maliyetlerindeki düşüş olmasına rağmen enerji maliyetlerinde yükseklik devam ediyor. Bundan dolayı girdi maliyetlerinde bir düşüş yaşamadık. İçinden geçtiğimiz bu dönemlerde geçmişe dönük çiftçilerimizin borçlarını bir şekilde silinmesini istiyoruz. Bizler hükümetimizden çiftçi barışı bekliyoruz. Af ile çiftçilerimiz üretimde tertemiz bir sayfa açsın. Biz Türkiye’yi değil dünyayı doyuran bir güç olmak istiyoruz. Bunun için de çalışmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

TARIMDA KALICI TEDBİRLER ALINMASINI İSTİYORUZ

Çiftçilerin zor durumda olduğunu ve tarım alanında kalıcı çözümler istediklerine dikkat çeken Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Mayıs ayı içerisinde havalar sıcak gitti. Bu da tarlardaki mahsulün su ihtiyacını çoğalttı. Yağışlar lokal olarak bölge bölge yağıyor. Yağışlar düzenli olarak Konya Ovasının tamamına düşmüyor. Aşırı sıcaklardan dolayı çiftçiler çok hızlı bir şekilde sulamaya başladı. Mayıs ayının sonuna doğru havalar soğudu ve don olayı meydana geldi. Haziran ayının başında da ilçemiz de dahil olmak üzere don olayı meydana geldi. Tarım ve Orman İlçe Müdürlükleri ve Ziraat Odaları hasat tespitine başladılar. Dünyada havanın ve iklimin ayarları ile oynandı. Havanın ne olduğu belli olmuyor. Çiftçilerimiz çok büyük sıkıntı içerisinde. Çiftçi bir türlü TARSİM sigortasına alıştıramadı. Bu konuda ciddi çalışma yapılması gerekiyor. Tarımda köklü bir çözüme gidilmesi gerekiyor. Çiftçi her türlü sıkıntıya rağmen ayakta durmaya çalışıyor. Çiftçinin zor durumda olduğunda kimse yanında olmuyor. Çiftçinin çiftçiden başka dostu yok. Çiftçinin zor durumunda yanında Ziraat Odaları var. Bizler herkesin çiftçilerin dertleri ile hemhal olmasını istiyoruz. Çiftçiler olarak girdi maliyetleri ve enerji giderleri bizleri oldukça zorluyor” şeklinde konuştu.

ENERJİ MAALİYETLERİNE DESTEK BEKLİYORIZ

Çiftçilerin sahada üretmeye devam ettiğine dikkat çeken Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu da, tarıma büyük destekler verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Çiftçilerimiz harıl harıl çalışıyor. Çiftçilerimizin desteklenmesi şart. Çiftçilerimizi şuanda en çok tarımsal sulamada kullanılan yüksek enerji maliyetleri zorluyor. Devletimizin bu konuda bir çalışma yapması gerekiyor. Tarımda kullanılan enerjiye bir destek verilmeli. Çiftçilerimize de faizleri düşük 1 yıl ödemesiz krediler verilmeli. Koronovirüs ile tarımın önemin anlaşıldığı bu dönemde tarımsal alanda kullanılan enerjiye ciddi anlamda destek verilmeli. Çiftçinin maliyetlerini en çok elektrik ücretleri yükseltiyor. Tarım bir meslektir ve meslek olarak da görülmelidir” değerlendirmesi yaptı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim