Yağışlı ve bereketli geçen kış mevsiminin ardından Mart ayının başında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması nedeniyle şehir genelindeki meyve ağaçlarının büyük bir bölümü çiçek açtı. Hava sıcaklığının daha yüksek olduğu merkezdeki ağaçlar erken çiçek açarken, dağlık kesimlerdeki ağaçlar ise henüz çiçek açmadı. Mart ayının sonlarında hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi ve birkaç gündür etkili olan kar yağışına bağlı olarak çiçek açan meyve ağaçlarının donduğu, şehrin yüksek kesimlerinde bulunan ve henüz çiçek açmayan meyve ağaçlarının ise soğuktan zarar görmediği öğrenildi. 

‘SOĞUK HAVA KORKUTMASIN’

Mart ayının ortalarında hava sıcaklığının arttığı Konya’da şehir merkezindeki birçok bölgede kayısı başta olmak üzere birçok meyve ağacının çiçek açtığını, çiçek açan ağaçların soğuk ve karlı hava nedeniyle zarar gördüğünü dile getiren Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, meyve tarımının yoğun olarak yapıldığı Meram ilçesinin yüksek kesimlerinde aynı durumun söz konusu olmadığını ifade etti. Şehrin yüksek kesimleriyle şehir merkezindeki hava sıcaklığının aynı olmadığına dikkat çeken Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Şehir merkezinde çiçek açan ağaçlar ne yazık ki soğuk ve karlı havadan olumsuz manada etkilendi. Ancak genele baktığımız zaman korkutacak bir durum henüz söz konusu değil. Meyve tarımının yoğun olarak yapıldığı Meram ilçemiz sınırlarındaki yüksek kesimlerde hava sıcaklığı şehir merkeziyle aynı olmadı. Yani şehir merkezinde hava sıcaklığı yüksekken, yüksek kesimlerde çok yüksek olmadı. Bu durum da meyve ağaçlarının erken diyebileceğimiz bir dönemde çiçek açmamasını sağladı. Son birkaç gündür etkili olan soğuk ve yağışlı hava nedeniyle şehir merkezindeki meyve ağaçlarında don olayı yaşanırken, aynı durum yüksek kesimlerde yaşanmadı. Tomurcuk haline gelmiş olsalar da yüksek kesimlerdeki meyve ağaçları çiçek açmadığı için soğuk havadan ve kardan çok fazla etkilenmedi” diye konuştu. 

TEDBİR BİZDEN, TAKDİR ALLAH’TAN

Genel manada meyve tarımında verimin iyi olacağına dair emareler gördüklerini dile getiren Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Tabi önümüzdeki günlerde hava şartları neyi getirir bunu bilemiyoruz. Ancak şu ana kadar şehir merkezindeki meyve ağaçları etkilenmiş olsa da genel olarak verimin iyi olacağını tahmin ediyoruz. Geçimini meyve tarımından yapan çiftçilerimiz bugünlerde tedirginlik yaşıyorlar. Meyve ağaçları çiçek açan çiftçilerimiz varsa onlara tavsiyemiz, ağaçları dondan ve kar yağışından koruyabilmek için muhafaza altına almalarıdır. Tabi netice itibariyle tedbir almak bizden, takdir Allah’tandır” dedi. 

‘ÇİFTÇİLERİMİZİ ZİRAİ GELİŞMELERDEN HABERDAR EDİYORUZ’

Üreticilerin ilaçlamalara dikkat etmesi gerektiğini hatırlatan Yağız, “Kendi bölgemizde Meram Ziraat Odası olarak tarımın bilinçli yapılması için çalışmalara başladık. İlaçlama konusunda yapılması gerekenleri anlattık. Yönetimimizde 2 ziraat mühendisi arkadaşımız üretimde verimliliği arttırmak amacıyla ağaçlara ilaçlama ile ilgili bilgileri meyve üreticilerimiz ve delegelerimizle paylaşıyorlar. Bu daha önce yapılmamış bir şey. Alo Mühendis hattı konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu hat tarımsal hizmet elemanı olarak alacağımız kişilere bir alo denildiği zaman anında ihtiyaçlara cevap verecek. Kurulacak hat ile süs bitkilerinden meyveye kadar tüm alanlarda üreticilerimize hizmet vereceğiz. Üreticilerimizden 50 kilometreye kadar ücret talep etmeyeceğiz. 50 kilometreden sonra 10 ile 20 lira arasında değişen sembolik bağışlar alacağız” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA 

Editör: TE Bilişim