İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından 1983 yılından bu yana finanse edilen Chevening Burs Programı  için başvurular devam ediyor.  İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından “Chevening Bursu Geleceğin Sıra Dışı Liderlerini Arıyor” sloganıyla başlatılan burs programına 7 Ağustos-7 Kasım tarihleri arasında Birleşik Krallık saatiyle öğlen 12.00’ye kadar başvuru yapılabilecek. Birleşik Krallık’ın ileri gelen üniversitelerinde bir yıllık master eğitimi almak isteyen, geleceğin sıra dışı liderlerine yönelik hazırlanmış olan program öğrencilere yeni bir deneyim vaat ediyor.

Burs programını tanıtmak için Konya'ya gelen İngiltere Büyükelçiliği Basın ve Halkla İlişkiler Bölümü Başkanı Sanem Çiçekoğlu, İletişim ve Projelerden Sorumlu Müsteşar Najma Bouakaze-Khan ve Chevenin Sorumlusu Hande Coşkunlar Çelikel ile İngiltere'nin 1983'ten itibaren verdiği Chevening Burs Programı'nı konuştuk. 

ADAYLAR İSTEDİKLERİ KONUDA BAŞVURUYAPABİLİYOR

Geleceğin liderlerinin yetiştirildiği bir burs programı olduğunu söyleyen Chevenin Sorumlusu Hande Coşkunlar Çelikel," Chevening bursu, Birleşik Krallık'ın ileri gelen üniversitelerinde bir yıllık master eğitimi almak isteyen, geleceğin sıra dışı liderlerine yönelik hazırlanmış bir program. Burs dünya çapında yaygın mesleki bir iletişim ağına katılma, Britanya kültürünü tanıma ve Birleşik Krallık ile kalıcı pozitif ilişkiler kurma imkanı sağlıyor. Aynı zamanda karşılıksız bir burs olma özelliğini de taşıyor. Türkiye'de adaylar istedikleri konuda başvurularını gerçekleştirebiliyor" dedi. 

Chevenıng  Bursu neleri kapsadığı noktasında ise Çelikel, şunları söyledi: "Burs programı okul ücretini, aylık yaşam masrafları, Birleşik Krallık’a gidiş-dönüş seyahat ücretini, varış ödeneğini, eve dönüş ödeneğini, vize ücretini, Birleşik Krallık’taki Chevenin etkinliklerine katılmak için seyahat ödeneğini kapsıyor. Burstan yararlanmak için Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak. Eğitimi tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek en az iki yıl kalmak.

Birleşik Krallık’ta bir master programına kabul edilmek için gereken lisans derecesine sahip olmak. Başvuru sırasında 2 yıl iş tecrübesi, şartını tamamlamış olmak. Birleşik Krallık üniversitelerinde, burs yönetimi tarafından kabul gören 3 farklı programa başvurmak ve 12 Temmuz 2018 tarihine kadar şartsız kabul koşulunu yerine getirmek. İngilizce dil yeterliliği şartını sağlamak. Ayrıca burs programında şart sınırı yok. Bu anlamda da avantaj sunuyoruz."

CHEVENING  BURSUNA KİMLER BAŞVURAMIYOR?

Diğer yandan burs programına ise Britanya vatandaşı olan ya da çifte vatandaşlığından biri Britanya vatandaşlığı olan kişiler başvuramıyor.  Yine daha önce Birleşik Krallık Hükümeti tarafından finanse edilen başka bir burs programı ya da Chevening bursu ile Birleşik Krallık’ta eğitim görmüş olanlar da burstan yararlanamıyor.  

CHEVENING  BURSU NEDİR?

Bu burs programı, 1983 yılından bu yana sürüyor ve dünya çapında 46 binin üzerinde mezunu bulunuyor. 1988 yılından bu yana Türkiye’de 1.600’den fazla kişi bu bursa hak kazandı. 2017-2018 yılı için dünya çapında 50 binin üzerinde kişinin başvurduğu programda başarılı bulunan bin 800 kişi bu sene İngiltere'de yüksek lisans eğitimi alacak. Türkiye’den 2017-2018 yılı için rekor sayıda başvuru alan programa 28 kişi seçildi.

UFUK KENDİRCİ

Editör: TE Bilişim