Konya’da uzun süredir konuşulan yeni cezaevinin projelendirilmesi gerçekleştirilmişti. Ancak bazı nedenlerden dolayı Adalet Bakanlığı yeni cezaevinin projesinin ihalesini iptal etti. Cezaevi projesinin akıbetinin ne olacağı ise henüz bilinmiyor. 

Konya merkezde şuanda yarı açık ve Kapalı Cezaevi (E Tipi) olmak üzere 2 cezaevi bulunuyor. Ancak her iki cezaevi de şuanda kapasitelerinin çok üstünde mahkum bulundurduğu için yeni bir cezaevinin de yapılması gündeme gelmişti. Konuyla ilgili Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Adalet Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar sonucu Konya Ereğli Yolu üzerinde yaklaşık 2 milyon metrekarelik bir alanın hazineden tahsisi sağlanarak, kompleks bir cezaevinin projesi yapılmıştı. İhale aşamasına gelen projenin Adalet Bakanlığı’nca ihalesinin “yüksek bedel” gerekçesiyle iptal edildiği belirtildi. Yeni cezaevinin akıbetinin ne olacağı bilinmezken, Konya’ya yeni cezaevi yapılmasının ise şart olduğu belirtiliyor. 

KAPASİTENİN 3 KATI MAHKUM VAR!

Konya Baro Başkanı Mustafa Aladağ, Konya Ereğli yolu üzerine yapılması düşünülen yeni cezaeviyle ilgili önemli bilgiler verdi. Konya’nın her geçen gün büyüyen bir şehir olduğunu belirten Aladağ, büyümeyle birlikte nüfusun da arttığını dile getirdi. Buna bağlı olarak ihtiyaçların da arttığını vurgulayan Aladağ, “ Nüfus arttıkça üzülerek söylemek gerekir ki suç oranlarında da artışlar yaşanıyor. Suçun olduğu, yargılamanın olduğu yerde, bu cezaların infaz edileceği kurumlar zaruret arz ediyor. Bunun için baktığımızda hali hazırda Kapalı Cezaevimizde şuanda kapasitesinin 3 katında bir mahkum bulunuyor.  Yarı açık cezaevimizde aynı şekilde. E Tipi Kapalı cezaevinin kapasitesi 600-650 iken, bugün bin 750 civarında hükümlü bulunuyor. Takdir edersiniz ki fiziki olarak bir zorunluluk var. Onun için yeni cezaevine bir ihtiyaç var, zaruriyet var” dedi. 

İHALE İPTAL, YENİ İHALE SÜRECİ ŞİMDİLİK YOK

Konya’daki bu ihtiyaçların göz önünde bulundurularak çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Başkan Aladağ, bu konuda ciddi bir aşamanın da kaydedildiğini dile getirdi. Ereğli Yolu üzerinde büyük bir alan yeni bir cezaevi kampüsü için hazineden tahsisinin sağlandığını hatırlatan Başkan Aladağ, şöyle devam etti, “Projesi şekillenmişti. Düşünülen çok büyük bir kampüstü. Lojmanlar, sosyal donatıların, ibadethanenin olduğu, yarı açık ve kapalı olmak üzere cezaevlerinin olduğu büyük bir kampüsten söz ediyoruz. Hatta açık cezaevinde kalan insanların topluma yeniden kazandırılması, meslek edindirilmesi amacıyla tarım ve hayvancılıkla ilgili çok ciddi imkanların olduğu bir projeydi. İhaleye çıkarıldı fakat yüksek bedel nedeniyle ihale iptal edildi. Edindiğimiz bilgiye göre yeni bir ihale süreci şuanda gündemde yok.Zannedersem projenin bütçesinde bir küçülmeye gidilecek. Ancak şuanda masada ihaleye çıkarılmasıyla ilgili bir durum şimdilik söz konusu değil. Malum seçim sürecine de girildi. Bu anlamda, yeniden bu çalışma ne zaman gündeme gelir henüz bir bilgi söz konusu değil.”

GERÇEĞİ GÖRMEZDENG ELMEYELİM

Cezaevi gibi konularda vatandaşların hassasiyetinin olduğunu dile getiren Aladağ, önemli bir konuya da dikkat çekti. Toplu bir şekilde yaşamanın bazı sonuçları doğurduğunu bu sonuçların da gereğini yapmanın gerekli olduğunu belirten Aladağ, “Büyük bir cezaevi var ise Konya’da çok fazla suç işleniyor sonucu çıkmasın. Bugün için cezaevimizin yeterli olmamasından dolayı hüküm giyen her sanık başka bir cezaevine nakledilmek zorunda. Başka bir cezaevi demek o mahkumun ailesinin, yakınlarının oralara taşınması demek. Bu durum aileye maddi ve manevi anlamda bir yük. Bunu da düşünmek gerekiyor. Yani büyük bir cezaevinin yapılması, burada çok fazla suç işleniyor sonucu çıkarmasın. Böyle bir durum söz konusu olamaz. Biz suçu nasıl önleyebilir, nasıl önüne geçebiliriz bunun planlamasını yapmamız gerekiyor. Bu anlamda Konya’da cezaevi yapılması elzemdir” değerlendirmesinde bulundu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim