Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle fidan dikim zamanı bu sene erken başladı. Fidan dikme mevsiminin gelmesi ile birlikte  Konya'da fidan satışı yapılan yerlerde hareketlilikler başladı. Yaşanan hareketlilik esnafları oldukça memnun etti. Fidan  satıcılarına giden Konyalı vatandaşlar, tercihlerine uygun olan fidanları alıyorlar. Yaklaşık 35 senedir fidancılık yapan Fodul Fidancılık Sahibi Mustafa Şahin, başta elma, erik, asma, gül ve selvi olmak üzere birçok bitkinin dikilme döneminin başladığını belirtti. Normalde fidan dikim zamanın güzün başladığını, ancak Konya'da bu dönemde fidanların daha iyi yetişme imkanı bulabildiğini dile getiren Şahin, havaların mevsim normallerin üzerinde gitmesi halinde bazı ağaçların çiçek açabileceğini ve havaların aniden soğuması ile ürün kaybına neden olabileceğini söyledi. 

EN ÇOK CEVİZ TERCİH EDİLİYOR

Konya'nın narenciye fidanları dışında hemen hemen bütün fidanların yetişebileceği bir iklime sahip olduğunu belirten Şahin, “Konyalı vatandaşlarımız şuanda Ceviz ağacına yoğun ilgi var.  Cevizlerin 2 yılında ceviz vermeye başlıyor ve 5 yılında 20 kilo ürün veriyor. Cevizden sonra diğer ağaç türlerine de vatandaşlarımız yoğun ilgi gösteriyor.  Konya’da cevizden sonra kayısı, elma,  Şeftali, erik, Bağdat hurmasına ilgi gösteriyor.  Fodul Fidancılık olarak meyveli ya da meyvesiz fidan bulunuyor. Havaların yavaş yavaş ısınması ile birlikte vatandaşların ağaç dikme mesaileri başladı. Bu sebeple işlerimizde hareketlilik yaşanmaya başladı. Bundan oldukça memnunuz. Meyve ağaçlarımızın fiyatı 5 TL ile 15 TL arasında ” dedi.

AĞAÇ DİKİMİNDE BÜYÜK HATALAR YAPILIYOR

Ağaç dikecek vatandaşlara çağrıda bulunan Şahin,“Fidanın taşınması, dikim zamanı, dikim budaması ve fidan dikimi sırasında dikkat edilecek noktalar vardır. Çiftçilerimiz fidanlarını alırken toprakta gömüde olmasını ve fidanları görerek alması uygun olacaktır. .  Bu mevsimde meyve fidanların hepsinin dikimi oldukça güzel olur.  Fidan dikiminde 60 cm çukur kazarak çukurun içerisine 2-3 kürek yanmış koyun yada inek gübresi atmaları gerekiyor. Onun üzerine 10 cm toprak atarak fidanı ekecek. Onun ardından temiz toprağı koyacak tepeleyecek ve sulayacak. Kesinlikle kök ile gübre arasında 10 santim toprak olacak. Vatandaşlarımızın ağaç dikimi konusunda uyarılarımızı dikkate almalarını önemle rica ediyorum” dedi.

AŞILAMA İŞLEMELERİ BAŞLADI

Havaların yavaş yavaş ısınması ile birlikte aşılama işlemlerinin de başladığını ifade eden Şahin, “Mevsim itibariyle çakma aşı diye hitap ettiğimiz aşılama işlemleri başladı. Aşılama işlemleri Mart ayının sonuna kadar devam eder. Yavsı aşı ise Mayıs 15 ile Haziran 15 arasında yapılır. Ağustosa kadar de devam edebilir. Kayısı ve Eriklerde aşılma işlemleri erken yapılır” ifadelerini kullandı. Havaların mevsim normallerin üzerinde gitmesi halinde bazı ağaçların çiçek açabileceğini ifade eden Şahin, “Havaların bu şekilde gitmesi halinde badem, kayısı ve Erik ağaçları çiçek açar. Ancak Konya’nın iklimi sebebiyle Mart ve Nisan’da bu meyve ağaçlarının çiçek açması ile  yüzde 60-70 zarar kaybı meydana gelebilir. Hem bizler hem de üreticiler bu sezon oldukça bereketli bir sezon bekliyoruz” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim