Konya çevresinde bulunan ve şifalı olduğuna inanılan çeşmeler vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Şifalı olarak bilinen çeşmelerin başında ise, Sarıkız, Evliyatekke, Aşağıçığil ve Lalebahçe mahallelerinde bulunan çeşmeler geliyor. Özellikle Konya-Seydişehir yolu üzerinde bulunan çeşmelere ilgi gösteren vatandaşlar, zaman zaman su doldurmak için kuyruk oluşturuyor. Konuyla ilgili bilgiler veren Kültür İnsanı Araştırmacı İsmail Detseli, “eskiden beri dillerden düşmeyen çeşmeleri insanlarımız halen şifalı olarak görmektedir. Meram ilçemizin Sarıkız mahallesinin yükseklerinde bir tepenin eteklerinde çıkan su sarılık hastalığına iyi geldiği inancı ile civar köylüler yazın yoğun işler bitince mutlaka buraya kafileler halinde gelir bu suda yıkanır. Bunlar sadece başlıca olan şifalı sular. Konya şifalı su bakımından da zengin şehirlerarasında yer alıyor” dedi. 

İNSANLAR ÇEŞMELERİ HALEN ŞİFALI OLARAK GÖRÜYOR

Kültür İnsanı İsmail Detseli, eskiden beri dillerden düşmeyen çeşmeleri, insanların halen şifalı olarak gördüğünü ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti: “Dutlukırı’na giderken Pir Hasan Çeşmesi bulunuyor. Bu çeşmenin üzerinde de şifa olduğuna dair yazılar yazmaktadır. Bunun gibi eskiden beri dillerden düşmeyen çeşmeleri insanlarımız halen şifalı olarak görmektedir. Birde Konya civarında bulunan Sarıkız çeşmesi de ünlüdür. Bu civardaki köylüler, harman kaldırdıktan sonra sarılık için, vücut dinçlik bulsun diye suyu içip yıkanırlar. Bundan dolayı da köylüler kendilerinin suyu içtikten sonra dinçleştiğine inanırlar” 

EN ÇOK KULLANILAN SU SARIKIZ MAHALLESİNDE

Konya’da yoğun olarak kullanılan şifalı çeşmelerin Evliyatekke, Sarıkız, Aşağıçiğil ve Lalebahçe bölgelerinde bulunduğunu da söyleyen Detseli, “Evliyatekke köyünün Harmancık diye bilinen mevkiinde yerden kaynayarak çıkan bir kaynak suyudur kükürt suyu. Çıkışı gayet berrak olan ama mecrasına aktıkça toprakta beyaz köpükler ve travertenler meydana getiren bu su 200 metre kadar yakınına varınca müthiş bir koku yayar etrafa, koku kükürt kokusudur. Bizim yakın köylülerimiz ve Konya’nın içinden diğer köy ve kazalarından uyuz hastalığına tutulup da buradan gelip su içenler, ya yerinde ya da evlerine getirdikleri sudan içerek şifa ararlar. Ayrıca çamurundan da vücutlarına sürerek şifa isterler. Bazıları güzelleşme amacıyla bu tedaviyi uygularlar. Meram ilçemizin Sarıkız mahallesinin yükseklerinde bir tepenin eteklerinde çıkan su sarılık hastalığına iyi geldiği inancı ile civar köylüler yazın yoğun işler bitince mutlaka buraya kafileler halinde gelir bu suda yıkanır ve testiler ile de evlerine götürüp içerek şifa bulurlardı. Hikayesi; ‘roma döneminde burada yaşayan topluluğun kralının Çok güzel bir sarı kızı varmış. Bu kız bir gün hastalanmış günden güne erimeye başlamış hiç kimseler çare bulamamış kız bir gün başını alıp dağlara çıkmış gitmiş, işte bu Sarıkız mahallesinin tepesinde artık ümitsizce ölüm beklerken burada kaynamakta olan sudan içmiş. Ve günlerce burada kalıp şifa bulmuş sonra babasının yanına iyileşmiş olarak dönmüş o gün bu gündür sarılık hastalığına bu suyun şifalı olduğuna inanılmaktadır.’ Ilgın ilçemizin Aşağı Çiğil Mahallesi arazisi içinde bulunan bu suyun böbrek taşının düşürülmesinde faydalı olduğu söylenir. Hikâyesi çok eski zamanlarda bir çoban günlerce karın ağrısı ile sürüsünün ardında ağlayıp inleyip gezerken bu o yıllarda yerden kaynayıp çıkmakta olan sudan bulanık ve pis olduğu halde içmiş ve ağrıları dinmiş. Bu suyunda şifalı olduğu kanaatine varılmış yörenin insanları bu suyun kaynağından alıp daha güzel bir yere getirip çeşme halinde akıtarak insanların faydasına sunmuşlar” diye konuştu. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim