Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında 16 Mart'ta cemaatle namaza kapatılan camiler, geçtiğimiz Cuma günü Cuma namazı ile tekrar açıldı. 18 Mayıs 2020 Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde yapılan değerlendirmeler sonucu, Bilim Kurulunun önerileri, ilgili Bakanlıklar ve Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek kurallar çerçevesinde öğle, ikindi ve Cuma namazlarının camilerimizde 29 Mayıs 2020 Cuma gününden itibaren cemaatle kılınabileceğine ilişkin karar alınmıştı. Bu kapsamda cami ve mescitlerimizde cemaatle Cuma namazları kılınmaya başlandı.

TEDBİRLERE UYULUYOR

Koronavirüs tedbirleri kapsamında camilerin içerisinde Öğle ve İkindi namazları sosyal mesafe kuralları uygulanarak kılınıyor. Cemaat abdestli ve seccadesi ile birlikte camilere gelerek ibadetlerini gerçekleştiriyor. İçişleri Bakanlığı'nın 23 Mayıs'ta 81 il valiliğine gönderdiği "cami ve mescitlerde cemaatle ibadet edilmesi" hakkında genelgeye göre: 29 Mayıs 2020 Cuma günü itibarıyla, cami ve mescitlerde cemaatle birlikte yalnızca öğle, ikindi ve cuma namazları kılınacak. Cuma namazları cami içerisinde kılınamayacak, kapalı alanlar Cuma vaktinde kapalı tutulacak. Cemaatle öğle, ikindi ve cuma namazı kılacak herkesin tıbbi bez maske kullanması zorunlu olacak. Cuma namazı, valilik ve kaymakamlıklarca belirlenecek il/ilçe müftülüklerinin tespitleri kapsamında yeterli bahçesi, avlusu, açık alanı bulunan camilerde kılınabilecek. Cuma namazlarında vaaz yapılmayacak, Diyanet İşleri Başkanlığınca gönderilecek hutbeler hiçbir ilave ve çıkartma yapılmadan okunacak, namazların mümkün olduğunca kısa sürede kılınmasına çalışılacak.

VATANDAŞLAR OLDUKÇA MEMNUN

Yaklaşık 2 buçuk aylık aranın ardından geçtiğimiz Cuma günü kılınan Cuma namazıyla birlikte vatandaşlar yeniden cemaatle namaza kavuşmanın sevincini yaşamıştı. Dün itibariyle öğle ve ikindi namazlarının da belirlenen kurallar çerçevesinde cemaatle kılınmaya başlanması, vatandaşları mutlu etti.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim