Düğün sezonunun başlamasıyla tatlı bir telaş içine giren evlenme hazırlığındaki çiftler, gelinlikten damatlığa, davetiyeden nikah şekerine, düğün salonundan ikramlara kadar hazırlıklara odaklandı. Yaşanan hareketlilik düğünlerin vazgeçilmezi olan bazı ana kalem ürün sektörlerinde de hareketliliği artırdı.  Yaşanan hareketlilik esnafın yüzünü az da olsa güldürürken esnaflar Ramazan’dan sonra işlerin daha da hızlanacağını ümit ediyor. Ayrıca, düğün yapacak çiftlerin düğün töreni, kına gecesi, davetiye, nikah şekeri, gelinlik ve damatlık gibi ana kalemler için en az 13 bin lirayı gözden çıkarmaları gerekiyor. Bu giderlere geline takılacak altın da eklenirse ortalama bir düğünün maliyeti 30 bin TL'yi buluyor. Beyaz eşya, oturma gurubu gibi temel ürünler de eklenirse bir düğünün maliyeti 50 bin TL'ye kadar çıkıyor. Söz konusu tutar, düğünün ve kına gecesinin yapıldığı mekana, burada verilen ikramlara, davetiyeye, gelinlik ve damatlık fiyatlarına göre artıyor. 

'DÜĞÜNDEN ÖNCE ALTIN ALANLAR KARLI'

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Kuşdemir, düğün sezonunun başladığına dikkat çekti. Düğün yapacak aileleri alışveriş telaşı sardığını belirten Kuşdemir,  geline takılacak ortalama bir altın setinin 15-20 bin TL civarında olduğunun bilgisini verdi. Ürünlerin çeşidine göre bu miktarın artabildiğini söyleyen Kuşdemir şunları söyledi, "Düğün sezonu açıldı, düğün yapmak isteyenler yavaş yavaş geliyorlar. Altın fiyatları seçimlerden önce bir yükselişe geçmişti. Altın fiyatları seçimlerden sonra ise düşüşe geçti. Düğün yapacak çiftlerde yavaş yavaş altınlarını almaya başladılar. Konyamız da düğünler genellikle harman ile birlikte başlıyor. Konya’da güz ve yaz aylarında düğünler yoğun geçer.  Konya’nın bir tarım memleketi olması sebebi ile vatandaşlarımız harmanını kaldırmasının ardından düğünler yoğunlaşır. Buda altın piyasasını hareketlendirir. Önümüzdeki dönemlerde düğün yapacak çiftlerin altınlarını şimdi almalarının oldukça karlı çıkacaklar. Beş adet bilezik ve bir set takımından oluşan takılar ile 20 Bin TL’ye gelin hanıma altınlarını takabiliyoruz. Bu sette 60 gram bilezik 40 gram set takımımız toplamda 100 gram fiyatı. Yine 5 adet bilezik, normal bir set takımımız ve bileklik ile birlikte 32 Bin TL mal oluyor. Buda ortalama 200 grama denk geliyor.  15-16 bin TL’ye de güzel bir düğün seti verebiliyoruz. Kısacası düğün yapacak olanların istedikleri set, küpe, yüzük gibi her bütçeye uygun altınlar var. Altın uzun soluklu bir yatırım. Bizler açılan düğün sezonunda vatandaşlarımızın mağdur olmaması adına altınlar Sarraflardan almalarını tavsiye ediyoruz."

RAMAZAN'DAN SONRA DAHA DA HIZLANIR

Bilgin Ortapedi Ayakkabı Çanta mağazası yetkilerinden İsmail Eraslan da düğün sezonunun yavaş yavaş açıldığına dikkat çekerek, gelin ve damadın ayakkabı-çanta maliyetiyle ilgili şunları söyledi, "Bizlerde düğün sezonumuz için hazırlarımızı aylar öncesinde gerçekleştirdik. Mağazalarımızda her bütçeye uygun ürünler bulunmakta.  Mağazamıza gelen müşterilerimiz gelinlere düğünlerde giyecekleri ayakkabının yanında,  normal zamanlarda giyebilecekleri şık bir ayakkabı ile çanta alıyorlar. Gelinin ayakkabı ve çanta maliyeti 300- 500 TL maliyete sebep oluyor. Erkeklerde ise damatlık ayakkabı ve kemer alıyorlar. Buda 200 TL ile 300 TL mal oluyor. Düğün yapacak çiftlerimizi Tarihi Konya Bedesten Çarşısına bekliyoruz. Ramazan’dan sonra işlerimizin daha da hızlanacağını düşünüyoruz." 

GELİNLİKLER 3 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Düğünlerin vazgeçilmezi olan ürünlerden biri de gelinlik. Düğünlerin ana kalem giderlerinden olan gelinlik fiyatları da çeşidine ve modeline göre değişiyor. Ortalama bir gelinlik fiyatı 3 bin liradan başlıyor. Bu rakam tercihlere göre artabiliyor. Konuyla ilgili bilgi veren Keçeciler Gelinlik Firma Sahiplerinden Ahmet Keçeci gelinin, düğünün en önemli teması olduğunu, yapılan tercihlerin birbirini tamamlaması gerektiğini söyledi. Keçeciler, "Gelinler günümüzde daha sıra dışı tasarımlar tercih ediliyor. Modellerimiz 3 bin liradan başlıyor, 7 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bunu tamamen gelinlerin istekleri belirliyor. Gelinliklerimizin kiralaması ise Bin 500 TL'den başlıyor. 5 bin TL arasında. Nişanlıklarımız ise ikibin500 TL ile 5 Bin TL arasında değişiyor. Nişanlıklarımızın kiralama ücreti ise Bin TL ile 3 Bin TL arasında. Fiyatlarımızda geçtiğimiz yıla göre yüzde 20 artış var. İşlerimizin Ramazan’dan sonra hızlanacağına inanıyoruz" dedi.

MAVİ VE LACİVERT TUTULUYOR 

Düğünlerde gelinler için gelinlik neyse, damatlar için de damatlık ayrı bir önem taşıyor. Birçok renkte ve modelde damatlığın olduğu günümüzde, bir damatlık takım elbise 600 TL'den başlıyor.  Konuyu değerlendiren Servet Giyim sahiplerinden Servet Örücü şunları kaydetti: "Siyahlar yine vazgeçilmezler arasında ama insanlar damatlıklarını normal günlerde de kullanmak istiyorlar. Yine mavi ve lacivert takımlarda ağırlıklı olarak satışları yapıyoruz. Damatlar aldıkları takım elbiseleri düğün dışında da giymek istiyorlar. Damatlık tercih ederken buna göre tercihlerini yapıyorlar. Damatlıklarımız 600 TL den başlıyor. Her bütçeye ve her zevke uygun damatlıklarımız mevcut. Yine damat setlerimiz de 200-400 TL arasında. Sünnet çocuğu elbiselerimiz ise 100 TL ile 500 TL arasında” ifadelerini kullandı.  Havaların yavaş yavaş ısınmasıyla hız kazanan düğünler beyaz eşya alışverişini de hareketlendirdi. Harmancıklı Ulusanlar Firma Sahibi Ali Ulusan da, "Konya’da düğün sezonu Nisan ayı ile başlıyor ve Kasım ayına kadar devam ediyor. Bizler de sektör olarak düğün dönemlerinde kampanya ve planlamalar yaparız. Tüketicilerin istekleri doğrultusunda dönem dönem alternatif düğün paketleri oluştururuz. Bu paketlerin avantajları tüketicilerin birçok model arasında kafa karışıklığı yaşamasını önleyip doğru ürünlere yönlendirmektir. Bu paketleri genel olarak müşterilerin aramış olduğu ürün özelliği ve renklere göre oluşturuyoruz. Sektörümüzde yaşanan hareketlilik yüzümüzü güldürdü. İnşallah hayırlı ve bereketli bir sezon geçiririz" dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim