Konya’da Kurban Bayramı öncesi Tarihi Konya Bedesten Çarşısı başta olmak üzere Konya genelinde bayram yoğunluğu yaşanıyor. Bayrama hazırlık yapan vatandaşları alışveriş telaşı sarmış durumda. 

Her bayram öncesi olduğu gibi bu bayramda da Konya genelinde bulunan çarşılarda hareketlilik arttı. Bayram öncesinde giyimden ayakkabıya, temel gıdadan ikramlık tatlıya, kahveden bayram şekerine kadar birçok ürünü alabilmek için Konyalılar Tarihi Konya Bedesten çarşısına akın etti. Hükümetin geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda başlattığı 1000 TL’lik bayram ikramiyesi, bu bayram öncesi de verildi. Bayram önü vatandaşın elini rahatlatan bayram ikramiyesi ile vatandaşlar bayram alışverişlerinde rahat bir nefes aldı. Bu durum esnafa da yansıdı. Bayram hareketliliği ile birlikte dolar kurundan kaynaklanan ekonomideki zorlu süreçte esnaflara bayram alışverişleri doping oldu. 

BÜTÜN KONYALI HEMŞERİLERİMİZ ÇARŞIMIZA DAVET EDİYORUZ

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tarihi Bedesten Çarşısı Derneği Başkanı Lütfi Karacan Kurban Bayramı öncesinde Bedesten’de hareketliliğin başladığını söyledi. Kurban Bayramına sayılı günler kala bayramlık alışverişi yapmak isteyen vatandaşların Tarihi Bedesten Çarşısı’na yoğun ilgi gösterdiğini belirten Karacan, “Yaşanan bu hareketlilik esnaflar olarak bizleri mutlu ediyor. Bayram için hazırlıklarımızı günler öncesinde hazırladık. Çarşımızda her kesime uygun ürünler mevcut. Tarihi Bedesten Çarşısı esnafları olarak müşterilerimize en güzel hizmeti sunuyoruz. Bayrama son üç gün kala akşamları da işyerlerimizi açarak müşterilerimizin hizmetinde olacağız. Bütün Konyalı hemşerilerimiz çarşımıza davet ediyoruz. Şimdiden Mübarek Kurban Bayramı’nın Milletimize, İslam Alemine ve kıymetli Hemşerilerimize hayırlara vesile olmasını dilerim” ifadelerini kullandı.

‘ÇARŞIMIZDA HAREKETLİLİK BAŞLADI’

Tarihi Bedesten Çarşısında ayakkabıcılık yapan Veli Üzülmez, yaptığı açıklamada özellikle hükümetin verdiği bayram ikramiyesinin vatandaşlara büyük katkı sağladığına dikkat çekti. Üzülmez, “Hükümetin emeklilere bayram ikramiyesi verilmesi ödenmesi ekonomiyi canlandırdı. İnsanlar alışveriş için yavaş yavaş gelmeye başladı. Ramazan bereketini hissediyoruz çarşıda. Tüm vatandaşlarımızı tarihi çarşılardan alışveriş yapmaya davet ediyoruz. Vatandaşlarımız genellikle mevsimsel dediğimiz ayakkabılara ilgi gösteriyor. Ayakkabı fiyatlarımız 80 ile 115 TL arasında” diye konuştu. 

BAYRAM ŞEKERLERİ TEZGAHLARDA 

Bayramın vazgeçilmez ikramlıkları lokum, şeker ve çikolatalar tezgah ve raflardaki yerini aldı. Fiyatların geçen Ramazan bayramına göre hemen hemen aynı olduğunu ifade eden esnaflar yaşanan hareketlilikten oldukça memnun. Aziziye Kuruyemiş Kuru Kahve- Şekerleme Firma Sahibi Ahmet Şahin, “Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde şeker esnafı olarak hazırlıklarımızı tamamladık. Şeker fiyatlarımız Ramazan Bayramında sattığımız fiyatlar ile aynı. Fiyatlarımızda herhangi bir artış söz konusu değil.  Şeker fiyatlarımız 7 TL’den başlayarak 50 TL’ye kadar şekerlerimiz mevcut. Lokumlarımız ise 8 TL’den başlayarak 50 TL’ye kadar lokum var. Konyalılar çift kavrulmuş antepfıstığı lokumlarına yoğun ilgi gösteriyor. Esnaflar olarak yaşanan hareketlilikten oldukça memnunuz. Tüm Konyalı hemşerilerimizin Kurban Bayramını tebrik ediyorum” dedi. 

SEYYAR SATICILAR OTOPARKTA

Bu arada Konya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri geçtiğimiz Ramazan Bayramında olduğu gibi çarşıdaki seyyar satıcı kargaşasını önlemek için gerekli çalışmayı yaptı. Seyyar satıcıları biraraya toplayarak hem seyyar satıcıların bayram öncesi para kazanmasını hem de gelirine göre alışveriş yapacak vatandaşları düşünen Büyükşehir Belediyesi, İplikçi Camii arkasında bulunan açık otopark alanını seyyar satıcılara tahsis etti. Yapılan uygulama vatandaşlar tarafından tam not aldı.  

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim