Camilerin ısınma ve soğutmadan kaynaklı elektrik faturaları cami görevlileri, cemaat ve elektrik şirketlerini karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Camilerde hali hazırda uygulanan çift elektrik abonelik sistemi ile camilerin aydınlatma giderleri genel bütçeden karşılanırken, ısınma ve soğutma giderlerin vatandaşlardan toplanan paralarla ödenmeye çalışılıyor. Diyanet-Sen, yıllardır çözülemeyen camilerin elektrik faturalarına ilişkin harekete geçti. Diyanet-Sen camilerin elektrik faturaları ile ilgili adım atılmasını istedi. Diyanet-Sen Konya İl Başkanı Ali Koç önümüzdeki günlerde Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapacakları görüşmede bu sorunları tekrar ileteceklerini ifade etti.

‘ADIM ADILMASINI İSTİYORUZ’

Diyanet-Sen yaptığı açıklamada, camilerin elektrik faturaları ile ilgili adım atılmasını istedi. Açıklamada, “Camilerde hali hazırda uygulanan çift elektrik abonelik sistemi ile camilerin aydınlatma giderleri genel bütçeden karşılanırken, ısınma ve soğutma giderlerin vatandaşlardan toplanan paralarla ödenmeye çalışılıyor. Ancak kışın soğuk aylarda ısınma giderlerinin çok yüksek olması yüksek elektrik faturalarına ve borçların ödenememesine sebep olmaktadır. Borçların ödenememesi ve yeni faturaların eklenmesi elektrik şirketlerini cami elektriklerini kesme noktasına getirmiştir. Din görevlilerinin caminin elektriğini ödemek, cemaati kışın ısıtmak, yazın serin bir şekilde ibadet etmelerini sağlamak gibi bir görevi olmadığı halde vatandaşların uygun ortamlarda ibadet edebilmesi için elinden geleni yapan din görevlilerimizi maalesef elektrik şirketleri tarafından borcun muhatabı olarak görülmesi, vatandaşlar tarafından da sürekli para toplamak zorunda kaldığı için rencide edilmesi bizleri üzmektedir. Elektrik faturalarını ödemek için vatandaşlardan istenen bağışlar hem vatandaşları hem de para toplamak zorunda kalan din görevlilerimizi bıktırmıştır. Diyanet-Sen olarak toplu sözleşmeye taşıdığımız cami elektrik faturalarının genel bütçeden karşılanması maddemiz ile cami aydınlatma giderleri genel bütçeden karşılanmaya başlanmış ve sorun kısmi olarak çözülebilmiştir. Çözüm odaklı sendikacılık yapan Diyanet-Sen camilerimizin ısınma ve soğutma giderlerinin de genel bütçeden karşılanması konusunu önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Diyanet İşleri Başkanlığı Kurum İdari Kurulu Toplantısına tekrar taşıyarak bir an önce konunun çözüme kavuşması için önerilerini sunacaktır. Kamu hizmeti veren camilerimizin ısınma ve soğutma giderleri genel bütçeden ayrılacak bir ödenek ile karşılanmalı; camilerimizi, din görevlilerimizi ve ibadet için camiye gelen cemaati rahatlatacak adımlar bir an önce atılmalıdır”denildi

‘ISITMA VE SOĞUTMA GİDERLERİ KARŞILANMALI’

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından camilerin aydınlatma giderlerinin yanında ısınma ve soğutma giderlerinin de Başkanlığının bütçesi tarafından karşılanması gerektiğine dikkat çeken Diyanet-Sen Konya İl Başkanı Ali Koç, “Camilerimizin ısınma, soğutma ve aydınlatma giderleri Diyanet İşleri Başkanlığımızın özel bütçesinden verilmemektedir. Bu durum gerek camilerimizde gerekse Kuran Kurslarımızda hizmet eden sorumlu olan imamlarımızı, müezzinleri ve kuran kursu öğreticileri rencide ve rahatsız etmektedir. Devletimiz adına kamu hizmeti yapan camilerimiz ve kuran kurslarımız, okullarda, belediyelerde, devletin tüm kurumlarında bu ya da benzeri topluma kamu hizmeti verilmek olan bu hizmetlerin karşılığında özel bütçeden ödenek olmasına rağmen, camilerimizin sadece aydınlatma giderleri özel bütçeden karşılanmakta. Camilerimizin kışın ısınması yazın da soğuması için din görevlilerimiz maalesef elektrik şirketleri tarafından borcun muhatabı olarak görülmesi, vatandaşlar tarafından da sürekli para toplamak zorunda kaldığı için rencide edilmesi bizleri üzmektedir. Bu giderler Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından karşılanmalı. Bu konular ile ilgili geçtiğimiz yıllarda hükümet ile yaptığımız toplu sözleşmede bu konuyu gündeme getirmiştik ama kabul görmedi. Önümüzdeki günlerde Diyanet İşleri Başkanlığımız ile kurum içi sorunların çözümü toplantısında birincisi önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğiz. Bana göre bu durum kurum içerisinde çözülebilecek bir konu olarak görüyorum.” ifadelerini kullandı.

‘SORUN ÇÖZÜLMELİ’

Mil-Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Avcı da cami ve Kuran kurslarının yaşadıkları elektrik faturası mağduriyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Avcı cami ve Kuran Kurslarının yaşadıklarını elektrik faturası sorunun çözülmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Her Caminin iki (2) tane aboneliği bulunmaktadır. Bu aboneliklerin bir (1) aboneliğe dönüştürülmesi, Camilerin birçoğunda ısıtma-soğutmada borç birikmesi söz konusu, örneğin bazı camilerin 30 bin, 50 bin, 90 bin hatta daha fazla borcu bulunmakta olup camilerin elektriği kesilmektedir. Camilerin ödeme imkanları da olmadığı için bu borçların bir an bir sefere mahsus silinmesi ve gelecek faturalar için ödenek ayrılması, Bu borçlar ödendikten sonra gerekirse Camilerin metre Karesi (m²) dikkate alınarak her camiye KW saat olarak limit belirlenmesi ve belirlenen limitten fazla kullanımlar ücretlendirilmesi, (Ödeme miktarı düşük tutulabileceğinden buda sorun teşkil edeceğinden bu madde iptal edilebilir.) Ödeneğin zamanında gönderilmesi ve MEB sistemindeki gibi merkezi ödeneğin sağlanması, Yatılı Kuran Kurslarına yeterli ödeneğin sağlanmadığından kısmen aynı sorunları yaşadıkları gözlemlenmektedir. Yatılı Kuran Kurslarındaki bu sıkıntılarında giderilmesi, Nasıl diğer kurumlara elektrik ödeneği sağlanıyorsa cami ve Kuran Kurslarına da aynı şekilde ödenek sağlanması, hiçbir kurumda elektrik faturaları camilerde olduğu gibi vatandaşlardan toplanan para ile ödenmemektedir. Cami ve Kuran Kurslarındaki bu sorunlar her geçen gün büyümekte olup içinden çıkılamayacak bir hal almaktadır. Bir an önce bu sorunların çözüme kavuşturulması en büyük arzumuzdur. Bu konuda gerekli adımların atılmasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim