Kurban ibadetini yerine getirmek isteyenler, şimdilerde pazarlar kurulmamış olsa da besi çiftlikleri ve çardaklara giderek alacakları kurbanlıklara bakıyor. Kurbanlıkta geçtiğimiz yıllarda daha bereketli olduğu için büyükbaş hayvanlar tercih ediliyordu. Ancak bu yıl büyükbaştan ziyade küçükbaşın talep gördüğü öğrenildi. Küçükbaş kurbanlıklara ilginin fazla olmasında koronavirüs nedeniyle insanların birarada olmaktan kaçınmalarının yanında hac ibadetinin yapılamamasının da etkili olduğu ifade ediliyor.

Kurban Bayramı öncesinde, hazırlıklarını tamamlayan besiciler, steril ortamlarda hayvanlarını alıcılara gösteriyor. Besi çiftlikleri ve çardaklara girmeden önce dezenfektan uygulanıyor. Bu alanlara girişlerin maskesiz yapılmasına izin verilmiyor. Ayrıca aynı anda çok sayıda vatandaşın çardağa ya da çiftliğe girişine izin verilmiyor. Kurban edilecek hayvan beğenildikten sonra iş pazarlığa kalıyor. Pazarlık yapılırken de sosyal mesafe kurallarına riayet ediliyor. Kurallara uygun bir şekilde yapılan pazarlıkta el sıkışılmıyor. Pazarlık tamamlandıktan sonra ise kesim için randevu alınıyor.

KÜÇÜKBAŞ’A TALEP ARTTI

Geçtiğimiz yıllara göre bu sene küçükbaş hayvanlara talebin artığına dikkat çeken Kocaöz Besicilik Sahibi Yusuf Kocaöz, “Küçükbaş hayvanlara olan talep bu sene önceki yıllara göre daha fazla. Vatandaşlar yaşanan pandemi sebebiyle hisseli kurban kesimlerinden uzak duruyor. Bu yıl haccın olmaması da küçükbaş hayvana talebi artırdı. Satışlarımız geçtiğimiz yıl bu zamanlara göre yüzde 25 arttı. Bizler bu yıl küçükbaş hayvana talebin artacağını bekliyorduk. Beklentilerimiz karşılandı. Vatandaşlar küçükbaş hayvanda işlerinin daha hızlı ve seri bitmesinden dolayı tercih ediyor. Pandemi sebebiyle vatandaşlar küçülmeye gittiler, onun etkisi ile de kurban işini daha az maliyet ile halletmeye gayret ediyor. Bizler geçtiğimiz yıllarda da işletmemizde yoğunluk olmaması adına randevu sistemi ile çalışıyorduk. Bu yıl da aynı şekilde randevulu şekilde çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Randevu saati öncesinde yoğunluk olmaması adına kesim yapmayacağız. Çiftliğimizde COVİD -19 karşı tedbirleri artıracağız. Kesim hizmeti gerçekleştirecek personellerimizin kesim öncesinde ateşlerini ölçeceğiz. Gerekli testlerini yaptıracağız. Kuzu fiyatlarımız bin 250 TL’den başlayarak bin 850 TL’ye kadar çıkıyor. Keçilerimiz de 800 TL’den başlayarak bin 250 TL’ye kadar satışa sunuluyor. Şimdiden Türk İslam Aleminin Kurban Bayramını tebrik ederim. Umarım en kısa sürede Koronavirüs belasından kurtuluruz” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKBAŞ ZAMLANDI

Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl büyükbaş hayvan fiyatlarında yüzde 30’luk artış yaşandığına dikkat çeken Kasap Mehmet Ali Kavak da, “Bu yıl da Koronavirüs salgının olması sebebiyle randevulu bir şekilde vatandaşlarımızın gönül rahatlığı ile kurbanlarının kesimlerini gerçekleştirmek amacıyla tüm önlemlerimizi aldık. Her yıl olduğu gibi bu yılda da büyükbaş hayvanlara vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Bu sene koronavirüs sebebiyle Haccın olmaması kurbanlıklara talebi artırdı. Bu yıl yaşanan zamlar ve yurtdışından Türkiye’ye gelecek hayvanların bayramdan sonra ülkemize gelecek olması sebebiyle büyükbaş hayvan fiyatlarında artışlar söz konusu. Bu yıl geçtiğimiz yıllara göre büyükbaş hayvan fiyatlarına yüzde 30 zam geldi. Büyükbaş hayvanlar şu anda 8 bin TL ile 25 TL kadar hayvanlar mevcut. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması adına bir an önce kurbanlarını almalarını tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

'2 YAŞINI DOLDURMUŞ OLMALI'

Kurban olacak hayvanın nasıl anlaşılacağını da anlatan Kavak , "Hayvanın kurban sınıfına girmesi için öncelikle 2 yaşını doldurması gerekiyor. Ağzında alt diş dediğimiz 2 dişin düşerek yerine büyük ve tek bir dişin çıkmasıdır. Biz buna 'kapak' atmış deriz. Bazı hayvanlar, 17-18 aylıkken dişini dökebilir. Bu durum o hayvanın beslenmesiyle alakalıdır. Bazı hayvanlarda 2 yaşını geçmesine rağmen dişini atmaz. Bizim buradaki her hayvan "apak' bozmuştur" dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim