Hazreti Mevlana'nın 746. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında Mevlana Meydanı’nda Türbe Önü Buluşmaları gerçekleştiriliyor. Kurulan çadır içerisinde yapılan etkinliklerle söyleşiler, çeşitli sunumlar, müzik dinletileri ortaya konuyor. Ancak Meydan’da bulunan bu çadırlarda akşamları farklı bir atmosfer ortaya çıkıyor. Çadırlarda akşamları resmi herhangi bir organizasyon olmamasına karşın, törenler kapsamında Konya’ya gelen yerli ve yabancı misafirler, bu çadırda kendilerince organizasyon yapıyorlar. Spontane gelişen bu organizasyonlar kapsamında özellikle Hz. Mevlana aşığı sanatçılar, davetlilere müzik dinletileri sunuyorlar. Büyük beğeni alan bu organizasyonlar, kendiliğinden geliştiği için misafirler tarafından “Gönülden nağmeler” olarak adlandırılıyor.

GÖNÜLLÜ OLARAK ÇALIYORLAR

Türbe Önü Çadırı’nda yapılan bu etkinlik, Hz. Mevlana için Konya’ya gelen yerli ve yabancı misafirler tarafından gönüllü olarak icra ediliyor. Bir gelenek halini alan bu durum, dikkat çeken ve beğeniyle izlenen bir etkinlik dizisine dönüşüyor. “Hazreti Mevlana'nın 746. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri” kapsamında Konya’ya gelen ve burada gönüllü olarak müzik yapanlardan biri de İranlı Elnaz Zareı. 2 yıldır törenler kapsamında Konya’ya geldiğini belirten Zareı, Hz. Mevlana’nın kendisi için bir yol olduğunu söyledi.

BENİM HAYATIM MÜZİK

İranlı sanatçı Zareı, İran’da Psikoloji eğitimi aldıktan sonra Türkiye’ye geldiğini söyledi. İran’da kadınların müzik yapmasının yasak olmasından dolayı burada olduğun bildiren Zareı, “Ben setar çalıyorum. Üç telli ve İran’a özgü bir çalgıdır. Ama ben 8 tane enstrüman çalabiliyorum. Benim hayatım müzik. İran’da da bayanlar için müzik yasak. Bu nedenle Türkiye’deyim ve burada müzik yapabiliyorum. İlahi söylüyorum” dedi.

BU YOLDA AŞK VAR

Konya’ya Hz. Mevlana için geldiğini dile getiren Zareı, 2 yıldır törenler kapsamında Konya’ya geldiğini dile getirdi. Hz. Mevlana’ya açık olduğunu vurgulayan Zareı, şunları söyledi, “O kadar aşığım ki Hz. Mevlana için müzik çalışıyorum. Buranın atmosferi çok güzel. Mesela ben bu gece burada çaldım ve ben kendi bestelerimi çaldım. Hz. Mevlana benim için aşk demek. Onun için geldim buraya. Türkiye bizim için ikinci vatanımız. Çünkü Hz. Mevlana burada. Hz. Mevlana büyük bir mutasavvıf. Hz. Mevlana’nın şiirleri bizim için bir yol. Yeni bir yol ve yeni bir hayattır. Herkes onu seviyor. Bu yolda sadece aşk var. Bu yüzden onu takip ediyoruz.”

HZ. MEVLANA’NIN SEVGİSİ ÇOK ÖNEMLİ

Hz. Mevlana’nın felsefesinin İslam’dan ayrı farklı bir din olarak algılanmasının çok büyük bir hata olduğuna dikkat çeken Zareı, “Hz. Mevlana’nın felsefesinden sevgi bizim için çok önemli. O yüzden onun sevgisiyle buradayız. Benim için Hz. Mevlana’nın şiirleri daha önemli. Tamam Hz. Mevlana bir din alimi ama şiirlerini ben daha çok öne çıkarmayı tercih ediyorum. Hz. Mevlana bir din olarak algılanmamalı. Hz. Mevlana Allah aşkı olan biri. Allah’a ulaşmak için Hz. Mevlana şiirleri tercih ediyor. O yüzden Hz. Mevlana İslam’dan ayrılamaz. Hz. Mevlana’nın hayatında o kadar sevgi var ki. Allah sevgisi var, insanlara sevgisi var. Onun için diyorum ki Hz. Mevlana’nın aşkı ve sevgisi benim için çok önemli” diye konuştu.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim