Konya sanayisinin önemli firmalarından olan Sumak Group, koronavirüse karşı önemli bir üretim gerçekleştirdi. Kapı dezenfektan makinesi üreten Sumak Group, koronavirüs nedeniyle zor günler geçirdiğimiz bugünlerde mücadeleye katkı sağlamak istiyor. 

Sektörünün öncü firmalarından Sumak Group, koronavirüs nedeniyle zor günler geçirilen bugünlerde üretmeye devam ediyor. Hem çarkları çevirmek hem de zor sürece katkı sunmak amacıyla koronavirüse karşı neler yapılabileceği konusunda önemli bir Ar-Ge çalışması yapan Sumak Group, yaptıkları çalışmalar sonucunda kapı dezenfektan makinesi üretmeye karar verdi. Hızlı bir şekilde projenin yapım aşamasını gerçekleştiren Sumak Group, projeyi başarıyla tamamlayarak, toplu ulaşım alanlarına girişte dezenfekte noktasında önemli bir kolaylık sağlayacak makineyi ortaya çıkarmış oldu. El değmeden kullanılabilecek şekilde tasarlanan kapı dezenfektan makinesi, mikrobiyoloji uzmanı Prof.Dr. Emrah Torlak’ın da katkılarıyla geliştirildi. Kullanımı oldukça basit olan dezenfektan makinesi, özel isteğe göre de tasarlanabiliyor.  

ÖNEMLİ BİR AR-GE ÇALIŞMASI YÜRÜTÜLDÜ

Kapı dezenfektan makinesi ile ilgili bilgiler veren Sumak Group Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Sumak, koronavirüs nedeniyle yaşanılan zor sürece katkı vermek düşüncesiyle böyle bir ürün ortaya koyduklarını söyledi. Koronavirüsten sonra dezenfekte işleminin hayatın her alanına girdiğini belirten Sumak, “Dezenfekteyi kolaylaştırmak için neler yapılabileceği konusunda fikir üretmeye başladık. ARGE ve üretim ekibimizle uzun toplantılar, istişareler gerçekleştirdik. Nihayet böyle bir makine yapılabileceğine karar verdik. Hemen işe koyulduk ve makinenin çizimlerini yine ortak akılla yapmaya çalıştık. Mühendislerimizle ve hocamızla gerçekleştirdiğimiz önemli bir Ar-Ge çalışmasının ardından ürün ortaya çıktı” dedi.  

MAKİNE EL DEĞMEDEN ÇALIŞIYOR

Kapı dezenfekte makinesinin teknik özelliklerini anlatan Sumak, “Makinemizin 60 litrelik bir tankı var. Bir dolumla yaklaşık 2 bin bin kişiyi dezenfekte edebiliyorsunuz. Dezenfektan maddesinde Sağlık Bakanlığı onaylı bir firma ile çalışıyoruz.  Anti-mikrobiyolojik solüsyon denilen kaliteli bir dezenfektan maddesi kullanıyoruz. Makineyi almayı düşünen firmalar kendi temin ettiği anti-mikrobiyolojik solüsyonu makinede kullana bilirler. Makinemizin çalışma sistemi çok kolay. Makinenin önüne geçiyoruz, maskemizi takıyoruz. Temassız tuş özelliği bulunan makinenin start tuşuna elimizi yaklaştırıyoruz cihazın içine girdikten sonra Ar-Ge çalışması sonucu elde edilen süre kadar işlemi gerçekleştiriyor ve makinenin içinden çıkıyoruz. Çıkışta el dezenfektesi sıkıyoruz, eldivenimizi takıyoruz ve içeriye dezenfekte olmuş bir şekilde giriyoruz. Ayrıca tankın içerisindeki anti-mikrobiyal solüsyonun değiştirilmesi ile farklı nesnelerin dezenfekte işleminde de kullanılabilir. Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan tabloyu makineyle beraber müşterimize paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

KULLANIM ALANI OLDUKÇA GENİŞ

Sumak, makinenin kullanım alanının çok geniş olduğunu söyledi. Bu anlamda toplu kullanım alanlarının tümünde makinenin rahatlık sağlayacağının altını çizen sumak, şunları söyledi, “Makinemiz kamu kurumları, oteller, otogarlar, hava limanları, alışveriş merkezleri, apartmanlar, site girişleri gibi birçok ortak kullanım alanlarında rahatlıkla kullanılabilir şekilde tasarlandı. Ayrıca isteğe bağlı olarak farklı özellikler de ekleyebiliyoruz. Örneğin termal kamera koyabiliyoruz. Otogar, havalimanı gibi alanlarda termal kamera istenilebilir. Böylece yolcuların vücut ısıları da ölçülebilir.  Ayrıca makinemizin ebatları da yine isteğe göre şekillenebilir. Nereye konulacaksa, konulacak alana göre bir ebat ayarlayıp orada koyulabilir.”

SERİ ÜRETİME HAZIRIZ

“Şuanda seri üretime hazırız” diyen Sumak, günde 100 adet yapabilecek kapasiteye sahip olduklarını ancak ihtiyaç halinde kapasiteyi artırabileceklerini vurguladı. Makinenin patent ve faydalı model başvurusunun da yapıldığının bilgisini paylaşan Sumak, “Biz bu makineyi yaparken iyi bir Ar-Ge çalışması yaptık. Özellikle nasıl bir dezenfektan kullanmak gerektiği konusunda önemli bir araştırma yaptık. Çünkü biryandan dezenfekte ederken diğer yandan bunu vatandaşların sağlığına zarar vermeyecek şekilde yapmak gerekiyordu. Bunun için üniversiteden bir uzman hocamızla çalıştık. Mikrobiyoloji uzmanı Prof.Dr. Emrah Torlak hocamızın bizlere bu konuda önemli katkıları oldu. Hocamız dezenfektan kullanımında, süresinde, dezenfektanın uygulama sırasında nasıl bir yöntemin izleneceği konusunda yönlendirmeler yaptı. Böylece vatandaşlarımızın sağlığına herhangi bir zararı olmadan, bu makine sayesinde kısa sürede dezenfekte olabilmeleri sağlanmış oldu. Güzel bir çalışma oldu kanaatindeyiz” diye konuştu.

ÜRETİMİ DURDURMADIK

Koronavirüs nedeniyle tüm sektörlerin zora girdiğini, üretimde büyük sorunlar olduğunu söyleyen Sumak, buna rağmen üretimi durdurmamak için gayret gösterdiklerini anlattı. Zor bir süreçten geçildiğine ve herkesin elini taşın altına koyması gerektiğine dikkat çeken Sumak, şunları kaydetti, “Zor süreçten geçtiğimiz bugünlerde biz de üretici bir firma olarak taşın altına elimizi koyarak, bu sürece katkı vermeye çalıştık. Hem üretimimizi durdurmamış olduk hem de koronavirüsü birlikte yenmek amacıyla Sumak Group olarak bizler de ortaya bir çözüm sunmuş olduk. Mutluyuz, gururluyuz. İnşallah bu zorlu süreci hep birlikte, el birliğiyle aşacağız.”

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim