Geçtiğimiz Cumartesi günü Azerbaycan ve Ermenistan taraflarının Rusya öncülüğünde Moskova’da masaya oturarak ateşkese varılmasına rağmen işgalci Ermenistan ateşkese uymayarak sivillere yönelik saldırılarını sürdürdü. Son olarak Ermenistan Azerbaycan’ın Gence şehrine saldırdı. Hain saldırıda 9 sivil hayatını kaybederken, 34 kişi de yaralandı.

41 SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ

Azerbaycan Başsavcılığı, 27 Eylül'den 11 Ekim'e kadar Ermenistan'ın saldırıları nedeniyle meydana gelen can ve mal kayıplarını açıkladı. Açıklamaya göre, belirtilen dönemde 41 Azerbaycanlı sivil yaşamını yitirdi, 205 sivil yaralandı. Ermenistan'ın saldırılarında 1165 ev, 57 apartman, 146 kamu binası kullanılamaz hale geldi.

RUSYA NEDEN BEKLEDİ?

Kardeş ülke Azerbaycan ve işgalci Ermenistan arasında Dağlık Karabağ’da süren çatışmalar konusunda bir süre sessizliğini koruyan Rusya, Ermenistan’ın yardım çağrılarına karşılık Ermenistan’ın beklediği desteği vermedi. Ancak 13 günlük sürenin ardından tarafları Moskova’ya davet eden Rusya, iki ülkenin arasında ateşkes yapılmasını sağladı. Rusya’nın bir süre bekledikten sonra böyle bir hamle yapması merak konusu olurken, Ermenistan’ın ateşkese rağmen saldırılarını sürdürmesi ise iki ülkenin arasındaki çatışmaların masayla sona ermeyeceğini göstermiş oldu. Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Gazeteci-Yazar Güngör Yavuzaslan, Rusya’nın 13 günlük çatışma süresi boyunca her iki ülkeyi de test ettiğini söyledi. Bu süre boyunca Rusya Azerbaycan’ın alanda nasıl bir etki oluşturacağını gördüğünü belirten Yavuzaslan, “Diğer yandan da Ermenistan’ın Rusya dışında işbirliği içinde olduğu Başkentlerin alana müdahale edip etmeyeceğini bekleyerek görmüş oldu. Bu 13 gün sonrasında özellikle Ermenistan’ın baskısı sonucu bir ateşkes ilan edildi ama alanda uygulanmadı. Rusya’nın 13 gün boyunca beklemesinin nedeni, kendi arka bahçesi olarak gördüğü Güney Kafkasya’daki gelişmeleri test ederek, iki tarafın da dengelerini ve gücünü görmek istedi. 13 gün sonra da Moskova’ya çağırarak tarafları masaya oturttu. Ancak Ermenistan ateşkese uymayarak ihlal etti” dedi.

ERMENİSTAN ÇATIŞMAYI GENİŞLETMEK İSTİYOR

Ermenistan’ın ateşkese rağmen sivillere yönelik saldırılarına devam etmesinin nedenini açıklayan Yavuzaslan, şunları söyledi, “Ermenistan çatışmaları cephe hattının dışına çekerek, çatışmaları bütün Azerbaycan’a yaymak istiyor. Bunun nedeni; Azerbaycan’ın Karabağ’daki askeri gücünü zayıflatmak istemesi. Azerbaycan’ın odağını Karabağ’dan kaldırmak istiyor. Böylece Ermenistan işgal altında tuttuğu Karabağ’da rahatlamak istiyor. Diğer yandan Ermenistan sadece işgal altında tuttuğu Azerbaycan toprakları değil Azerbaycan’ın diğer bölgelerinde de hak iddia eden bir ütopya içinde. Hatta Türkiye’de Doğu Anadolu Bölgesi’nin de bir kısmını içeren, o toprakları kendi toprakları gibi gören bir ütopyası var. Bu düşünceye en fazla sahip olan Ermeniler Taşnak zihniyetlerdir. Bundan dolayı sürekli Türk toprakları olarak adlandırdıkları Azerbaycan topraklarına saldırıyorlar. Büyük bir Ermenistan hayalleri var. Ermeni tarafı Azerbaycan’ı yenebileceği düşüncesine sahip. En son saldırının nedeni de bu zaten.”

KARABAĞ BEKADIR

“Karabağ, Azerbaycan’ın bir beka meselesidir” diyen Yavuzaslan, “Ermeni saldırısı durdurulamazsa, Karabağ için adım atamaz. Azerbaycan askeri olarak güçlü olduğunu göstermeli ve Ermenistan’ın saldırılarını durdurmalı. Bakü mutlaka askeri gücünü sürdürülebilir bir şekilde göstermeye devam etmelidir. Ermenistan’ın ateşkesten sonra da sivillere yönelik saldırılara devam etmesi nedeniyle her iki ülke arasındaki masa seçeneğini uzak görüyorum. Artık askeri olarak alanda taraflar karşı karşıya gelmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

ERMENİSTAN NAHCİVANA MÜDAHALE EDEMEZ

Taraflar arasında yaşanan çatışmalardan Nahcivan Özerk Bölgesi’nin nasıl etkileneceğiyle ilgili soruya da açıklık getiren Yavuzaslan, “Nahcivan istisnai bir bölge. Azerbaycan’a bağlı özerk bir bölge. Türkiye Nahcivan’ın garantörü. Türkiye’nin kara sınırı olmasından dolayı Ermenistan askeri olarak burada bir baskı kuramaz. Dolayısı ile Ermenistan’ın Nahcivan’a doğru yapacağı bir askeri müdahale, Azerbaycan ve Ermenistan arasında Karabağ’da devam eden çatışmaları bölgesel bir boyuta getirir. Bu nedenle Ermenistan daha çok Dağlık Karabağ’daki işgalini kabul ettirmek için baskısını sürdürecektir” diye konuştu.

ATEŞKES İLAN EDİLMİŞTİ

Ermenistan ordusunun 27 Eylül'de Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine saldırması üzerine Azerbaycan ordusu, operasyon başlatmış ve operasyonda Cebrail kenti, Hadrut kasabası ve 30'dan fazla köyü işgalden kurtarmıştı.

Ermenistan ve Azerbaycan, Moskova'da yapılan görüşmelerde, 10 Ekim Cumartesi günü saat 12.00’den itibaren geçerli olmak üzere Dağlık Karabağ'daki cenazelerin ve esirlerin değişimini öngören insani amaçlı ateşkes kararı almıştı.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim