Girişimci bir enerji firması, Türkiye genelinde farklı noktalarda kurduğu  Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) ile Türkiye’nin elektrik enerjisi üretimine büyük katkı sağlıyor. Bu doğrultuda Konya - Ankara Yolu üzerinde bulunan Altınekin ilçesi yakınlarındaki ‘Tutup Beli’ olarak bilinen dağlık alana 43 rüzgar tribününden oluşan bir enerji santrali kurulması için çalışmalara 2017 yılının sonunda başlanmıştı. Geçtiğimiz Ağustos ayında rüzgar tribünleri getirilerek bu alana monte edildi. Şimdi ise bu tribünler rüzgarı elektrik enerjisine dönüştürüyor. Yaklaşık 150 milyon Euro bütçeli enerji santralinin 43 tribünden oluştuğu, üretilen enerjinin ise 150 bin hanenin bir yıllık elektrik ihtiyacını karşılamaya yeteceği öğrenildi. 

TAHIL AMBARI KONYA, ENERJİNİN DE AMBARI OLACAK

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda, tarıma ve yapılaşmaya uygun olmayan dağlık araziler de en verimli şekilde değerlendirilmeye çalışılıyor. Rüzgarın güçlü ve sürekli estiği Altınekin ilçesi yakınlarındaki Tutup Beli de bu kapsamda değerlendirilen bölgeler arasında yerini aldı. Bölgede kurulu olan rüzgar tribünleri görsel olarak da yoldan gelip geçenlere adeta bir şölen sunarken, rüzgar tribünleri ‘Tahıl ambarı olan Konya, enerjinin de ambarı olma yolunda ilerliyor’ şeklinde yorumlandı. 

TRİBÜNLERİN YÜKSEKLİĞİ 167 METRE

Her ne kadar uzaktan bakıldığında devasa oldukları fark edilmese de tribünler, yaklaştıkça ürkütücü bir görüntü oluşturuyor. Her bir tribünün yüksekliğinin yerden 167 metre olduğu, kanatlarının çapının ise 1,32 metre olduğu öğrenildi. Tribünlerin motor kısımları hariç bütün parçalarının yerli üretim olduğu da dikkat çekerken, bu tribünlerden elde edilen elektrik enerjisinin yıllık ortalama 380 milyon kilovatsaat olması, yapılan yatırımın Türkiye’nin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamada üstlendiği rolün ne kadar büyük olduğunu da anlaşılır hale getiriyor. 

BOŞ ARAZİLER ENERJİ İÇİN KULLANILIYOR

Rüzgarın aralıksız ve doğrudan estiği hakim bir nokta olduğu için Tutup Beli tercih edilirken, ne tarım, ne yerleşim ne de mera alanı olmayan bu dağlık alan enerji üretimi için en verimli şekilde değerlendirilmiş oluyor. Yaklaşık 25 yıl süreceği vaat edilen proje kapsamında üretilen elektrik enerjisi enerji nakil hatları vasıtasıyla Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ)’a satılıyor. 

Tutup Beli’ndeki rüzgar güllerinin elektrik enerjisi üretiminde sağladığı katkının yanında doğaya hiçbir şekilde zarar vermiyor olması da büyük bir kazanım olarak görülüyor. Enerji üretimindeki en saf ve sade modellerden biri burada tatbik edilirken, hiçbir şekilde çevre ve gürültü kirliliğine mahal verecek durumun olmadığı da belirtiliyor. Ayrıca rüzgar güllerinin bulunduğu alanın kameralarla sürekli izlendiği, bu sayede bölgede yaban hayatının da dolaylı olarak koruma altına alındığı, kaçak avcılığın önüne geçilmesinde bu sistemin büyük bir payının olacağı ifade ediliyor. 

RASİM ATALAY

Editör: TE Bilişim