Son yıllarda doğal yollarla tedavi yöntemleri dünyada yayılmaya başladı. Özellikle bu alanda milyonlarca kişinin üzerinde konuştuğu ve GAPS olarak adlandırılan tedavi yönteminin ortaya çıkaran Nöroloji ve Beslenme Doktoru Natasha Campbell-McBride, bu konuda önemli bir mücadele veriyor. Dr. Natasha Campbell-McBride’ın ifadesine göre bağırsak ile beyin ve bağırsak ile beden arasındaki ilişkinin uluslararası tescilli ifadesi olarak öne çıkan GAPS, “Gut And Psychology/Physiology Syndrome” yani “Bağırsak ve Psikoloji/Fizyoloji Sendromu”  olarak adlandırılıyor.  Bu tedavi yöntemini GAPS Beslenme Protokolü olarak ortaya koyan Dr. Campbell-McBride, bu protokol içerisinde yer alan diyetin uygulanmasında destek veren doğal destek ürünlerini de yakından takip ediyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin sağlıklı yaşam markası Zade Vital tesislerini ziyaret ederek, tesis hakkında bilgi alan Dr. Campbell-McBride, GAPS Beslenme Protokolü ve Zade Vital ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bağırsak sisteminin ikinci beyin olduğuna değinen Dr. Campbell-McBride, bir çok hastalığın bağırsak florasındaki bozukluklardan kaynaklandığını belirterek, bu floranın tedavisiyle hastalıkların iyileştirilebileceğine dikkat çekti. 

ANTİBİYOTİKLE GUT FLORAMIZ BOZULDU

Sindirim sisteminin tümünün GUT olarak tanımlandığını dile getiren Dr. Natasha Campbell-McBride, bu tanımlamanın fizyolojik ve psikolojik olarak ikiye ayrıldığını söyledi. Buradan hareketle GAPS’in ortaya çıktığını söyleyen Dr. Campbell-McBride, GAPS’li bir hastanın bağırsak florasının bozulmuş olduğuna dikkat çekti. “İnsan vücudundaki bu mikropların yüzde 90’ı bağırsak florasında yer alıyor” diyerek bağırsakların insan vücudundaki önemli bir organ olduğunu belirten ve GAPS’in nasıl ortaya çıktığını anlatan Dr. Campbell-McBride şunları söyledi, “Bağırsaklar sağlığımızı çok ciddi bir şekilde etkiliyor. Sağlıklı bir insanın sağlıklı bir bağırsak florası vardır ve her şey uyum içindedir. Bakteriler, mantar, virüsler bunların hepsi bizde mevcut. Bize modern dünyanın verdiği bir şey de ne yazık ki bu dengenin bozulması. Antibiyotik içtiğimizde faydalı bakterileri de öldürüyoruz. Bu antibiyotik de sadece doktorların reçete ettiği değil, bir çok yiyecekte de antibiyotik var. Tavuk yeminde antibiyotik var, biz onu yiyince biz de antibiyotik almış oluyoruz. Dolayısı ile sadece içtiğimiz ilaç değil sadece. Gübrelemede de kullanıldığı için ekmek, yeşillik gibi ürünlerde de antibiyotik alıyoruz. Dolayısı ile GUT dediğimiz floranın daha çok bozulduğunu görüyoruz. İlginç olan da şu ki çocuklar bu GUT floralarını ebeveynlerinden alıyor. Dolayısı ile kliniğimde çocuğun sağlığını sorgulamadan önce ailelerinin sağlığını sorguluyorum. 60-70 yıllık süreçteki insanlar o kadar bozuk bir GUT flora yoktu. Ancak antibiyotiğin yaygın olmaya başladığı süreçte, GUT flora bozulmaya başladı. Artık giderek de bu flora bozulmaya devam ediyor. Bu da otizme, hiperaktifliğe, alerjiye, astıma, şekere, öğrenme güçlüğüne neden oluyor. Bağırsaklara 2. Beyin deniyor. Bütün bu bağırsakları bozuk bir jenerasyon ortaya çıkıyor. Aldığımız kötü besinler bağırsaktaki koruma duvarını bozuyor. Bu da o zararlı maddelerin vücuda girmesine neden oluyor. Dolayısı ile biz beslenme yerine toksinleri vücudumuza alıyoruz. Bu toksinler hangi organa gidiyorsa hastalıklara neden oluyor. Özellikle epidemik otizmli olan çocuklar normal beyinle doğuyor. Ama ailelerinden gelen bu anormal GUT florası yüzünden çocuklar zehirleniyor. Çocuğun beyni toksinlerle tıkanmışsa, aldığı bütün bilgiler kafasında fazlalığa dönüşür. Bu da otizmdir diyor. Aldığı bu toksinlere bağlı otistik olmaz da hiperaktif olur, şizofreni olur. Benim görüşüm çocuklarla ilgili her psikiyatrik rahatsızlığın sebebi GAPS’tir. Bu toksinler Akciğere geldiğinde astım oluyor, eklemlere geldiğinde romatizma oluyor, deriye geldiğinde egzama, alerji oluyor. GAPS budur.”

2000’DEN FAZLA GAPS DOKTORU VAR

Bozuk bir GUT floranın düzeltilmesi ve tedavi edilmesi için GAPS Beslenme Protokolü’nü ortaya koyduğunu bildiren Dr. Campbell-McBride, bu protokolün ortaya koyduğu tedavi yöntemi ile insan vücuduna giren patojenik mikropların elenip, iyi maddelerin alındığını ve vücudun normal dengeye kavuşturulduğunu açıkladı. Özel GAPS diyeti hakkında detaylı bilgi veren Dr. Campbell-McBride, “Bu diyet bu GUT duvarındaki boşlukları doldurup, güçlendiriyor. Böylece mikroplar bu GUT duvarından geçemiyor. İnsan vücudu o kadar kendini temizlemeye; yenilemeye müsait ki harika bir mekanizması vardır. Dolayısı ile buradaki duvarı güçlendirip, toksinlerin geçmesini engelleyince vücut kendini temizler ve iyileşir. Biz artık bu diyetle şimdiye kadar iyileştirilemez diye düşünülen birçok hastalığı iyileştiriyoruz. Mesela şizofreninin, otizmin, romatizma, astım gibi hastalıkların hiçbir zaman iyileştirilemeyeceği düşünülürdü. Fakat bu bilgiyle bütün bu hastalıkları tedavi edebiliyoruz. Dünyada neredeyse milyonlarca insan bu GAPS diyetini takip ediyor. Bazı insanlar tıp doktorlarından da yardım alıyor bu nedenle tıp doktorlarına da eğitim veriyorum. Bunlara biz GAPS doktorları diyoruz. Dünyada 2000’den fazla GAPS doktoru var. Türkiye’de 250 kişi var. Profesyonel yardıma ihtiyacı olan insanlar bu doktorlarla da görüşebilir. Kendileri yapmak isterlerse o kitaptan yararlanarak kendileri de uygulayabilir” ifadelerini kullandı. 

ZADE VİTAL PROFESYONEL BİR MARKA

GAPS Beslenme Protokolü’nün basit bir diyet değil profesyonel bir protokol olduğunu dile getiren Dr. Campbell-McBride, bu protokolün 3 bölümü olduğunun bilgisini verdi. Bu bölümleri  “Diyet, doğal destekler, detoks yapmak ve hayat biçimini değiştirmek” olarak açıklayan Dr. Campbell-McBride, buradan hareketle doğal destek ürünlerine dikkat çekerek şunları söyledi, “Kitabımda bunları açıklıyorum ve doğal ürünleri de kullanıyoruz. Zade Vital gibi ürünler bizim için önemli çünkü güzel ürünler üretiyorlar. GAPS doktorları kaliteli doğal ürünlerin nerede olduğunu bilmeliler. Biz de önermeleri için onları bilgilendirmeliyiz. Bu doğal besin sektörü çok geniş bir sektör. Multimilyarlık bir sektör. Bir çoğu da iyi bir kalitede değil. Dolayısı ile Zade Vital gibi profesyonellerle çalışmak çok iyi.” 

GAPS TEDAVİSİ 3 AYDA SONUÇ VERDİ

2 ağır psikiyatri hastası annesi olan Gonca Zeybek de GAPS tedavisi ile kızlarının iyileşme sürecini anlattı. “Bilinen bütün tedavileri denedik. Ancak sonuç alamadık” diyen Zeybek, araştırmaları sonucunda Dr. Natasha Campbell-McBride’ın GAPS kitabıyla karşılaştığını söyledi. Kitapta şizofreni, çölyak, otizm gibi bir çok hastanın bu yöntemle iyileştiğini görünce çocukları için de uygulamaya karar verdiklerini söyleyen Zeybek, “O kitabı hemen Türkçeye çevirttik ve orada söylenen her şeyi aynen uyguladık. Aradan 3 ay geçmeden biz bütün psikiyatrik ilaçların hepsini bıraktık” dedi. GAPS diyetini uygularken Zade Vital gibi doğal ürünlerin de tedavi sürecinde destek olduğunu dile getiren Zeybek, “Yağlar çok önemli. Zeytin yağı, soğuk sıkım yağlar vücudun belli işlemlerini yerine getirmesi için önemli. Bunlar işin olmazsa olmazı. Bu bakımdan bizim soğuk sıkım belli miktar çörek otu, hindistan cevizi yağı gibi ürünler ihtiyacımızı yerine getiriyor. Bunlarla da destekleyerek bu diyeti yapabiliyoruz” şeklinde konuştu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim