Kadim şehir; Konya bugüne kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu yönüyle Konya'nın her yeri medeniyetlerin kültürel ve tarihsel izlerini taşımakta. Bu yerlerden biri de Bozkır ilçesi. Orta Toroslar içinde yer alan Bozkır,  ilçeyi ikiye bölen Çarşamba Çayı, soğuk suları, doğal güzelliği, sebze ve meyveciliği, hayvancılığı ile görülmeye ve gezilmeye değer yörelerden bir tanesi. Çok sayıda güzelliği ile Konya'nın incisi konumunda olmasına rağmen Bozkır'ın son yıllarda gelişim göstermeye başladı. Uzun yıllar kaderine terk edilen, alt ve üst yapıda geri kalan ilçe 2014 yılında faaliyete geçen Yeni Büyükşehir Belediyesi Yasası ile makus talihi yenmeye başladı. 

Modern parkları, prestij caddeleri, kanalizasyon çalışmaları, çocuk oyun alanları, kaldırım çalışmaları ile yenilenmeye başlayan Bozkır, cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. 

Yapımı tamamlanan Şehir Konağı, KOMEK binası, yapımı devam eden Gençlik Merkezi ile sosyal ve kültürel aktivitelerin de arttığı ilçe, Çay Kenarı Regülasyon Projesi, Modern Otogar Projesinin de bitmesi ile Konya'nın parlayan yıldızı konumuna gelecek. 

Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün ile Bozkır'ı konuştuk. Kendisi Bozkır'ı çok iyi bilen, geçmişte İl Genel Meclisi üyeliği yapmış tecrübeli fakat her yeni hizmet noktasında da heyecanlı bir Başkan. 2014 Yerel Seçimlerinde göre gelirken 34 maddelik seçim beyannamesinin 3 tanesi hariç hepsini hizmete geçirmiş durumda. Çay Kenarı Regülasyon Projesi, Modern Otogar Projesi ve modern mezbahanenin de tamamlanması ile Başkan Gün, Bozkırlılara vermiş olduğu sözleri tutmuş olacak. 

İLÇE TARIM ALANINDA GELİŞİYOR 

"3,5 yıl içerisinde kenarda köşede kalmakta olan bir ilçeyi şimdi ön plana çıkarıp, burası yaşanabilir hale vaziyete getirmenin güzelliklerini yaşadık" diyen Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, "Önümüzdeki yıllarda Bozkır'ı daha güzel günler bekliyor" dedi. 

İlçenin 26 bin 400 nüfusu olduğunu aktif nüfusun yüzde 65,5, orta yaş nüfusun yüzde 17,1, yaşlı nüfusun da yüzde 17,4 olduğunu belirten Gün, aktif nüfusun fazlalığının  sevindirici olduğunu aktardı. Gün, "Tarım ve hayvancılık geçim kaynağı. Bazı bölgelerde ciddi anlamda tarımsal sulama ve yenilenebilir tarım çerçevesinde değişiklikler yapılıyor. Toprakların analizleri yapılıyor. Toprağa göre ekim yapılmaya başlandı.  Dere içinde kirazın iyi olduğu, Hamzalar ve Kızılçakır tarafında bağcılığın iyi olduğu, armutlu bölgesinde çileğin iyi olduğu, Bağyurdu, Bademli, Bozdam, Karacaardıç bölgesinde meyveciliğin çok iyi olduğu tespit edildi. Mahallerimiz de damlama sulama sistemlerini geliştirdik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından gerekli destekleri alıyoruz" dedi. 

ÇOK AMAÇLI MODERN KAPALI PAZAR 

İlçe merkezinde yer alan atıl vaziyetteki alanda Kapalı Pazar inşa ettiklerini belirten Başkan Gün, "Kapalı Pazarı alanının sözünü vermiştik. Açık pazar alanımız vardı fakat Kapalı Pazarı da yapmamız gerekiyordu. Selçuklu Belediyesi ile Kapalı Pazarı yaptık. 3 bin 500 metrekare. 20-25 yıldır tozun toprağı olduğu bir yerdi. Göreve gelirken vatandaşlarımız toz ve topraktan şikayet ediyordu. Şuanda burası çok güzel bir yer oldu. Düğünlere de kiraya veriliyor. Yine Kurban Bayramı'nda da kurban kesim yeri olarak kullanabileceğiz. Konser, miting alanı olarak da kullanılabilecek bir pozisyonda. Pazarın kurulduğu Cuma günü hariç otopark olarak kullanılıyor. Böylece otopark sorununu da biraz olsun çözmüş olduk" dedi. 

ALT VE ÜST YAPI GELİŞİYOR 

Bozkır'ın en önemli sorunlarından biri de alt ve üst yapı hizmetleri. Bugüne kadar yol, kaldırım, su ve kanalizasyon hizmetlerine önem verilmediği ilçe gelişim noktasında geride kalmış. Bu sorunlara görev geldikleri andan itibaren neşter vurduklarını belirten Başkan Gün, "Öncelikle Bozkır girişinden çıkışına kadar tüm yollarımızı prestijli hale getirdik. İlçe girişimizi yeniden düzenledik. Refüjlere gül diktik. Park ve bahçe çalışmaları ile ilçe merkezini güzelleştirdik. Sokak sağlıklaştırması hizmetlerimiz devam ediyor. 51 mahallemizin tamamında bu hizmetler sürüyor. Göreve gelirken Yukarı Mahalleyi dolaşırken hemşehrilerimiz yolların durumunda yakındı. 3 gün boyunca mahallede çalmadık kapı bırakmadım ve ayakkabımın altı delindi. Yürümekten değil tabi, yolun bozukluğundan. Geçmişte asfalt dökeceğiz diye bir çakıl dökmüşler insanlar yürümekte, araçlar geçmekte zorlanıyor. Mahallenin yolunu ve kaldırımlarını modern hale getirdik. Şimdi insanlar mutlu. Yukarı Mahalle sadece bir örnek. Tüm mahallerimizde aynı çalışmalar yapıldı ve yapılıyor" ifadelerini kullandı. 

MAHALLELERİMİZ ÇAMURA BASMAYACAK 

Yayla yollarını da asfalt hale getirdiklerini aktaran Gün, şunları söyledi: "16 kilometrelik Çağlayan Yayla yolunu asfalt yaptırdık. Bu yol çok sayıda mahallemizin yayla yolunu ihtiva eden bir yoldu. Yine köylerimize moden tuvaletler yaptırdık. Dışarıdan gelen misafirlerimiz için. 51 mahallede çocuk oyun alanları oluşturduk. Kilitli parke taşı döşedik. 14 mahallemizin parke taşı döşemesini tamamladık. 2018 yılı itibariyle tüm mahallerimiz de hizmeti tamamlayacağız ve insanlarımız ayağı çamura basmadan okula gidecek, camiye gidecek, evine gidecek. Yine çöp sorununu giderdik. Köylerimize haftada 2 defa, eski beldelere haftada 3 defa giriliyor. Sadece çöpleri alıp çıkmıyoruz. Sokaklar ve caddeler, Bozkır merkezin caddeleri gibi. Önce çöpleri alıp, sonra mıntıka temizliği yapıyor ekipler. Mahalledeki tuvaletlerin temizliğini yapıyorlar. Bunun yanında mobil ekipler ile her zaman mahallerimize hizmetteyiz. Hayvan leşlerini, biriken çöpleri veya molozları da anın da gidip alıyoruz." 

SU SORUNUNA NEŞTER VURULDU

"Bozkır'da 2014 yılına kadar insanlar damacana su içerken şimdi musluklarından su içiyor" diyen Başkan Gün, "Asbest borularımızı değiştirdik. Hemşehrilerimiz TIR’larla getirilen damacana suları içerdi. Çünkü musluktan akan sular kokuyordu. 8,5 kilometre boyunca asbest boruları değiştirdik. Şu anda kendi suyunu içiyor. 41 mahallede içme suyu sorunu giderdik. Şu anda grup içme suyu tamamlandı. Çağlayan Yayla yolunun kenarında 5 bin tonluk depo bitmek üzere. 500 tonluğunu da Bozkır merkeze yaptırdık. Deponun yüzde 85’nu 41 mahallemiz kullanacak. Mahallelerimiz artık musluğu açtığı zaman yayla suyu içecek. Aygır’dan gelen o soğuk suyu içmiş olacak. Toplam 51 mahalleyiz. Dereiçi, Söğüt, Elma Ağaç, Yalnızca, Üçpınar, Soğucak, Kovanlık, Hacı Yunuslar mahallemiz için de Beşpınar dediğimiz yerde yeniden grup suyu yaptık. Onun da işlemleri bitmek üzere. Tüm mahallerimizin musluklarından 2018’in başı itibariyle yayla suyu akacak."

BOZKIR'A TARİHİ MÜZE

Yıkılmakta olan tarihi binayı da onararak Bozkır'a kazandırdıklarını aktaran Başkan Gün, binanın müze olarak hizmet vereceğini söyledi. Restorasyonun Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını belirten Gün, "Bozkır'ın ilk kültürel müzesi olarak faaliyet gösterecek. Müzede, Bozkır'ın tarihi, sosyal yaşamı ve kültürel değerlerini sergileyeceğiz. İki katlı olarak hizmet verecek binanın üst katında kafeterya oluşturulacak. Eğer biz bu binayı onarmasaydık geçtiğimiz kış yağan 3-4 metrelik karda yıkılırdı. Bugüne kadar binayla ilgili çok fazla bir çalışma olmamış. Buraya onardık ve müze binası haline getirdik. Sedirleri, yastıkları ile tam bir Osmanlı evi" diye konuştu.

ÇAYIN ÜZERİNDEKİ KÖPRÜLER YENİLENİYOR

Başkan Gün, Çarşamba Çayı'nın üzerindeki eski köprülerin onarımı ve yenilenmesi noktasında da çalışmalarını sürdürüyor. İlk etapta Selçuklu eseri Tarihi Taş Köprü onarılmış durumda.Gün, "Zaman zaman su taşkınları yaşanıyordu. Selçuklu ve Osmanlı Devleti,  statik ve mekanik hesaplamaları çok iyi biliyormuş. Onun için köprünün kenarlarını genişletmişler. Daha sonra ise zamanla biz bu genişlikleri kapatmışız. Su taşkınları bunun için oluyor muş. Bu durumu düzelttik ve şu anda taşkınlar olmuyor. Devlet Su İşleri ve Karayolları tarafından köprülerin yenilenmesi çalışması sürüyor. 

TAŞ ve KUM OCAĞI İŞLERİ HIZLANDIRIYOR 

Bozkır Belediyesi'nin önemli bir avantajı da kendi taş ve kum ocağı işletmesine sahip olması. 

"Taş ve kum ocağında iyileştirmeye gittik" diyen Başkan Gün, "Bu çalışma 1,5 milyon TL’ye mal oldu. Bir tanede yükleyici aldık. Şu anda 12 aylık lazım olan kumu 2 ayda üretiyoruz. Böylece alt ve üst yapı hizmetlerinde hızımızı artırdık" ifadelerini kullandı.  

ARITMA TESİSİ İLE ÇAY TEMİZLENDİ!

Yapılan Arıtma Tesisi ile kanalizasyonun Çarşamba Çayı'na dökülmediğini ifade eden Gün, "Arıtma tesisimiz 7 milyon TL’ye mal oldu. KOSKİ tarafından bitirildi ve açılışını yaptık. Böylece kanalizasyon suyumuzu da arıtarak kullanabiliyoruz" dedi.

ARAÇ PARKI GELİŞİYOR

Araç parkını da sürekli güçlendirdiklerini aktaran Gün, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çöp kamyonu, Konya Büyükşehir Belediyesi’nden greyder, Türkiye Belediyeler Birliği’nden  bir çöp kamyonu aldık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT'ye ait bir otobüsü hediye etti. 2 tane kamyonu kendi imkanlarımızla alarak araç parkımızı güçlendirdik ve güçlendiriyoruz" diye konuştu. 

KURAMSAL KİMLİĞİNİ DEĞİŞTİRDİ

Başkan Gün'ün göreve gelir gelmez yaptığı yeniliklerden biri de kurumsal kimliğini simgeleyen Belediye logosunu değiştirmek oldu. Eski logoya göre daha kuramsal kimliğe değer katacak bir logo tasarlanmış. Bozkır'ın folklorik özelliği, Selçuklu Camisi’nin minaresi ve Selçuklu figürleri logoda birleşmiş. Gün, şunları söyledi: "4 medeniyete beşiklik etmiş bir yer; Bozkır. Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’ne… B açıdan logomuzu yenilememiz gerektiğine inandım. Yine şehir girişimizi düzenledik. Oyun havasıyla, kollarını açmış heykel insanları hoşgeldiniz edasıyla karşılıyor. Arslan Mustafam Türküsünden esinlenerek koyduk. Yine Zengibar Kalesi'nin tanıtımını içiren bir görseli girişe yerleştirdik. Kent girişimiz güzel bir görünüme kavuşmuş oldu."

ANIT MEYDANI VE TOKİ KONUTLARI 

Gün, "Atıl vaziyetteki Anıt Meydanı da yeniden düzenlendi.  Selçuklu Belediyesi'nin desteği ile düzenlenen Anıt Meydanı ilçeye de değer katmış durumda. Meydana konulan "Suyu Sert, İnsanı Mert" sloganının yazıldığı Bozkır figürlü yapı da fotoğraf çekinmek isteyenler için güzel bir anı oluyor. TOKİ tarafından başlatılan toplu konutlar ile de ilçe gelişimini hızlandırıyor. İkinci etap TOKİ başladı. 112 konut yapılacak. Birinci etapta 140 konuttu. Konutlar ise çok katlı değil ve estetik ön planda. Bu yönüyle oldukça beğeniliyor" dedi. 

MODERN OTOGAR YAPILIYOR 

Bozkır'ı geliştirmek daha çok insanın ilçeye gelmesini sağlama adına otogarı da hizmete açacaklarını aktaran Gün, şunları kaydetti: "Tarihi bir ilçemiz olan Bozkırımızda otogarın olmaması büyük bir eksiklikti. Bu dönemde modern mimarisi ile ilçemize otogar kazandırılarak bölgeye ve dışarıdan gelen misafirlerimize kaliteli hizmet sağlanacaktır." 

HASAN AYHAN 

Editör: TE Bilişim