Bozkır'ın bir önemli yanı da turizm. Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan Bozkır adeta bir turizm mekanı. Turizm potansiyeli sadece tarihi kalıntılar olarak da değerlendirilmemeli. Tahini, elması, Aygır Pınarı, Çarşamba Çayı, doğal güzellikleri ile de çok sayıda sportif aktiviteye, şehirden uzaklaşmak isteyenler için dinlenebileceği eşsiz bir özelliğe sahip. Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün ile Bozkır'ın turizm potansiyelini bu anlamda yapılan hizmetleri de konuştuk. 

Bozkır'ın önemli bir sorunun göç olduğunu ancak yatırım ve hizmetler ile gelişen Bozkır'da turizmin de canlanmasıyla göçün duracağını hatta geriye göçlerin başlayacağını ifade eden Başkan Gün, bu anlamda yeni Büyükşehir Belediye Yasası'nın önemli olduğunu söyledi. 

Başkan Gün, "250 bin hemşehrimiz Bozkır'ın dışında yaşıyor. Bozkır merkezin nüfusu 7 bin. Göç maalesef kanayan bir yara. 28 ilçeden 21 tanesi göç vermiş TÜİK raporlarına göre. Bunun onarılması için de Büyükşehir Yasası bir nimet. Belki 10 yıl sonra geri dönüşler başlayacak. Tüm ilçeler şehirleşme boyutuna girdi. İş potansiyeli aratacak, bütün ilçelerin revizyon imar planları yapıldı; Büyükşehir Belediyesi tarafından. Yeni planlarla daha çok sokaklar, yollar açılacak, yatırımlar gelecek. Zorlukları aşa aşa geldik, önümüzdeki 5 yılda daha güzel işler olmuş olacak. Bu anlamda Büyükşehir Yasasını olumlu buluyorum. İl Genel Meclisi Üyeliği döneminde köylere bakıyorduk. 2013 yılı itibariyle Bozkır'a ayrılan bütçe 3 milyon 195 bin lira ve 38 köye bakacağım. Zaten 3-5 kilometre yol yapsan 3 milyon lira. O parayla gelişme beklenmemeli. Köylerimiz şu an daha çok gelişmiş vaziyette. Yeni yasanın ilk uygulayıcıları olarak acemilik dönemindeyiz. Ancak bugün Avrupa standartlarında bir köyümüzü görebiliriz. Şu anda bile imkanlar çok zor ama Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız işlerle, zaman zaman diğer ilçe belediyeler ile işbirliği içinde hizmetleri yürütmeyi çalışıyoruz. Bizim işimiz hizmet etmek. Turizm yatırımlarını da bu anlamda önemsiyorum. Gelişen bir ilçeyiz, birçok medeniyete de ev sahipliği yaptık. İlçenin turizm potansiyeli yüksek. Girişimlerimiz sürüyor, Bozkır turizmle de adından söz ettirecek. Buna inanıyoruz. İnsanlar buranın görülmesi, oturulması, gezilmesi gereken bir yer olarak görüyor. Hizmetler, yatırımlar devam ettiği müddetçe Bozkır çok güzel olmuş denilebilecek bir mekan haline gelmeyi sürdürecek" dedi.  

AYGIR PINARI C TİPİ MESİRE ALANI OLUYOR 

Çarşamba Çayı'nın doğduğu yer olan Aygır Pınarı da doğa harikası. Her yıl binlerce insanın geldiği Aygır Pınarı soğuk suyu ve doğa güzelliği ile insanı kendine hayran bırakıyor. Buranın daha güzel bir mesire alanı olması için harekete geçtiklerini aktaran Gün, "Gerekli girişimlerimiz neticesinde Aygır Pınarı C tipi mesire alanı oldu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı burayı güzel bir park haline getirecek. Böylece insanlar daha temiz alanlarda pikniğini yapıp, dinlenebilecek. Daha çok insan burayı ziyaret etmesiyle Bozkır'da sosyal hayat daha da gelişmiş olacak. Turizm açısından da bölgemize zenginlik katacak" dedi. 

ZENGİBAR KALESİ TURİZME KAZANDIRILIYOR 

Bozkır'ın önemli turistik yerlerinden biri de Zengibar Kalesi. Tarihi kale Romalılardan kalma ve tarih açısından değerli bir yer. Bozkır'a 16 kilometre uzaklıkta bulunan bölgenin adı ise tarihte İsaura. İsaura, 1860 metre yükseklikte hakim bir tepe üzerine kurulmuştur. Sarp uçurumlarla çevrilmiş olan tepe, Konya ve Toroslaı kontrol altında tuta bilen bir yerdir. Özellikle seçilmiş olan bu dağ tepesi, ayrıca Seydişehir, Karaman, Hadim yörelerini de kontrol altına almaktadır. Bölgeyi korumak için de Zengibar Kalesi yapılmış. Zamanla defineciler tarafından yıkılan kaleyi turizme kazandırmak için harekete geçen Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, şunları söyledi: "Zengibar Kalesi’ni turizme kazandırdık. Bunun için çok fazla çalıştık. Bozkır, milattan önce 2 bin yıllarında İsauraların yaşadığı bir yer. Roma İmparatorluğu dönemine rastlıyor. İsaura antik şehrin de Zafer Takları vardır. Bunlardan, bu gün bile ayakta kalabilmiş olan Roma İmparatoru Hadrianus adına dikilmiş olan Zafer Takı'dır. Hadrianus, bilindiği üzere M.S. 117 - 138 yıllarında imparatorluk yapmıştır. Hadrianus un İsaura ya gelip gelmediğini kesin bilmiyoruz. Ama onun dönemin de Anadolu da yaşanan barış ve huzurun anısına, bu Tak dikilmiştir. Bunun gibi değerli yapıların olduğu bir yer Zengibar kalesi. Kral mezarları var. Ama bakmazsak haramiler tarafından yıkılıyor, parçalanıyor. Görülmesi, ilgilenmesi gereken bir yer. Bozkır turizm anlamında çok şey kazanmış olacak."

MAVİ KANYON PROJESİ ÖNEMLİ 

Bozkır, coğrafi konumu ve doğal güzellikleri ile çok sayıda spor dalına müsait bir yer. Özellikle motor sporları ve doğa yürüyüşleri açısından tercih edilecek bölge. "Zaman zaman motorcu arkadaşlar arıyorlar. Motor sporları için bizden arazi şartları ile ilgili ön bilgi alıyorlar" diyen Başkan Gün,  Mavi Kanyon Projesi ile Çarşamba Çayı üzerinde rafting oluşturmak, balon etkinliği oluşturmak için girişimler de bulunduklarını söyledi. Mavi Kanyon Projesi içerisinde yer alan 84 milyon TL’lik Taşeli Projesi içerisinde Ahırlı, Yalıhüyük, Hadim, Taşkent, Güneysınır, Akören ve Bozkır olmak üzere 7 ilçe yer aldığını aktaran Gün, "Proje Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu döneminde uygulamaya konuldu. Çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda yayla yollarımızın yeşil yol statüsünde olması için Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan ile görüşüldü. AB fonlarından yayla yollarının yapılması noktasında belediye başkanları ile ortak bir düşüncemiz oluştu. Zengibar Kalesini turizme kazandırdığımız andan itibaren Sarıoğlan-Bozkır arasının duble yol haline geldiği andan itibaren Antalya bölgesinden daha çok insan buraya gelmiş olacak. Üçpınar Yaylası’nın 8 kilometrelik asfalt çalışması yapılıyor. Çağlayan yaylasının yolu yapıldı. Ondan sonra Antalya’ya da ulaşmış oluyorsunuz. Turizmi bacasız fabrika olarak değerlendirmek gerekiyor. Hem yayla turizmini hem spor turizmini burada canlandırmak için gayret gösteriyoruz. 

Mavi kanyon projesi bittiği takdirde bölge müthiş derece de turist çekecektir" dedi. 

KOOPERATİFÇİLİĞİ GERÇEKLEŞTİRMELİYİZ 

Bölgenin özgü ürünlerin olduğunu bunların marka haline gelmesi için de çalıştıklarını aktaran Başkan Gün, "Bunun için kooperatifçiliği gerçekleştirmek gerekiyor. "3-5 inek bana yeter" dediğimiz anda  göçler artar. 3-5 ineği 100 inek yapabiliyor muyuz,  soğutma tanklarını ahırların yanına koyup, sütü 1 liradan 1,5 liraya satabiliyor muyuz? Buna bakmalıyız. Onun için tarımsal kalkınma anlamanda da önemli mesafeler aldık. Hemşehrilerimiz damla sisteminin ne olduğunu ilk başta kavrayamadı ama gördükçe ne kadar iyi olduğunun farkına vardılar. Hacılar köyünde çilek ekin dedik, onları çileğe yönlendiriyoruz. Borularından varana kadar her şeyi devlet veriyor. Onların yapacağı fideyi alıp dikip satmak. Hemşehrilerimize alıcılar sizin ayağınıza gelsinler, siz onların ayağına gitmeyin mesajı veriyoruz. Ne kadar iyi ve verimli üretirsek pazarı kendimiz oluşturur ve değerinde satarız. Böylece ekonomik kalkınma daha hızlı olur, markalaşma artar. Markalaşmayla birlikte bölgeye gelen insan potansiyeli artacaktır. Onun için turizmle birlikte ekonomik kalkınmaya da oldukça önemli veriyoruz" diye konuştu. 

BOZKIR TAHİNİ VE ELMASIYLA DA MEŞHUR 

Bozkır, tahini ile de tanınan bir yer. Geçmişte onlarca tahin değirmenin yer aldığı Bozkır'ın, bugün dahi tahini meşhur. Tek sıkıntısı ise marka değer olarak pazarlanması. Yılda 500 tondan fazla tahin bölgede üretiliyor. Sadece tahin almak için bile bölgeye gelenler var. Bu açıdan Bozkır'ın turizm potansiyeli açısından tanıtımı için tahin de önemli bir unsur. 

Bozkır elmasının ve Bozkır tahininin markalaşarak dünya pazarına açılması için çalışmaları aralıksız yürüttüklerini belirten Başkan Gün, “Bozkır elması ve Bozkır tahini dünyaya açılacak. Dünya pazarında yerini alacak. Bozkır tahininin yıllık üretimi 500 tonu geçmiş bulunmaktadır. Bu avantajlarımızı değerlendirip, kooperatiflerle üretim yaparak, tarımsal ve hayvansal üretimlerle ilçemizin ekonomik yapısına çok ciddi katkılar sağlayabiliriz" dedi. 

SAĞLIK ALANINDA GELİŞİM SAĞLANDI 

Sağlık alanındaki hizmetlere de dikkat çeken Başkan Gün, yenilenen devlet hastanesiyle birlikte sağlıkta standardın yükseldiğini aktardı. 50 yataklı hastane kapasitesi ile bölgeye hizmet verdiklerini dile getiren Gün, "Hastane tipinin standardını C'ye çıkarttık. C'ye çıkartmamız sağlık hizmet kalitesini yükseltti. Hemşehrilerimizle birlikte Ahırlı, yalıhüyük gibi ilçelerimizde ki vatandaşlarımız da hastaneden yararlanabiliyor. Şu anda 5 tane uzman doktorumuz var. Diğer hastane personelimizle birlikte hizmet vermenin gayreti içindeler. Sağlığa ayrıca önem veriyoruz çünkü sağlık olmayınca hiçbir şey olmuyor. Sağlık standardındaki yükseliş aynı zamanda göçü durduruyor, insanların yeniden Bozkır'a gelmesine de vesile oluyor. En ufak bir sağlık sorunu için Konya'ya gitmesine gerek kalmıyor. Hemşehrilerimiz de sağlıktaki bu iyileşmeden mutlu oluyor" ifadelerini kullandı. 

HASAN AYHAN 

Editör: TE Bilişim