İmam hatip okullarında öğrenim gören öğrencilere "militan", "Atatürk düşmanı" gibi hakaretlerin edildiği "18 Dakika" adlı programdaki yorumlar nedeniyle Tele 1 TV'ye,Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından, en üst orandan idari para cezası uygulandı. Bu kapsamda ceza, radyo ve televizyonların kuruluş ve yayın hizmetlerini düzenleyen 6112 sayılı kanunun 8'inci maddesindeki "İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez." hükmünün ihlali sebebiyle verildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Genel Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz medya özgürlüğü altında hiç kimsenin kimseye hakaret etme hakkının olmadığını vurgulayarak, “Bu kanala en ağır cezanın uygulanması öncelikli talebimizdir. İmam Hatipliler dininin, kültürünün, medeniyetinin tarafında kim varsa onlarla dosttur.Kırılmaya gelir belki ama, boynumuz asla eğilmez. Hakaret edenlere hukuki boyut ve yasal süreç içerisinde gereken cevabı en güçlü şekilde İmam Hatipliler verecektir” dedi. 

“BU TÜR HAKARETLER AYNI ZİHNİYETİN ÜRÜNÜDÜR”

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Genel Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz, bu tür hakaretlerin önceki dönemlerde yaşandığını ve aynı zihniyetin ürünü olduğunu vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti:  “İmam Hatip tarihine dönüp baktığımız zaman birçok noktada, Milletin diniyle, değerleriyle, kültür ve medeniyetimizle sorunlu olan kesimlerin, öğrencilerimize ve mezunlarımıza karşı olan hazımsızlığını hatta onları ötekileştirmelerini üzülerek görüyoruz. Buradaki İmam Hatip düşmanlığı bir okula veya bir kesime düşman olmaktan ziyade, İmam Hatiplilerin temsil etmiş olduğu misyona ve ulaşmayı hedefledikleri vizyona karşı bir düşmanlıktır. Geçmiş döneme baktığımızda kat sayı engelleri, ortaokulların kapatılması, başarısızlık problemi gibi başlıklarda aynı mantığın, aynı zihniyetin ürünüdür. Şunu net bir şekilde ifade etmemiz gerekiyor; İmam Hatipliler dininin, kültürünün, medeniyetinin tarafında kim varsa onlarla dosttur. Bu vatanın milletine, inancına ve kültürüne düşman olan kim varsa imam hatipliler onların düşmanıdır. İmam Hatiplilere düşmanlık edenlerde onlardır."

“YUMUŞAK BAŞLI İSEK UYSAL KOYUN DEĞİLİZ”

İmam Hatiplilerin bu tür hakaretlere karşı en güçlü şekilde cevap vereceğini de belirten Başkan Öksüz, “İmam Hatiplilerin, devlete hizmet etmiş, üstün hizmetlerde bulunmuş kişilere düşmanlığı yoktur. İlahi buyruklardan ve öğretilenden hareketle iyi nesiller yetiştirilir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Yumuşak başlı isek uysal koyun değiliz. Kırılmaya gelir belki ama, boynumuz asla eğilmez. Hakaret edenlere hukuki boyut ve yasal süreç içerisinde gereken cevabı en güçlü şekilde İmam Hatipliler verecektir. Kimsenin yaptığı yanına kar kalmayacaktır. Medya özgürlüğü altında hiç kimse, kimseye hakaret etme hakkına sahip değildir. Dolayısı ile bu kanala en ağır cezanın uygulanması öncelikli talebimizdir” diye konuştu. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim