Her bayram önce bankaların düzenlediği bayram kredileri kampanyası bu yıl da devam ediyor. Bayramı fırsat bilen ve faiz sistemini insanlara şirin gösteren bankalar, geleneksel hale getirdikleri bataklığa bu yıl da Müslümanları çekmeyi başardı. Tüketici dernekleri yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi tüketicileri kampanyalar ve indirimler konusunda tüketicileri uyardı. Bu dönemde özellikle albenili kampanyalara dikkat edilmesi gerektiğini vurgu yapan Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, tüketicilerin bu dönemde pahalı şehirlerarası otobüs ve uçak bileti, 'yalancı' bayram İndirimleri, bayatlamış, sağlıksız ve kalitesiz şekerleme, çikolata ürünleri ve indirimli tatil gibi birçok aldatmacayla karşılaşabileceğini söyledi. 

‘BANKA KREDİLERİ BAYRAMIN RUHUNA AYKIRI’

Birçok banka, bu Ramazan Bayramı öncesinde de her yıl olduğu gibi vatandaşlara krediyi şirin gösterdi. Vatandaşların bayramdaki ihtiyaçlarını karşımaları amacıyla sözde uygun kampanyalarla vatandaşlara kredi sunan bankalar, bu sayede birçok vatandaşın yine krediye bulaşmasına neden oldu. Dini duygular içerisinde kullanması gereken bir bayramın masraflarının banka kredisi kullanarak karşılanmasının tamamen Ramazan’ın ve bayramın ruhuna aykırı bir durum olduğuna dikkat çeken Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, “Ramazan içerisinde Cenabı-ı Allah’ın emir ve yasakları içerisinde gerçekleştiren, daha sonrasında akraba ve eş dost ziyareti yapılan bir ay. Dini duygular içerisinde kullanması gereken bir bayramın masraflarının banka kredisi kullanarak karşılanması tamamen Ramazan’ın ve bayramın ruhuna aykırı bir durum. Bizler bir ay boyunca günahlardan arınıp, oruç tutup sabahlara kadar ibadet edip, sonrasında onun bayramını kutlamak için gidip faizle bankadan para alıp o bayramı kutlamaya çalışıyoruz. Böyle bir şey mümkün değil. Bu fikri Ramazan Bayramına kısa süre kala televizyonlarda, şehrin farklı noktalarında ve diğer farklı kitle iletişim araçlarında faizli krediyi hoş göstermeye çalışan reklamlarla veya görsellerle karşılaşıyoruz.  Bu konuda özellikle Diyanet İşleri Başkanlığının bu reklamlarla ile ilgili susmaması, faiz konusunda halkı aydınlatması lazım. Bu reklamlar dini değerlerle alay eden reklamlar. Ramazan ayında Allah’ın haram kıydığı bir işi yapmaya yönlendiriyorsunuz. Gerekli önlemler alınarak vatandaşların bunlardan korunması lazım” ifadelerini kullandı.

O PARALAR KÂBUSUNUZ OLMASIN

Dinç, tüketicilere, talepleri olmamasına karşın çeşitli bankalar tarafından telefon, elektronik posta veya kısa mesajla çeşitli kredi kampanyaları sunulduğunu hatırlattı. Bu kredilerin tuzaklarla dolu olduğunu öne süren Dinç, "Bankaya gidenlerden değişik adlar altında birtakım bedeller isteniyor ve böylelikle ortaya çıkacak reel maliyet, ilan edilenin çok üzerinde oluşabiliyor. Çeşitli kampanya ve promosyonlarla cazip gibi gösterilen kredileri alacak tüketicilerin bu borcu öderken yaşayacakları güçlükleri düşünmeleri ve borçtan kaçınmaları kendi çıkarlarına olacaktır. Bugün alınan ve kullanılan o paralar ileride kâbus haline gelebilir" diye konuştu.

KREDİ REKLAMLARI TUZAK GİBİ

Mustafa Dinç, kredi veren finans kuruluşlarının reklamlarının tuzaktan farksız olduğunu, Herkesin krediler konusunda dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Dinç, "Geleceğinizi kurban etmeyin. İlan edilen faiz oranları dışında finans kuruluşları, dosya masrafı ve benzeri isimler altında ücretler de tahakkuk ettiriyor. Tüketici hakem heyetleri, bu şikâyetlerin çözümü için başvuran tüketicilerin şikâyetleriyle dolu" ifadesini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim