Yerleşim açısından ulaşıma elverişli şehirlerden biri olan Konya’da bisiklet ve motosikletlere saygı kalmadı. Geçtiğimiz yıllarda Konya’ya toplam 450 kilometrelik bisiklet yolları yapılmıştı ancak araç sürücüleri, bisiklet yollarını gasp etti. Bisiklet ve motosikletle ulaşımını sağlayan vatandaşlar, araç sürücülerinden şikâyetçi! Açıklamalarda bulunarak gazetemize konuşan Konya Motorsiklet ve Bisiklet Tamircileri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Çal, bisiklet ve motosiklet sürücülerine trafikte saygının olmadığını altını çizerek, “Konya’ya 450 kilometre bisiklet yolları yapıldı. Ama bizim bisiklet yollarımız resmen park yeri oldu. Yolda bisikletin resmi var bisiklet yolu olduğu belli siz neden bisiklet yollarına araçlarını park ediyorsunuz? Sen aracını park yerine koy ki benim vatandaşımda bisikletine rahat binsin… Bir kaza yaşandığı zaman ‘bisiklet değil mi zaten’ diyorlar. Bisikletinde bir ulaşım aracı olduğunu, spor amaçlı kullanıldığını sakın kimse unutmasın. Ayrıca motosiklet kullananlara uyarılarımız var; Benim cebimde nüfus kâğıdım varsa motosikletinde nüfus kâğıdı olmalıdır. Plakası, sigortası, vizesi ve başında kaskı olması lazım. Oda olarak birçok kez kask dağıtımı yaptık. Eğer biz ‘bir canı kurtarabiliyorsak ne mutlu bizlere…’ Vatandaşlarımıza birçok kez kask takmaları konusunda uyarılarda bulunuyoruz ama vatandaşlarımız bunu yapmıyor ve motorun arkasına bağlıyor. Kaskı arkaya bağlamak mühim değil başa takmak önemlidir” dedi. 

USTALARIMIZ BİZLERE BİRER ALTIN BİLEZİK VERDİ

Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Çal, 1979 yılında kurulan odaya 1999 yılında başkan olduğunu ifade ederek oda faaliyetleri hakkında da bilgiler verdi. Odaya ait bütün borçları temizlediklerini de sözlerine ekleyen Başkan Çal sözlerine ise şu şekilde devam etti; “Odamız 1979 yılında dernek olarak kuruldu. Derneğimizin başında eski ustalardan Muammer Bahçıvan vardı. Mekânları cennet olsun ben ustalarımın yanında yetiştim. Onlar bizlerin eline birer altın bilezik taktı ve onların sayesinde de şuanda yürüyoruz. Üyelerimizin sorunu bizlerin sorunudur. Oda olarak sorunlara çözümler üretmek başlıca vazifemizdir. 1999 yılında ise odamıza başkan olarak seçildim. Başkanlığa seçildiğim gün ‘ceketimi koyup gitmeyi’ düşündüm. Çünkü oda odalıktan çıkmış durumdaydı. Sonra el birliği ile odamızın bütün borçlarını temizlemeyi düşündük. Odamızın mali ve sigorta borçlarını ödedik. Daha sonrada kirada olan odamızın mülkiyetini aldık.”

BİZİM İÇİN ÖNCE CAN GÜVENLİĞİ!

Kaskın önemine dikkat çeken Başkan Çal, bütün motor sürücülerinin muhakkak kask takması gerektiğini vurgulayarak, oda olarak da birçok kez kask dağıttıklarını belirtti. Başkan çal vatandaşın sağlığının kendileri için önemli olduğunun da altını çizerek; “Motosiklet tamirci arkadaşlarımızın istedikleri var. Benim cebimde nüfus kâğıdım varsa motosikletinde nüfus kâğıdı olmalıdır. Plakası, sigortası, vizesi ve başında kaskı olması lazım. Oda olarak birçok kez kask dağıtımı yaptık. Eğer biz ‘bir canı kurtarabiliyorsak ne mutlu bizlere…’ Vatandaşlarımıza birçok kez kask takmaları konusunda uyarılarda bulunuyoruz ama vatandaşlarımız bunu yapmıyor ve motorun arkasına bağlıyor. Kaskı arkaya bağlamak mühim değil başa takmak önemlidir. ‘Kaskı kafanıza neden takmıyorsunuz?’ diye sorduğumuzda ‘bizim saçımız bozulur’ diyorlar. Senin saçının bozulması önemli değil ki beynin bozulduğu zaman onu kim yapacak! Trafik haftasında da birçok kask dağıtımı ve broşür dağıtımı yaptık. Karayolları bölge müdürlüğüne giderek oradan parça reflektörler getirdik. Konya’nın her köşesinde de bunların dağıtımını yaptık. Biz bunları kazaların önüne geçmek vatandaşın sağlığını düşündüğümüz için gerçekleştirdik” diye konuştu. 

KİMSENİN KİMSEYİ RAHATSIZ ETMEYE HAKKI YOKTUR!

Bütün motosiklet sürücülerini Saraçoğlu drag pistine davet eden Başkan Çal, sokak ve mahalle aralarında yapılan yarışların artık son bulması gerektiğini söyledi. Kimsenin, kimseyi rahatsız etmeye hakkının olmadığını da vurgulayan Çal, sanayicilerinde egzoz açmamaları gerektiğini bildirerek ifadelerine şu şekilde yer verdi; “Saraçoğlu’nda yarış drag pisti bulunmaktadır. Odamızın, Büyükşehir Belediyemizin ve bazı arkadaşlarımızın katkısı ile bu bölge yapıldı. Ben gençlerimizden sadece 3 şey istiyorum; annenizi ve babanızı ağlatmayın, eşinizi ve çocuğunuzu yetim-dul bırakmayın, gelin Saraçoğlu yarış pistine kapıları açalım orada yarışın… Orada motorlarınızı patlatana kadar yarışabilirsiniz ama gelirken de ekipmanlarınızla gelin. Kaskının, eldiveniniz ve elbiseniz üzerinizde olmalıdır. Bu şartlarda ne zaman isterlerse pistimizi gençlerimize açabiliriz. Lütfen cadde, sokaklarda yarışları bırakınız. Kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur edemez de. Artık egzoz açmayı tamircilerimiz yapmıyor.  Ancak vatandaşlar bu seferde sanayilere yöneldi. Sanayideki arkadaşlarımızda açmasalar bunun önüne tamamen geçebiliriz. Böylelikle Konya’mızda gürültüsüz bir şehir haline gelmiş olur. Egzozu açık olan herkese trafik ekipleri cezalarını uygulasın. Motosiklete binen arkadaşlarımızda kanunlara uymak mecburiyetindedir”

BİSİKLET YOLLARINI SÜRÜCÜLER GASP ETTİ!

Konya’ya 450 kilometre bisiklet yolu yapıldığının altını çizen Başkan Çal, bu yolların sürücüler tarafından gasp edildiğini vurguladı. Sürücülerin bisiklet kullanılanlara saygı duyması gerektiğini de belirten Başkan Çal; “Konya’mızın en önemli ulaşım aracı bisiklettir. Eskiden bisiklete ‘velesbit’ denirdi. Konya’da maalesef ki bisiklete rahat binen vatandaşımız kalmadı. Rahat rahat bisiklete binen vatandaşımız yok… Konya’ya 450 kilometre bisiklet yolları yapıldı. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu katkısından dolayı teşekkür ediyorum. Ama bizim bisiklet yollarımız resmen park yeri oldu. Yolda bisikletin resmi var bisiklet yolu olduğu belli siz neden bisiklet yollarına araçlarını park ediyorsunuz? Sen aracını park yerine koy ki benim vatandaşımda bisikletine rahat binsin… Bir kaza yaşandığı zaman ‘bisiklet değil mi zaten’ diyorlar. Bisikletinde bir ulaşım aracı olduğunu, spor amaçlı kullanıldığını sakın kimse unutmasın. Herkes yeter ki bisiklete binsin! Ama ne yazık ki bizim bisiklet yollarımız şuan da gasp edilmiş durumda. Otomobil sürücülerine; ‘o aracını oraya koyarken vicdanın el veriyor mu?’ Diyorum. Ama ne yazık ki otomobil sürücüleri bu kurala uymuyor. Oda olarak bu konu hakkında elimizden geleni yapıyoruz. İnşallah düzelir” diye konuştu.

TAMİRCİLER EKONOMİYE KATKI SAĞLAMAKTADIR

Tamircilerin ve satıcıların ekonomiye büyük katkısının olduğunu belirten Çal, kimsenin esnafları küçük görmemesi gerektiğini söyledi. Sevgi, saygı ve hoşgörü olduğu sürece bütün sorunların çözüleceğini de vurgulayan Başkan Çal, açıklamalarını şu şekilde yaptı; “Tamircilerimiz, satıcılarımız ve bütün üyelerimiz ekonomiye katkı sağlamaktadır. Lütfen küçük görmesinler bizleri. Parçalıyoruz, benzin alıyoruz, yağ alıyoruz, bunların hepsini yaparak biz ekonomiye katkı sağlıyoruz. Otomotiv sektöründen katkı sağlamak konusunda herhangi bir farkımız yok. Kimse odamızı ve üyelerimizi Motosiklet ve tamirciler odası diye küçük görmesin. Küçük esnafız ama günü geldiği zaman maliye ye vergimizi öderiz. Trafikte de bizleri küçük görmeyin. Bisiklete ve motorlara hiçbir zaman saygısızlık yapmayın. Bunlarında bir ulaşım aracı olduğunu unutmayın. Bizlere de trafikte sevgi, saygı, hoşgörü gösterin ki, bizlerde sizler gibi ulaşımımızı rahat rahat sağlayalım”

HÜSEYİN MENEKŞE 

Editör: TE Bilişim