2015 yılında eşinden ayrılan ve 8 yaşında bir kızı olan Baba Murat Köse velayeti annesinde olan kızının annesinden şiddet gördüğünü ve yetkilerin konu ile ilgili yeterli ilgilenmediğini iddia ederek yetkilileri göreve çağırdı.  Kızının eski eşi tarafından şiddet gördüğünü ve kızının şiddeti söylemesine rağmen herhangi bir girişim yapılmadığına dikkat çeken Baba Murat Köse, “2015 yılından beni eşimden ayrıyım ve 8 yaşında bir kızım var. Velayeti annede olan 5 yaşında kızıma 2016 yılında 4 kez şiddet uygulamıştır. Bunun akabinde hemen çocuğumu hastaneye götürüp ardından savcılığa suç duyurusunda bulundum ve akabinde dava açıldı. Davanın neticesinde kızım annem dövüyor demesine rağmen alenen açıkça darp raporlarına rağmen pedagog uzmanının cinsiyetçi yaklaşımı ve aynı şekilde mahkemenin cinsiyetçi tutumu yüzünden çocuğumun velayeti yine annesine verildi. Eski eşim her darp olayında çocuğun bisikletten düştüğü safsatasını iddia etti. Bu süreçten sonra kızım kendisine yapılan bu zulmü söylemesine rağmen devletin birimi çocuğumun hakkını koruyamadığı için kızımın güveni sarsılmıştır. O günden itibaren de fiziki şiddet ve psikolojik şiddeti devam etmiş ve yoğun psikolojik baskılara maruz bırakılmıştır” dedi.

‘KIZIMI KURTARIN’

Kızının bir ay önce yine vücudunda darp izlerine rastladığına ve aynı şekilde savcılığa suç duyurusunda bulunduğuna dikkat çeken Baba Murat Köse, “Bundan 1 ay önce yine aynı şekilde çocuğumun bacağında yoğun olmak üzere vücudunun çeşitli yerlerinde darp izlerine rastladığımda aynı şekilde hemen savcılığa suç duyurusunda bulundum. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bu konuyla alakalı incelemeleri için şikayette bulundum. Ne komiktir ki incelemenin raporunu bana vermediler ve inceleme ile alakalı herhangi bir şey söylemediler. Adı üstünde Aile Bakanlığı birimi olan bir kurumun mağdur olan kızım hakkında incelemenin sonucunu benimle paylaşmaması gariptir. Şunu açıkça belirteyim ki eğer ki bu tam tersi olsaydı, çocuğa şiddet uygulayan baba olsa idi yer yerinden oynamıştı ve çocuk hemen o babanın elinden alınmıştı” ifadelerini kullandı.

‘KENDİMİZDEN VAZGEÇTİK ÇOCUKLARIMIZI KORUYUN’ 

Kızının eski eşinden gördüğü şiddet ve baskı neticesinde psikolojisinin bozulduğuna dikkat çeken baba Köse, “Lütfen cinsiyetçi tutumlarınıza ve algılarınıza çocuklarımızı karıştırmayın. Onlar masum geleceğimiz ve yarınlarımızdır. Çocukların haklarına sahip çıkmadığınız maalesef ortadadır. Eski eşimin şu anki fiziki ve psikolojik şiddet ve baskısı neticesinde kızımın psikolojisi bozulmuştur ve savcılık soruşturmasında dava açılmasına karar verilmiştir. Bu olayla ilgili çocuğuma kimin yaptığını sorduğumda korktuğundan çekindiğinden ve psikolojik baskı gördüğünden dolayı net bir cevap verememiş, gözlerini kaçırarak bisikletten düştüğünü söylemiştir. Buradan tüm yargı mensuplarına sesleniyorum kızımın gördüğü fiziki ve psikolojik şiddet ve psikolojik baskıya maruz kalması çocuk hakları sözleşmesine aykırı değil midir?” diye sordu. 

Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 3. Maddesi’nde, “Çocukları ilgilen bütün girişimlerde çocuğun yüksek yararı temel düşüncedir” ibaresinin yer aldığına işaret eden baba Köse, “Aynı sözleşmenin 19. Maddesi, çocuğun yetiştirilmesinde sorumlu olanların haklarını çocuklara zarar verecek şekilde kullanamayacaklarını söylüyor. 16. Maddede ise çocukların onurlu ve saygın bir insan oldukları vurgulanarak, hiç kimsenin onların onurlarını kıramayacağı ve küçük düşüremeyeceği anlatılıyor. Şimdi bu maddeye göre öz annesi tarafından psikolojik ve fiziki şiddete maruz bırakılmış ve aşırı psikolojik baskı uygulanmış kızımın daha annesinin yanında kalmasının mümkünü var mıdır ve daha ceza almayacak mıdır? Yoksa yine Berat ödülü verilerek benim gibi bütün babalar evlatlarını gördükçe perişan olacak ve çocuklar hayata küsmüş bir birey olarak mı yetişeceklerdir” şeklinde konuştu.

‘MÜCADELEME DEVAM EDECEĞİM’

Başta kendi kızı olmak üzere zulüm gören çocuklar için mücadelesine devam edeceğini belirten Köse, “Buradan devlet büyüklerimize ve ilgili kurumlara sesleniyorum. Hem dernek başkanlığını yaptığım Mağdur Çocukları Koruma Derneği hem de çocuğum için mücadele edeceğim. Daha kaç evlat babasından uzak bırakılacak, cinsiyetçi bir tutum sergilenerek anne şefkatlidir denilerek, çocukların hakları görmezden gelinecek, bilemiyorum. Unutmayın ki onlar bizim geleceğimiz ve masum yavrularımızdır ve ben bir baba olarak sonuna kadar başta kendi kızım olmak üzere bütün masum çocuklar için mücadelemi devam edeceğim” dedi. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA