Büyükşehir Belediye Hastanesi’nin satışı için süreç eylül ayında başlatıldı. 13 Eylül’deki Belediye Meclis toplantısında Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Belediye Sağlık Hastanesi Anonim Şirketi’nin 2 milyon TL olan sermayesinin 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 18. Maddesi (i) bendi gereğince 10 milyon TL artırılarak 12 milyon TL’ye çıkartıldı ve Büyükşehir Belediyesi olarak sermaye artışına iştirak edildi.  Ekim ayındaki meclis oturumunda ise Belediye Sağlık Hastanesi Anonim Şirketi ve Sağ-Taş Sağlık Tesisleri A.Ş.’nin hisse satışlarının yapılabilmesi için Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın komisyon kurulması teklifi onaylandı. Konya Büyükşehir Belediyesi yetkililerden edilen bilgilere göre hastane önümüzdeki günlerde belli olacak ihale tarihinden sonra ihale edilecek ve hastanenin satışı gerçekleşecek. Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden alınan bilgilere göre kamuoyunda hastanenin Dünyagöz’e satıldığına dair çıkan iddiaların gerçeği yansıtmadığı anlaşıldı.

HASTANENİN GEÇMİŞİ

Özel Büyükşehir Hastanesi, 1979 yılında 13 doktorun ortaklığı ve Dr. Reşat Yazgan'ın mesul müdürlüğünde, Büyük İhsaniye Caddesi'nde, "Yeni Sağlık Yurdu, Dr. Şahin Koç, Dr. Reşat Yazgan ve Ortaklar Koll. Şti. unvanı ile 19 yataklı bir hastane olarak faaliyete başladı. Özel Büyükşehir Hastanesi 1979 yılında kurulmuş, 1983'e kadar 22 doktorun ortaklığı ile devam etmiş, 1983 yılında 35 ortaklı "Özel Sağlık ve Tedavi Kurumları Ltd. Şti." ne dönüşmüştür. 1985 yılında bugünkü binasına taşınarak, Avrupa'dan ithal ettiği cihazlarla bölgenin en modern hastanelerinden biri olarak hizmete devam etti.  Şirket ticari unvanını 1985 yılında "Özel Sağlık Yurdu A.Ş." olarak değiştirmiş ve 14.07.1987 tarihine kadar bu şekilde devam ediyor. Bu tarihte ortaklardan büyük kısmı hisselerini Konya Büyükşehir Belediyesi'nin bir iştiraki olan Sağtaş Sağlık Tesisleri ve Tic. A.Ş ne satmış ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin çoğunluk hissesine sahip olduğu dönem başlamıştır. Kalan ortakların önemli bir kısmı da yine hisselerini 1993 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi'ne satmışlardır. Böylece hastane bir süre Belediye Hastanesi olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmiştir. Şirket 2001 yılında ticari unvanını "Belediye Sağlık Hastanesi A.Ş." olarak değiştirmiştir.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi’nden alınan bilgiye göre Özel Büyükşehir Hastanesi’nin binası Konya Büyükşehir Belediyesi’nde kalacak. Binanın içerisinde bulunan medikal malzemeleri ve hastane ruhsatı ihale yoluyla satışa çıkarılacak. İhalenin ne zaman yapılacağı ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim