Teknolojinin sürekli gelişmesi ile birlikte yenilikçi ve üretim odaklı teknolojilere de aynı oranda ihtiyaç duyulmaya başlandı. Bu ihtiyacın farkındalığında olan ülkeler eğitim sistemlerine erken yaşta çocuklara yönelik kodlama ve robotik eğitimlere yer veriyor. Böylece çocukların erken yaşta kodlama ve temel düzeyde robotik alanlarda bilgi sahibi olması amaçlanıyor. Böylece analitik düşünme, eleştirel düşünme gibi 21. yüzyıl becerilerini kazandırma gibi fayda sağlayan robotik kodlama, günümüzde en popüler eğitim trendi haline gelmiş durumda. Bu eğitimlerin bir örneği de Konya’da sergileniyor. SANLAB tarafından geliştirilen robotik kodlama programları ile anaokulundan başlayarak üniversite düzeyine kadar seviyeli olarak bireylere eğitim veriliyor. SANLAB’ın çözüm ortağı ASTEM tarafından yürütülen eğitimlerle yeni nesillerin bilime yönelmesini amaçlıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ASTEM

Yönetim Kurulu Başkanı ve SANLAB Çözüm Ortağı Muhammed Kalaycı, SANLAB hakkında bilgi verdi. SANLAB’ın dünyada simülasyon üzerine çalışan 3 firmadan bir tanesi olduğunu belirten Kalaycı, “Robotik kodlamayı da Türkiye’ye getiren, Meslek eğitim liselerinde kaynak simülatörlerinin, CNC simülatörlerinin, forklift simülatörlerinin, THY, ASELSAN ile farklı projelerde çalışan bir firmadır. Buradaki temel amaç gençlerimize robotik kodlamanın eğitimini vererek gelişen dünyada geri kalmamalarını sağlamaktır. Sizin de bildiğiniz gibi gelecekteki mesleklerin arasında yapay zeka, yazılım ve teknoloji bazlı işler en ön sırada geliyor” ifadelerini kullandı.

‘KENDİ YAZILIMIMIZI YAPMAK ZORUNDAYIZ’

Teknolojinin her geçen gün geliştiğine vurgu yapan Kalaycı, bu kapsamda Türkiye’nin de adımlar atması gerektiğini vurguladı. Özellikle yazılım noktasında milli hamlelerin şart olduğuna değinen Kalaycı, şöyle devam etti, “Her geçen gün gelişmekte olan bir teknoloji var. Bizim de ülke olarak bundan geri kalmamamız için kendi yazılımlarımızı yapmak zorundayız. Devletimiz İHA, SİHA gibi ileri teknoloji ürünler üretmeye başladı fakat bunlar geç kalınmış projeler. Çok daha önceden yapılmaları gerekiyordu. Biz burada yazılım eğitimini anaokulunda alıp liseye kadar verebileceğimiz bir sistemle çalışıyoruz. Hedefimiz ise verdiğimiz eğitimler doğrultusunda ülkede ki bilim insanı sayılarını artırmak.”

‘HEDEFİMİZ FARKLI ÜLKELERİ KONYA’DA TOPLAMAK’

Kalaycı, Konya’da robotik kodlama alanında bir yarışma düzenlediklerini söyledi. Bu yarışmaya Türkiye genelinden 300 başvurunun olduğuna dikkat çeken Kalaycı, şunları kaydetti, “Konya Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile Konya Bilim Merkezi’nde 13-14 Kasım’da bir yarışma düzenliyoruz. Robotik kodlama alanında düzenlediğimiz yarışmamıza Türkiye genelinden birçok farklı ilden başvuru sağlanıyor. İlerleyen süreçteki hedefimiz ise ulusal bağlamda bir yarışma yapıp farklı ülkelerin bulunduğu yaklaşık 7 bin projeli bir yarışmayı Konya’da gerçekleştirmektir. Bilim artık bize farz olmuş vaziyette, bunu öğrenmek zorundayız.”

‘OTOMASYONUN DAHA ÜST SEVİYESİ’

Kalaycı, otomasyonun daha üst seviyesi olan endüstri 4 sisteminin Türkiye’ye getirildiğini hatırlattı. Endüstri 4 ile fabrikaların insan gücü olmadan tamamen makinalara dayalı olarak üretim yapabildiğini belirten Kalaycı, “Bunu sağlamak ise yazılım gücü ile mümkün. Anaokulundan başlayarak öğrencilere bilim öğreteceğiz ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağız. Çocuklarımız bu eğitimleri tamamladıktan sonra her sektörde hizmet verecek şekilde eğitilecek. Örnek vermek gerekirse tıp alanında doktorlar tarafından yapılan ameliyatlar geliştirilecek yazılımlar sayesinde robotlar tarafından yapılacak. Sanayide yapılacak üretimler yine aynı şekilde robotlar tarafından yapılacak. İşte bunları işleyişe koymak da yazılım öğrenmekle mümkün” dedi.

‘YAZILIM HAYATIMIZIN HER ALANINDA’

Yazılımın günümüzde hayatımızın her alanında olduğuna vurgu yapan Kalaycı, sözlerine şöyle devam etti, “Günümüzde yazılım hayatımızın her alanında. Kullandığımız elektronik eşyalar, yapay zekalar ve daha yüzlercesi. Burada gördükleriniz robotik kodlama eğitim setleri. Şu anda yurt dışından gelen setlerin Türkiye’de üretilmesi için ise bir çalışmamız var. Öğrencilerimiz burada yazılım altyapısı edindikleri zaman her alanda her türlü işi yapabilecek düzeye geliyorlar. Yazılım üretildikten sonra AR-GE çalışmaları ile istedikleri alana yönelik robotu üretme imkanı buluyorlar.”

BERKCAN BAŞ

Editör: TE Bilişim