Konya İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından Turizm Haftası kapsamında Beyşehir’e gezi düzenlendi. Beyşehir Belediyesi’nin de destek verdiği Beyşehir gezisi programına Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Kültür ve Turizm Konya İl Müdür Yardımcısı Mehmet Yündem, Basın Yayın Enformasyon (BYEGM) Konya İl Müdürü Abdurrahman Fidancı ve basın mensupları katıldı. Gezide İlçenin tarihi ve turistik mekânlarını gezilerek bilgiler alındı. Konuşmalarını gerçekleştiren Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun “Türkiye genelinde en fazla sosyal aktivite yapan belediye de Beyşehir Belediyesidir” diyerek 4 yıl içerisinde çözülmesi güç olan bir çok projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti. Kültür ve Turizm Konya İl Müdür Yardımcısı Mehmet Yündem ise, “Tüm Türkiye genelinde de yüzde 55-60 oranında bir turist artışı söz konusu” diyerek Beyşehir’in, Konya turizmi üzerinde önemli bir rol üstlendiğini vurguladı. 

BEYŞEHİR, MİLLİ VE YERLİ SİLAHIN ÜRETİLDİĞİ BİR İLÇE HALİNE GELDİ

4 dönemdir çözülmesi güç olan birçok projeyi gerçekleştirdiklerini belirten Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, sözlerine şu şekilde devam etti: “4 yıldan itibaren yapılmış olan yatırımları bir orkestra şefi göreviyle yönetmeye devam ediyoruz. Çözülmesi güç olan birçok projeyi bu dönem içerisinde hizmete sunduk. Büyükşehir yasası ile birlikte 12 mahalle iken 67 mahalleye yükseldik. Bu sürece başlarken geçmişten gelen çözülmesi zor olan hizmetler yumağı vardı. Vaat etmiş olduğumuz bütün hizmetleri 4 yıl bittikten sonra yerine getirmiş olduk. Göreve gelmeden önce Konya-Beyşehir ve Beyşehir-Antalya yolunu konuşuyorduk. Beyşehir’de yapılması gereken Adliye Binası, Hastane Binası, Emniyet Binası ve parklar olmak üzere hepsi konuşuluyordu. Bugüne geldiğimiz zaman Beyşehir Devlet Hastanemiz faaliyete geçmiş durumda. Hastanemize gelen hastalarımızın özellikle ifadesi otel konforunda bir hastane oluyor. Hastane karşısında da 36 yataklı hasta konuk evi inşaatımızı yaptık. 1070 kişilik kültür ve yaşam merkezinin inşaatını da yaptık. Nisan ayı itibariyle 22 etkinliğimiz vatandaşlarımız ile buluşacak. Rekor düzeyde sosyal faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Türkiye genelinde en fazla sosyal aktivite yapan belediye de Beyşehir Belediyesidir. Üzümlü’de, Huğlu’da kapalı spor salonları inşa ettik. Amacımız daha güzel ve yaşanabilir şehirde Beyşehir’imizi tanıtmaktır. Milli ve yerli tartışmasının olduğu bir dönemde de Beyşehir, milli ve yerli silahın üretildiği bir ilçe haline geldi. MPT 76’nın gövdesinin ve diğer aksamlarının yapıldığı bir ilçeyiz. Bu noktada bize destek veren Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımıza, Bakanlarımıza, Milletvekillerimize teşekkür ediyoruz.“

BEYŞEHİR GÖLÜNDEKİ SU MİKTARI YÜKSELDİ

Beyşehir Gölündeki bulunan suyun doluluk oranı ile ilgili sorumuzu yanıtlayan Başkan Özaltun,   su doluluk oranları ile ilgili herhangi bir sorunun olmadığını dile getirerek, “Geçen seneki yağan karı bu sene görmedik. Hal böyle olunca da son yağışlarla birlikte göldeki su seviyesinde bir miktar yükselmeler oldu. Su miktarında şuanda herhangi bir problemimiz yok.  Önümüzdeki günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan buraya Milletvekilimiz Mehmet Babaoğlu ile birlikte bir grup gelecek. Gölün zemin temizliği noktasında tıpkı Ankara’da ki gibi zemin temizliği gibi temizlik arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

İLÇELERDE EN BÜYÜK PROJE VE YATIRIM KALEMLERİNDEN BİRİSİ BEYŞEHİR DEVLET HASTANESİ 

Özaltun, Sağlık Bakanlığının Türkiye’de ilçeler bazında hayata geçirdiği en büyük proje ve yatırım kalemlerinden birisi olan Beyşehir Devlet Hastanesi gezerek hastalara ‘geçmiş olsun’ dileklerini iletti. Ayrıca hastane ile ilgili açıklamalarda da bulunan Özaltun, “36 yataklı hasta konuk evi inşaatımızı yaptık ve hemşerilerimizin hizmetine sunduk. İlçeler bazında en büyük yatırım kalemi olan hastanemiz, yapıldı ve hizmete sunuldu. Hastalarımız hastanemizin hizmetinden oldukça memnun” dedi. Beyşehir Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Sıtkı Küçükbuzcu ise hastanenin 215 yatak kapasitesine sahip olduğunu dile getirerek, “Hastanemizde 5 Mart tarihinden itibaren hizmet vermeye başladık. Hastanemiz yeni gelen hekimlerimiz ile çok büyük bir güç kazandı. 215 yatak kapasitesine sahibiz. Hastanemize çevre ilçelerden de bir çok hasta geliyor” diye konuştu. 

“34 YILDIR GÖREMEDİĞİMİZ AVRUPALI TURİSTLERİ GÖRMEYE BAŞLADIK”

Geçen seneye oranla Türkiye genelinde turist sayısında yüzde 60 civarında artış olduğunu belirten Kültür ve Turizm Konya İl Müdür Yardımcısı Mehmet Yündem, “Turizm haftası münasebetiyle, geleneksel olacak olan turumuzu bu yıl, basın mensubu arkadaşlarımızla Beyşehir’e yaptık. Hiçbir turizmcinin öngörmediği bir ziyaretçi artışıyla karşı karşıyayız. Bunun sebeplerini konuştuk. Tüm Türkiye genelinde de yüzde 55-60 oranında bir turist artışı sözkonusu. 34 yıldır göremediğimiz Avrupalı turistleri görmeye başladık. Çin bu artışta birinci sırada. Geçen seneye göre, son üç ay içerisindeki artış oranı yüzde 57-58 civarında. Turizmde geldiğimiz bu noktayı istişare ettik. Beyşehir’in de sahip olduğu değerlerin yükseldiği ve insanların bu tür yerlere alaka göstermeye başladığı bir dönemdeyiz. Yani tabiatla alakalı, yürüyüşünden diğer aktivitelere kadar doğayla alakalı turizm dalları yükseliyor. Tabi kayıt altına alıp bu konuda bir sayı vermek çok mümkün olmuyor, çünkü bunu profesyoneller yapıyor.Beyşehir bölgesinde çok güzel yürüyüş turları yapıldığını biliyorum.Çünkü, çok güzel yürüyüş güzergahları mevcut. Bu da son dönemde muazzam yükselen bir trend haline geldi. Bu bakımdan önümüzdeki yıllarda Beyşehir’de böyle güzel hoşnutluklarla karşılaşırsak hiç şaşırmayalım diyorum” diye konuştu. BYEGM Konya İl Müdürü Abdurrahman Fidancı da, “Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüze bu basın gezisini organize ettikleri için, Beyşehir Belediye Başkanımıza ise bu programa eşlik ederek vermiş olduğu destekler sebebiyle teşekkür ediyorum. Beyşehir’de başkanımız daha önce de Konyalı basın mensuplarını bu güzel ilçemizde ağırlamıştı. Benzer programlarımız inşallah devam edecek” dedi. 

KONYA BÖLGESİNDE İLK RENKLİ MOZAİĞE RASTLANDI

Yunuslar Mozaiği Konya merkeze 60, Beyşehir ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta. Yunuslar Mahallesinde yer alan bölgede daha önceden bir kaçak kazı yapılmış. Bunun ardından Müze Müdürlüğü tarafından yapılan araştırma ile kazının yapıldığı bölgeler tespit edilmiştir ve yaklaşık 3 tane kaçak kazı çukuruna rastlanmıştır. Müzeler Müdürlüğü tarafından yapılan kurtarma kazısının ilk senesinde mozaik tabanlı oda bulunmuştur. Merkezdeki odanın etrafında bulunan mozaik, 3 tane renkli bordur ile yer yer balık figürleri ile de bezenmiştir. 2 tane sahne işlenirken 1 tanesinde yani giriş kapısı olan bölgede aslan ile figür yer almaktadır. Mozaikte genellikle hayvan figürlerine yer verilmiş. Buraya Bizans’ın 600’ncü yılına tarihlendirilen bir villa da denilebiliyor.  Bölgede ki alan İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştır. 

ANADOLU’NUN EN GÜZEL CAMİİ

Eşrefoğlu Camii, Beyşehir Gölü’nün 100 metre kuzeyinde, Eşrefoğlu Mahallesi’nde yer alıyor. Camii, 1299 yılında bir türbe, kervansaray ve hamam ile bir külliye şeklinde, Eşrefoğlu Emir Süleyman Bey tarafından yaptırılmış. Yapı, genel olarak Selçuklu geleneğini devam ettirmektedir. Kuzey-güney doğrultusunda uzanan yapının harim kısmı, mihrap duvarına dik 7 sahın oluşturacak şekilde ahşap direklerle tanzim edilmiş. Orta sahın yan sahınlardan daha geniş tutulmuştur. Tavanın ortasında aydınlık feneri olarak da adlandırılan hem iç mekâna ışık verdiği, hem de zemindeki havuza dolan kar sayesinde ahşap aksamın ihtiyaç duyduğu nemi sağladığı düşünülen bir boşluk yer almaktadır. Mihrap önü kubbesi Türk mimari geleneğini yansıtır. Çini mozaik mihrap ve kündekari tekniğinde yapılmış minber caminin önemli süsleme unsurları. Camiyi, ünik kılan özelliği ise büyük ölçüde özgün olan ahşap aksamı ve bu yüzeylerin üzerinde örneklerinin en başarılısı ve gösterişlisi olan kalem işleridir. 2017 yılında Beyşehir Belediyesi ve Müze Müdürlüğü tarafından yapılan ortak çalışmalar sonucu Cami’nin güneyinde ve göl kenarında yer alan bölgede Beyşehir Eşrefoğlu Beyliği’ne ait sur duvarı kalıntıları tespit edilmiştir. 

EFLATUNPINAR BÖLGESİNDE KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Eflatunpınar Hitit Su Anıtı bölgesinde ki kamulaştırma işlemleri tamamlandı. Bölgeyle ilgili güzel bir proje düşünülüyor. Eflatunpınar dünyada Hititler adına söylenilebilecek tek eser olarak yer alıyor. Su Anıtı, Hititlerden günümüze gelebilen, ayakta olan ve halen işlevini devam ettiren eserler arasında yer alıyor. Buranın en büyük özelliği hava, su ve toprağın en güzel şekilde anlatılabilmesini işlemiş olmaları. Bereketi sembolize eden figürler yer alıyor. Eflatun Pınar, bütün Anadolu'ya yayılmış bulunan eski Anadolu stilindeki, yani 'Hitit sanatı taklidi' tarzdaki anıtlardan biri. Kuzeye dönük yapılan eserin batı tarafında, yerden bir kaynak suyu fışkırıyor ve önün kesilen su küçük gölü meydana getiriyor. Gölün üzerinde 14 lahit boyundan oluşan bir cephe yükseliyor. Anıt, kült yeri özelliği taşımakta ve bir süre burada yaşadığına inanılan ünlü Eflatun'dan dolayı bu adı aldığı sanılmaktadır. 

ANADOLU’YU DÜKKÂNINDA TOPLADI

Beyşehir’de “Ah Anadolu ah” yazılı dükkân içerisine Anadolu’yu toplayan Mehmet Erdoğan, 45 yıldır Türkiye’nin dört bir yanından antika ürünleri toplayarak satışını gerçekleştiriyor. Diriliş Ertuğrul gibi önemli dizilere ürün veren Erdoğan, aynı zamanda ünlü sanatçıların antika durağı oluyor. Meslekle ilgili bilgiler veren ve hikâyesi hakkında kısaca bahseden Erdoğan, “45 yıldır Türkiye dört bir yanını gezerek antika ürünleri topluyorum. Ömrümün yettiği kadar tarihi burada toplamaya devam edeceğim. Çocuklarıma da vasiyetim “ben ölürsem mezarımı dükkânın önüne kazın” oldu. Benim dükkânımdan yaklaşık 10 tane müze çıkar. Bütün ürünlerime özen gösteriyorum. Onlara severek bakıyorum. İşyerimde 10 tane işçi çalışıyor. Bunların her biri benim dükkâna gelmemi istemez. Çünkü ben bütün ürünlerin yerini değiştiririm” dedi. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim