Konya ve bölgesinde yağan kar yağışı çiftçileri mutlu etti.  Yağan karın ürünlerin üzerini adeta bir yorgan gibi örtmesi nedeniyle don tehlikesinin önlendi. Karın hububat üretimi açısından oldukça faydalı olduğunu belirten uzmanlar, yağışların istenilen seviyede olduğunu ifade etti Türkiye’nin önemli tahıl üretim merkezlerinden olan Konya’da son dönemde etkili olan kar yağışı çiftçinin yüzünü güldürdü. Yağan yağışlar kış kuraklığını ortadan kaldırarak hububatın büyümesine yardımcı oluyor.

ÇİMLENME YÜZDE 100’E ULAŞACAK

Tahıl Ambarı Konya’da hububat tohumlarının şu ana kadar çimlenme oranının yüzde 30 olduğunu ve yağan kar yağışları ile bu çıkışlarının yüzde yüze ulaşacağına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, “Yağışları geçen sene ile kıyasladığımız zaman Konya’da Eylül ve Ekim ayları kurak geçti. Geçtiğimiz yıl Aralık sonuna kadar 167mm kadar Konya Ovası yağış aldı. Bu sene bu yağış Eylül ve Ekim aylarında 6-7 milimetredir. Kasım ayında arttı. Aralık sonu itibariyle de 117 milimetre yağış geldi. Bu sevindiriciydi. Çiftçilerimiz kar beklentisi vardı.  Meteorolojik verilere göre Konya Ovasına kar bekliyorduk. Kar yağışları geç de olsa Konya Ovasına düştü.  Kar yağışları hububata etkisi de var. Hububatta çıkışlarımız yüzde 30 civarındaydı. Bu yağışlar ile çıkışlar yüzde yüz ulaşacak inşallah. Yağan kar yağışı hububata yorgan vazifesi sağlayacak. Bu da hububatın yaşanabilecek don olayına karşı koruyacak.  Yağan kar yağışları çiftçi açısından son derece sevindirici.  Önümüzdeki dönem yağacak yağışlar hububatın gelişimine katkısı yüksek olacak” ifadelerini kullandı.

KARIN TOPRAĞA VE HUBUBATA FAYDASI OLDUKÇA YÜKSEK

Karın toprağa ve hububata faydasının oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Eylül ve Ekim aylarında Konya Ovası’nda kar yağışının olmaması biz çiftçileri sıkıntıya sokmuştu.  Ekim sonlarına doğru Konya Ovasına aralıksız olsa da yağışlar aldı. Bu yağan yağışlar bizleri kurtardı. Elhamdülillah Konya Ovası’na kar yağışı geldi. Yağan karın toprağa büyük faydası var. Konya’da bazı yerlerde çok yoğun kar varken, bazı yerlerde hiç kar yok.  Yağışlar 2020 de devam ettiği takdirde çiftçilerimizin yüzü gülecek.  Kar yağışları hem ürünlere yorgan ürünü olurken, hem de kar eridiğinde hububat da su etkisi olacak.  Yağan kar çiftçilerimizi memnun etti. Yağışların devamını bekliyoruz. Karın toprağa ve hububata faydası oldukça yüksek” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim