Seyir halindeyken dökülen betonlarla asfalta verdiği zararlar yönüyle sürekli gündeme gelen beton mikserlerinde ‘ekolojik kapak’lı çözüm ortaya çıktı.

Yaklaşık 15 beton firmasının faaliyet gösterdiği Konya’da, seyir halindeyken mikserler merkezdeki asfaltlara beton döküyor ve yollar zarar görüyordu. Bunun üzerine Selçuklu Belediyesi mikserleri denetleyeceğini gazetemize açıklamıştı. Bununla ilgili Valilik nezdinde de çalışma yapılıyordu. 

FİRMALARA EKOLOJİK KAPAK TAVSİYESİ

Gazete olarak sorunun çözümüne yönelik yaptığımız çalışmada karşımıza çıkan kalıcı çözüm ‘Ekolojik Kapak’ oldu.

Mikserin arkasına takılan ve mekanizması ile betonun çıkışını önleyen ekolojik kapak sayesinde seyir halindeyken mikserden dışarıya beton dökülmüyor. Konya’nın en büyük hazır beton firmalarından olan Konya Hazır Beton ekolojik kapağı bütün araçlarında kullanıyor. Konya Hazır Beton’un kullandığı mikserlerde yaptığımız incelemede betonun dışarıya taşmadığı gözlemlendi. 

KONYA HAZIR BETON EKOLOJİK KAPAK KULLANIYOR

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Konya Hazır Beton yetkilileri, ekolojik kapağın firmalarına ait bütün araçlarında takılı olduğunu ifade etti. Yetkililer, “Konya Hazır Beton olarak tüm mikserlerde ekolojik kapak kullanıyoruz. Ekolojik kapak sayesinde mikserin içindeki beton dışarıya taşmıyor. Ekolojik kapağın mekanizmasını kapattığınız zaman hiçbir şekilde betonun taştığını göremezsiniz. Biz çevreye duyarlı çalışma politikası sergiliyoruz. Asla çevre kirliğine izin vermiyoruz. Burada tavsiyemiz Konya’da faaliyet gösteren mikserlerin tamamına ekolojik kapak takılmasıdır” dedi. 

Betonun mikserden dışarıya taşmasındaki en büyük nedenin ise, mikserin kapasitesinden fazla beton yüklenmesinden kaynaklandığı, bu yüzden fazla betonun sürekli dışarıya taştığı öğrenildi. Öte yandan Konya’daki birçok asfalt cadde de dökülen betonlar yüzünden hasarlar bulunuyor.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim