İl Mahalli Çevre Kurulu Aralık ayı Olağan toplantısı Vali Yakup Canbolat Başkanlığında geçtiğimiz ay gerçekleştirildi. Toplantıda gündemdeki konular görüşülerek dikkat çeken bazı kararlar alındı. 227 sayılı kararlara göre; Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının 2018 yılı tıbbi atık toplama, taşıma, bertaraf ücretleri güncellendi. Buna göre; TEFE/ÜFE’ye göre belirtilen konuda ücretler yeniden değerlendirilerek; Meram, Selçuklu, Karatay ve Çumra ilçeleri için kilogram başına 2,59 TL, diğer ilçeler için ise kilogram başına 3,30 TL olarak belirlendi. Ayrıca, yakma yöntemiyle bertaraf edilecek olan patolojik atıklar için de yeni karar alındı. Buna göre; patolojik atıkların 60 litrelik fıçılarda ve paletli bir şekilde teslim etmeleri şartı ile sağlık kuruluşlarından alınıp yakma tesisine taşıma ve bertaraf ücretinin kilogram başına toplam 12,91 TL olarak uygulanmasına karar verildi. 

HAVA KİRLİLİĞİ TAKİPTE

Alınan kararda, sık sık gündeme gelen Konya hava kirliliği ile ilgili de karar alındı. Konya’daki hava kalitesinin daha iyi bir şekilde izlemesi ve iyileştirilmesine yönelik alınan kararda; Temiz Hava Eylem Planının uygulanması ile ilgili olan kurum/kuruluşların koordineli çalışması ve yürütülen çalışmalar ile ilgili sonuçları Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü’nce 2 aylık periyodlarla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bilgi ve belgelerin sunulması kararlaştırıldı. 

BETON MİKSERLERİNDE YENİ KARAR

Kararda yine yollara dökülen kalıntılarıyla dönem dönem gündeme gelen beton mikserleriyle ilgili de yeni uygulamaya imza atıldı. Daha önce 2017 yılı 222 No’lu Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı’nda alınan Horozluhan Mahallesinde faaliyet gösteren hazır beton tesisleri ile ilgili kararın 3. Maddesi (b) bendinde, “Hazır beton tesislerine ait sahaların giriş-çıkış kapılarının düzenli bir şekilde yaptırılması ve dışarıya taşınacak tozların engellenmesi açısından araçların giriş-çıkış noktalarına teker yıkama havuzlarının yaptırılması” konusunun, firmaların başvurularındaki gerekçeler dikkate alınarak iptal edildi. Bunun yerine, transmikserlerin hazır beton tesisinden çıkmadan hemen önce tesis içerisinde, tekerleklerinin mutlak suretle yıkanmasının sağlanmasına karar verildi. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim