Geçtiğimiz yıl yaşanan 15 Temmuz Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)’nün darbe girişimi nedeniyle gurbetçiler memlekete istenilen oranda dönüş yapamamışlardı. Bu da gurbetçilerden beklentisi büyük olan küçük esnafın hayallerini suya düşürmüştü. Ekonomideki genel sıkıntıların etkisiyle de esnaf zor bir dönem geçirmişti. Bu yaz sezonunu dört gözle bekleyen ve büyük beklentiler içerisine giren esnafın bu beklentisi yine karşılık bulmadı. Özellikle Tarihi Bedesten Çarşısı içerisinde bulunan 2 bin 700 esnaf, yaz sezonundan hala beklediğini alamadı.Yaşanan sıkıntının genel anlamda sebebi esnaflar tarafından anlaşılmazken, özelde Tarihi Bedesten Çarşısı esnafı otopark sıkıntısının kendilerine büyük darbe vurduğunu düşünüyor. Esnaflar yetkililerin bir an önce bu sorunu çözmelerini isteyen Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı İsmail Karagöz, bunun yanında Tarihi Bedesten Çarşısı’nı canlandıracak farklı etkinlikler için de Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’ten yardım talebinde bulundu. 

‘15 TEMMUZ’UN ETKİSİNİ HALA ATAMADIK’

Ramazan Bayramı’nın ardından esnaflar olarak bu yaz sezonundan bekledikleri hareketliliği bulamadıklarını belirten Karagöz, piyasaların hala hayal ettikleri seviyeye gelmediğini söyledi. “Konya’da mahsulün çok iyi olması ve gurbetçilerin geçen yıl 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi nedeniyle geçen yıl gelemeyip bu yıl gelmelerini düşünmemiz, piyasaların hareketleneceği kanaatini bizde oluşturmuştu” diyen Karagöz,“Ama şu ana kadar beklentilerimiz çok fazla karşılanmadı. Tüm esnaflarımızın düşüncesi bu yönde. Ağustos’tan sonra yaz sezonu bitecek ama iş beklentimiz hayal ettiğimiz beklentimiz olmadı. Bu neden oluyor biz de anlamadık. Altının fiyatı geçen yıla göre yüksek değil. Çeyrek altın şu anda 235 TL seviyesinde. Altın 150 bandını kırdıktan sonra geri hamle yaptı şu anda 130-135 bandında. Ama bu da bize yansımış değil. Avrupalı gurbetçiler burada, onların da katkısı olması lazım ama yok. Bence gurbetçi az geldi bu sene. Piyasalarda hala bir kırgınlık var. Piyasalar sıkışık diyoruz bu havayı üzerimizden atamadık. Geçen sene yaşadığımız hakikaten Türkiye’nin dönüm noktasıydı. Bunun etkisini hala atamadık. Ekonomik olarak önümüze bakmamız gerekiyor. Hayatı devam ettiriyoruz. İşlerin neden bu kadar durgun olduğunu kimse bilemiyor” ifadelerini kullandı. 

OTOPARK SORUNU İŞLERİ DÜŞÜRDÜ

Piyasalardaki genel sıkıntının yanında, Tarihi Bedesten Çarşısı olarak özel sorunlarının da olduğunu, bu durumun da işlerine olumsuz yansıdığını söyledi. Bundan 10 yıl önce Tarihi Bedesten Çarşısı’nda boş dükkan bulunamadığını ancak bu durumun tarihe karıştığını ifade eden Karagöz, Tarihi Bedesten esnafının sorunlarıyla ilgili şunları söyledi; “Tarihi Bedesten Projesi yapıldı. Ancak otopark sıkıntısı çözülemedi. Yapılan tramvay en büyük darbeyi bize vurdu. Sayın Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek Bey’e de söyledik, Meram Belediye Başkanımız Sayın Fatma Toru Hanımefendiye de söyledik. Bedestenin sabrı kalmadı. Her sene işin düşmesi insanlarımızın dükkanlarını bir bir kapatmasıyla son buluyor. Yer altı çarşısının acilen yürüyen merdivene ihtiyacı var dedik. Tarihi Bedestende 2 bin 700 dükkan var. Burada Konya’nın en büyük camilerinden Kapu Camii, Aziziye Camii var. 30 esnaf lokantası var. Burası 5 bine yakın kişiye ekmek veren bir yer. Eğer siz buranın otoparkına çözüm bulmazsanız, burada en büyük aktiviteleri yapın burası işlemez. Bedestenin reklama ihtiyacı var. İnsanları buraya çekmek lazım. “Orada otopark sorunu var ben gitmem” diyor insanımız. Bu izlenim oluşmuş. Meram Belediye Başkanımıza özel istirham ettim, Ramazan sonunda arkada yıktığınız yerdeki mucurları temizleyin insanlar arabasını park etsin dedim. Şimdi gidin kırmızı şerit çekilmiş girilemiyor. Buğday Pazarı’na tarihi çarşı yapılıyor, altına otopark yapılacak. Ekim-Kasım’a açılacak deniyor ama bizim aylara tahammülümüz yok çünkü iş düştü. Sezon da geçiyor zaten. İş sezonunda verim alamazsanız kışın ayakta duramazsınız.”

‘FARKLI ETKİNLİKLER YAPILABİLİR’

Karagöz ayrıca geçtiğimiz günlerde Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in Bedestene yaptığı bir ziyarette kendisiyle bu sorunları yine konuştuklarının bilgisini verdi. Bedestenin canlanması için bazı önerilerde bulunduğunu, bu önerilerin Başkan Akyürek tarafından da oldukça beğenildiğini belirten karagöz, “Bazı önerilerde bulunduk Tarihi Bedestenin hareketlenmesi için. Haftada bir gün folklor takımı, mehter takımı getirebiliriz dedik. Burada sergiler açılabilir. Bedesteni canlandıracak aktiviteler yapılabilir. Tarihi otomobilleri bedestene koyarak ilgi çekilebilir. Tarihte olduğu gibi şıra satılabilir. Tarihi kıyafetlerle insanların ilgisi çekilebilir.Bu tür önerilerde bulundu. Sayın Tahir Akyürek Başkanımız çok beğendi önerileri, notlar aldı. Bu tür destekleri de bekliyoruz” diye konuştu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim