Koronavirüsle mücadele nedeniyle Ramazan Bayramda 81 ilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. 23-24-25-26 Mayıs tarihlerinde Türkiye'nin bütün illerinde uygulanacak olan sokağa çıkma yasağı, önceki kısıtlama süreçlerinde olduğu gibi bazı istisnaları barındıracak. Bakanlığın yayımladığı genelge kapsamında bazı işletmeler ve personeller için istisna kapsamında tutulacak olan sokağa çıkma yasağı, genelge kapsamından çıkmayacak. Ramazan Bayramı süresince uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle bu yıl bayram alışverişleri askıda kaldı. Buna karşın sırf bayram geleneğini yaşatmak için alışverişe çıkan vatandaşlar ise Konya genelinde bulunan çarşı, pazar ve marketlerde kısmi yoğunluğa neden oldu.

ŞEKERCİLERDE YOĞUNLUK YAŞANDI

Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma kısıtlaması yapılacağı belirtilmesine rağmen bayram geleneğini yaşamak isteyen Konyalılar şeker almayı ihmal etmedi. Bu nedenle şekerciler önünde uzun kuyruklar oluştu. Şekerciler, “Cumhurbaşkanımız Ramazan Bayramı’nı da kapsayacak şekilde sokağa çıkma kısıtlamasının olacağını söyledi. Ancak, bayram geleneğini evinde ailesi ile yaşamak isteyen vatandaşlar yarım kilo da olsa evlerine şeker alıyorlar. Geçtiğimiz yılla kıyaslanmayacak şekilde satışlarımızda düşüş var. Bu da koronavirüs nedeniyle alınan tedbirlerden kaynaklıdır. İnşallah bayramdan sonra çifte bayramı yaşayacağız” ifadelerini kullandılar. Bayramların olmazsa olmazı kahveye de vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

ÇOCUKLAR UNUTULMADI

Bayram alışverişi için sokağa çıkan anne ve babalar koronavirüs ile mücadele kapsamında evlerde kalan çocuklarını da unutmadı. Anne ve babalar çocuklarına balon, araba, futbol topu, puzzle gibi hediyeler aldı.

BEDESTEN ESKİ GÜNLERİNİ ARIYOR

Daha önceki bayramlarda yoğunluğunun yaşandığı Tarihi Konya Bedesten çarşısında eski bayramlarda yaşanan hareketlilik yaşanmadı. Tarihi Konya Bedesten Çarşısı esnafları, “Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirler kapsamında Ramazan Bayramı’nda çarşımızda eski hareketlilik yok. Vatandaşlar giyim ve ayakkabı tercihlerini ertelerken vatandaşlar gıda ve gıda alışverişlerine yöneldi. İnşallah bayram sonrasında işlerimizin hareketlenmesi bekliyoruz. İnşallah koronavirüsten bir an önce kurtuluruz” ifadelerini kullandılar.

KADINLAR PAZARI VE ÇEVRESİNDE YOĞUNLUK YAŞANDI

Kadınlar Pazarı olarak bilinen Tarihi Melike Hatun Çarşısında Ramazan Bayramı öncesi ve sokağa çıkma kısıtlaması öncesinde yoğunluk oluştu. Vatandaşlar temel gıda maddeleri ile sebze ve meyve satıcıları önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Yaşanan hareketlilik esnafının yüzünü güldürdü

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim