İslam aleminin idrak ettiği, “11 ayın Sultanı” olarak anılan Ramazan ayı bugün sona eriyor. İslam alemi için oldukça önemli bir ay olan Ramazan ayı, yapılan ibadetlerle en iyi şekilde değerlendirilmeye çalışıldı. Ramazan ayının bitmesiyle birlikte ise yarın Ramazan Bayramı idrak edilecek. Ramazan Bayramı’na en iyi şekilde hazırlanan Konya’nın her yıl olduğu gibi bu yıl da bayramı gelenek ve göreneklere uygun bir şekilde geçirmesi bekleniyor. 

BAĞLARI GÜÇLENDİRECEK

İslam aleminde büyük bir önemi olan Ramazan Bayramı, yarın idrak edilecek. Sabah Bayram namazıyla başlayacak olan bayram, 3 gün sürecek. Çocuklar, gençler, olgunlar ve yaşlılar bayram namazını eda edecek, camiler dolup taşacak. Bayram namazından sonra bütün Müslümanlar birbirlerinin bayramlarını tebrik edip, daha sonra aile büyükleri, eş-dost, akraba ve komşuları ziyaret ederek, büyüklerin ellerini öpüp dualarını isteyecekler. Sevgi ve saygının artmasına vesile olan Ramazan Bayramı, bu şekilde değerlendirilerek bağların güçlenmesine vesile olması bekleniyor. 

SILA-I RAHİMLER YAPILACAK

Kucaklaşma vesilesi olan Ramazan Bayramı bu anlamda en iyi şekilde değerlendirilmeye çalışılacak. Bayram tatilinin 9 güne çıkarılmasını da fırsat bilen vatandaşlar, aileleriyle buluşacak. Konya dışında olanlar Konya’ya, ailesi Konya dışında olanlar ise ailelerinin yanına giderek hem sıla-ı rahim yapacaklar hem de aileleriyle hasret gidecekler. Bu anlamda hafta sonu itibariyle yollara düşen vatandaşlar, şehirlerarası yollarda yoğunluğa neden oldu. 

BAYRAM TELAŞI BUGÜN SON

Bayramların en çok sevinenleri hiç kuşkusuz çocuklar. Her bayram olduğu gibi bu Ramazan bayramı öncesinde Konya’yı bayram telaşı sarmıştı. Biryandan çoluk çocuk genç-yaşlı demeden bayramda temiz görünmek amacıyla yeni kıyafetler alan vatandaşlar, diğer yandan bayramda gelecek misafirlere ikram etmek üzere şeker alışverişlerini yaptı. Bugün de devam eden alışverişler, yarın yerini mutlu bir bayram sabahına bırakacak. 

GÖNÜLLER HOŞ EDİLECEK

Bayramların güzel geleneklerinin bu bayramda da yaşanması bekleniyor. Küçüklerin büyükleri ziyaretiyle gerçekleşecek olan kucaklaşmayla, aile bağları güçlenecek, dargınlar barışacak. Küçükler büyüklerin ellerini öperek saygı gösterecek, küçükler ise büyükler tarafından sevindirilecek. Bayram geleneklerinden olan “Bayram harçlığı” ile çocukların bayram sevinci bir kat daha artırılacak.

BAYRAMI BAYRAM YAPANLAR

Dinimizde önemli bir yeri olan bayramların daha güzel yaşanması için önemli vecibeler bulunuyor. Bunlar; erken kalkmak, gusletmek, misvak kullanmak, güzel koku sürünmek, yeni ve temiz elbise giymek, sevindiğini belli etmek, yüzük takmak, karşılaştığı müminlere güler yüzle selam vermek, fakirlere çok sadaka vermek, İslamiyet’e doğru olarak hizmet edenlere yardım etmek, dargınları barıştırmak, akrabayı, din kardeşlerini ziyaret etmek. Sünnet olan bu vecibelerin yerine getirilmesiyle Ramazan Bayramı’nın tam bir bayram olarak yaşanması bekleniyor. 

MEVLÜT EGİN 

Editör: TE Bilişim