Ancak bayram münasebetiyle gerçekleştirilen ritüel ve geleneklerimizden git gide uzaklaşıyoruz. Hayat telaşesi ve günlük streslerimiz insanların kendi değerlerine yabancılaşmasına neden olurken, örf ve adetler unutuluyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Erten, geleneklerin unutulmasıyla gelen bireyselciliğin insanları mutsuz ettiğini vurguladı.

“BİREYSELCİLİK İNSANLIĞI OLUMSUZ ETKİLEDİ”

Materyalizm ve kapitalizmin insanların değer yargılarını yaşamalarını engellediğini ifade eden Prof. Dr. Hayri Erten, modernleşmeyle birlikte özümüzden uzaklaşmamamız gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Erten, “İnsanlar yaratılış itibariyle sevgi ve hoşgörü taşır. İnsanın bünyesinde bu nitelikler vardır. Ancak materyalist düşünceyle birlikte kapitalizm ve bireyselcilik akımları insanları olumsuz etkiledi. Kişilerin içinde barındıkları değerler soyutlaştı ve değerlere karşı yabancılaşmamıza neden oldu. Tamda bu anlamda bayramlar insanların sevgilerini öne çıkartıyor. Paylaşmak, sevmek, aileyi koruma gibi vasıfları bayramlar pekiştiriyor. Bizlere düşünme zamanı veriyor. Bayram demek kardeşlik, samimiyet, başka insanları anlamak, acılarını ve mutluluklarını paylaşmak demektir. Güzellikleri fiile dönüştüren bayramların değil etkilerinin azalmasını günümüz dünyasında daha fazla önemsenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü çağdaş dünyada niteliklerimiz unutulurken bayramlar insanlara doğru yolu gösterme konusunda kılavuzluk işlevinde bulunuyor. Susamış toprağın su alması gibi unutulan değerlerde bayramlarla birlikte tekrar canlanır” diye konuştu. 

“MÜSLÜMANLAR BİLİNÇLİ OLMALI”

İnsanların tatillerini bayramlarda değil diğer günlerde yapması gerektiğini belirten Prof. Dr. Hayri Erten konuyla ilgili gerekirse hukuki çalışma yapılabileceğini belirterek, “Kapitalizm, işverenin çalıştırdığı personelinin emeğini sonuna kadar kullanması anlamına geliyor. Çalışanlarda bu yüzden bayram gibi zamanlarını tatil yaparak geçirmek istiyorlar. Gerekirse devletimiz hukuki olarak bayramlar gibi çalışanlara izin vererek tatil yapmalarını sağlayabilirler. Bayrama her zamandan daha fazla ihtiyacımız var. Müslüman alemindeki bölünmelerin ilacı bayramlardır. Ne yazık ki bizler kardeşliği ve muhabbeti unutmaya başladık. Modernleşme paradigmalarıyla kendi özümüzden uzaklaşıyoruz. Bu anlamda bayramların bir fırsat olduğunu söylemeliyim. Bizler bilinçli olmalıyız. Mahallemizle, akrabalarımızla, dostlarımızla bir arada bayramımızı geçirmeliyiz. Şunu unutmamalıyız ki şu anda insanların mutsuz olma sebebi benliklerinden uzaklaşmalarıdır. Eğer bizler bayramı bayram gibi yaşarsak daha çok mutlu oluruz” dedi. 

Son olarak Prof. Dr. Erten bayramlarda yetim, öksüz ve vatan uğruna şehit düşen askerlerin ailelerin unutulmaması gerektiğinin altını çizerek onların toplum için değerli olduklarını, birlikte büyük bir aile olduklarını hissettirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

UFUK KENDİRCİ

Editör: TE Bilişim