Geçen seneye oranla Konya, bu sene daha az yağışlı bir kış mevsimi geçirdi. Ancak bu sene hem İçmesuyu hemde tarımsal sulama anlamında bir sorun yaşanmayacağı belirtiliyor. Son verilere göre barajlardaki doluluk oranları yüzde 65’ yükseldi.Konu ile alakalı açıklamada bulunan Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürü Birol Çınar, 23 adet depolama tesisinde doluluk oranlarının geçen seneye kıyasla daha iyi olduğunu dile getirerek tarımsal kuraklık söz konusu olmadığını ifade etti. Ayrıca Mavi Tünel İçmesuyu projesinde sona gelindiğini Ramazan Bayramı arifesinde Konya’ya menba kalitesinde su verileceğini ifade eden Çınar, 2018 yılında bir çok projeye de imza atacaklarını da vurguladı.

BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANLARI YÜZDE 65’E YÜKSELDİ

Devlet Su İşleri 4.Bölge Müdürü Birol Çınar son verilere göre barajlardaki doluluk oranlarının yüzde 65’e yükseldiğini ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti: “2 Nisan verilerine göre; Konya ve çevresinde bulunan 23 adet  baraj ve depolama tesislerimizde toplam doluluk oranı yüzde 65’tir. 2 Nisan 2017 tarihinde aynı depolamalarda doluluk oranı yüzde 46 olarak tespit edilmişti. Bu da geçen seneye göre doluluk oranlarının iyi olduğunun göstergesidir. Geçen sene bölge ciddi kar yağışı almıştı, karların erimesi ile beraber depolamalardaki doluluk oranı hızlı bir şekilde yükselmişti. Bu sene kar yağışı gerçekleşmedi ama dönem dönem bölgesel alınan yağmurlar barajlardaki doluluk oranını istenilen seviyeye getirdi. 2018 sulama sezonunda planlı ve düzgün bir işletme ile tarımsal su temini anlamında herhangi bir problem beklemiyoruz” dedi.

ARİFE GÜNÜ ÇEŞMELERDEN TATLI SU AKACAK

Mavi Tünel İçme Suyu Projesinin tamamlanması ile Konya’nın çeşmelerinden membaa kalitesinde suyunun akacağını bildiren Çınar, Konya’nın yüzde 80’nine Ramazan Bayramı’nın arifesinde Mavi Tünel'den alınacak suyun arıtılarak verileceğini belirterek, arıtma tesisinin ve isale hattı boru montajını tamamlandığını, şu anda döşenen hattın dezenfeksiyon ve basınç testlerinin devam ettiğini ve verilen süre içerisinde bu işlemlerinde tamamlanacağını söyledi.

DSİ’DE YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

2018 yılı içerisinde yatırımların devam edeceğini dile getiren Çınar sözlerine şu şekilde devam etti: “2018 yılında kurum olarak yatırımlarımızdevam edecek. Birkaçından bahsedecek olursak, KOS 1,2,3 sulamaları olarak isimlendirdiğimiz proje devam ediyor toplam sulama sahası 19 bin hektar, bu sene 2 bin hektar alan işletmeye açılacak. Afşar Hadimi Tüneli İnşaatı, ApaHotamış Sulamaları ve Ereğli İvriz Sağ sahil sulaması yenilemesi inşaatı işleri de devam edecek. Konya Hotamış Sulamaları, Konya Ovası 5,6 Sulamaları projeleri tamamlandı bu projelerinde inşaat ihaleleri 2019 yılı ve sonrasında yapılacak. Konya kapalı havzasına diğer havzalardan su getirilmesi ile ilgili olarak yürüttüğümüz planlama işide 2018 yılı içerisinde devam edecek. Bu planlama çalışması ile  Konya Kapalı havzasına Ermenek çayından 462 milyon metreküp,  Akçay’dan   ise 155 milyon metreküp olmak üzere toplam 607 milyon metreküp suyu aktarılması için gereken tesisleri planlanacak uygun bulunması halinde proje çalışmalarına geçilecek.” 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim