Türkiye'nin hububat üretiminin önemli bölümünün karşılandığı ve "tahıl ambarı" olarak nitelendirilen Konya'daki barajların ortalama doluluk oranı yüzde 60 civarında. Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda barajlardaki doluluk oranı yüzde 34 civarında olduğunu hatırlatan Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri, kış sezonunda yağışların düzenli yağması durumunda, 2020 yılında da sulama konusunda sıkıntı yaşanmayacağını belirtiyor.

‘BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANI YÜZDE 60’

DSİ 4. Bölge Müdürü Birol Çınar, barajların son durumunu Yenigün Gazetesi’ne açıkladı. Sulama sezonu sıkıntısız kapatıldığını ve barajlardaki ortalama doluluk oranında yüzde 60 civarında olduğuna dikkat çeken Çınar, “Bu yıl sulama sezonuna 4 Nisan’da başladık ve 17 Ekim’de bitirdik. Yaklaşık olarak 450 milyon suyu çiftçilerimizle buluşturduk.  1 milyon 250 milyon dekar alanı suladık.  Bu sene çiftçilerimizin bizden istemiş olduğu suyun tamamını kendilerine ulaştırdık. Su konusunda herhangi bir problem yaşamadık. Bu başarıyı geçtiğimiz yıl yaptığımız düzgün işletme planlamasına borçluyuz. Bu durum, barajların doluluk oranına da olumlu yansıdı. Bu yıl ki sezonumuza da iyi başladık.  Konya ve çevresinde bulunan 23 depolamada ortalama doluluk oranımız yüzde 60. Geçen sene ise bu oran aynı dönemde yüzde 36’ydı. Doluluk oranımız geçtiğimiz yıllara göre oldukça güzel.  Önümüzdeki dönemde gelecek yağışlar ile de inşallah 2020 sulama sezonu da barajlarımızı ful kapasite alacağız ve sulama sezonuna o şekilde başlayacağız. 2020 yılında da 2019 yılında olduğu gibi sulama konusunda herhangi bir problem ve sıkıntı gözükmüyor ve beklenmiyor. Konya merkezin içme suyunu da yine daha önce sulamada kullandığımız barajlardan karşıladık. 2020 yılında da karşılayacağız” İfadelerini kullandı.

MODERNLEŞME DOLULUĞU OLUMLU ETKİLEDİ 

Çınar, vahşi sulamanın terk edilmesi konusunda yaptıkları çalışmaların meyvesini gördüklerini anlattı. Bu konuda önemli mesafeler kaydedildiğini belirten Çınar, şunları aktardı, “Yeni yaptığımız projelerin tamamında kapalı sistem dediğimiz yağmurlama ve damlama sistemini ortaya koyuyoruz. Eskiden yapılan ve klasik olarak adlandıran tesisleri de yenileyerek kapalı sisteme çeviriyoruz. Bu modernleşmenin doluluk oranlarına büyük bir etkisi var. Çiftçilerimiz damlama ve yağmurlama ile sulama yapmaya alıştılar. Çiftçilerimiz de bunun faydasını gördüler.”

‘ÇALIŞMLARIMIZA 2020 YILINDA DA DEVAM EDECEĞİZ’

DSİ tarafından başlanılan projelerin hızla devam ettiğine dikkat çeken Çınar, şunları kaydetti, “Konya için, Konya çiftçisi için önemli olan projelerimize ödenekler temin edildi ve bu projelerimizde çalışmalar devam ediyor. Geçen hafta Genel Müdür Yardımcımız ve beraberindeki teknik heyet ile birlikte devam eden projeleri yerinde inceledik. Bunlardan bir tanesi Afşar Hadimi Tüneli’ydi. Afşar Barajı’nı tamamladık. Afşar Hadimi Tüneli ile Afşar Barajı’nda depoladığımız suyu Bağbaşı Barajı’na, buradan da Mavi Tünel ve AHİ kanalı ile Ova’ya getirecek Hadimi Tüneli var. Bu tünel yaklaşık 19 kilometre uzunluğunda. Heyet, bu tüneli yerinde görme ve inceleme imkanı buldu. Yine tamamlandığında 190 bin 850 dekar arazinin modern borulu sistemlerle sulanmasını temin edecek olan Konya Ovası 1, 2, 3 Sulamalarını da yerinde inceledik. Önümüzdeki sezon 7 bin 500 hektarını 2020 yılında kapalı sistem ile sulayacağız. Onunla ilgili bilgi aldılar. Konya İçme Suyu Projesi’ni tamamlamıştık. İçeri Çumra ve Çumra bağlantısı devam ediyordu. Bu projemizde de son 5 kilometre kaldı. Sene bitmeden 5 kilometre tamamlandığında İçeri Çumra ve Çumra’ya da arıtma tesisinden suyu vereceğiz. 2020 planlamamızı yaptık.  Çalışmalarımıza 2020 yılında da aralıksız bir şekilde devam edeceğiz.” 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim