Son günlerde sıcak havaların etkili olmasıyla birlikte araçlarda ki yangın riskleri de arttı.  Özellikle yaz ayların da fazla görülen araç yangınları sürücüler için de tehlike arz etmeye başladı. Araçların periyodik bakımlarının zamanında yapılması ve işinin ehli olan kişiler tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, yangınların araç bakımlarından ve insan faktörüne bağlı hatalardan kaynaklandığına dikkat çekti. Sıcak havalarda araçların içinde parfüm, çakmak ve deodrant gibi patlayıcı ürünlerin bırakılmaması gerektiğini belirten Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Aziz Hakan Altun araç bakımlarının yetkili servislerde yapılması gerektiğini ifade ederek, “Bakımlarla ilgili aracın yakıt sisteminde kaçak nedeniyle meydana gelen yangınlar vardır. LPG sistemlerinde biz bunları bazen görebiliyoruz. Araçta yapılması gereken değişikliklerin gerekli ve düzenli yapılmamasından dolayı meydana gelen hatalar yangına sebep olmaktadır” dedi. 

“ARAÇLARINIZIN BAKIMLARINA DİKKAT EDİN!”

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Aziz Hakan Altun, araç yangınlarının çıkış sebebinin iki faktöre bağlı olduğunu dile getirerek bunlardan birinin insan, diğerinin ise araç bakımlarından kaynaklandığını belirtti. LPG sistemlerinin de yangına neden olduğunun altını çizen Altun, sözlerine şu şekilde devam etti; “Yangınların çıkış sebebine bakıldığı zaman iki faktör doğuyor. Bunlardan bir tanesi insan faktörüne bağlı olan hatalardan kaynaklanan yangın sebebidir. Diğeri de aracın bakımıyla yada araçlarda bulunan cihazlardan kaynaklanan hatalardan meydana gelmektedir. İnsanlardan doğan yangın faktörleri; araç içinde çakmak unutuluyor ve sıcak havada genleşip patlayabiliyor. Parfüm ve deodrant gibi maddelerde bu görevi yapabiliyor.  Araçlarda bulunan çakmaklık kısmı da yangına sebep olan faktörlerden birisidir. Aracın bakımından kaynaklanan yangın faktörleri ise; Araçta yapılması gereken değişikliklerin gerekli ve düzenli yapılmamasından dolayı meydana gelen hatalar yangına sebep olmaktadır. İnsanların araç bakımları noktasında bilinçlendirilmesi gerekir. Havalar ısındığı zaman, arabaların aksamında bulunan malzemelerin sıcaklıklarında da artış yaşanıyor. Yine bakımlarla ilgili aracın yakıt sisteminde kaçaklık nedeniyle meydana gelen yangınlar vardır. LPG sistemlerinde biz bunları bazen görebiliyoruz. Eğer uygun montaj yapılmadıysa ya da uygun gibi gözüküp belli bir müddet sonra montajdaki bir hatadan dolayı birikme yapıp, sonra ani bir kıvılcımla alev alıp yangın çıkabiliyor. Bu sebeplerden dolayı özellikle son günlerde yangın olayları arttı” 

“ARAÇ KAZALARININ KRONOLOJİSİ YAPILMALI”

Uçak kazalarında olan kronolojik incelemelerin araç kazalarında da yapılması gerektiğine dikkat çeken Altun, yapılması dahilinde ölümlerin azalacağını ifade ederek, “Yangında veya trafik kazalarında ki araçların kronolojisini kesinlikle yapmak gerekiyor. Bugün nasıl bir uçak kaza geçirdiği zaman kronolojisi yapılıyorsa, neden kaza yapıldığı araştırılıyorsa, araçların kazasında da yapılmalıdır.  Araçlarda da aynı benzen bir uygulamanın yapılması lazım. Uçak kazalarında yıla baktığımız zaman onlarca kişi vefat ediyor ama araç kazalarında bu sayı artabiliyor. Tır ve dorselerin arkalarında tampon olmaması sebebiyle, araç vurduğu zaman kurtuluşunuz çok zayıf oluyor. Dorselerin alt kısmına tampon zorunluluğu getirilse kazalarda ölümlerin azalacağını tahmin ediyorum” diye konuştu. 

“KLİMALAR YANGIN ÇIKARMAZ”

Araç klimalarının yangına sebebiyet vermediğini de dile getiren Makine Mühendisleri Odası Başkanı Aziz Hakan Altun sözlerine ve ifadelerine şu şekilde devam etti: “Klimalar araç yangınlarına sebep olmaz. Bütün araçlar dizayn edilirken performansına göre cihazlar takılır. Klimalar gücünü motordan alır. Motordan aldığı için de motoru yorar ama hiçbir zaman motordaki çalışma sıcaklığını artırmaz. Çalışma sıcaklığında kalır. Ama klima motorlarının arızaları bilinmeyen kişiler tarafından yapıldığı zaman kablolardaki ters bağlantılar yangına sebep verir. Bunun işçin işinin ehli olan insanlara bakımların yaptırılması gerekmektedir”

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim