Havaların iyice soğuması ile birlikte soba ve kaloriferler de yavaş yavaş yanmaya başladı. Ancak, kombi kullanımını daha verimli ve ucuz hale getirmek ve karbon monoksit gazı dolayısıyla meydana gelen kötü sonuçlara maruz kalmamak için bazı hususların göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bunların başında ise, kombilerin bakımının yapılması geliyor. Kombilerin daha verimli kullanılması için yapılması gerekenler ile ilgili bilgi veren Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, bu bağlamda en önemli yapılması gereken işlemin kombilerin yetkili servislerde periyodik bakımı olduğunu söyledi. Kombinin içerisinde ve yanma yerinde biriken pisliklerin verimliliği etkilediğini belirten Duransoy, bunun performansı da etkilediğini ifade ederek, düşük verimde kombilerde daha fazla yakıt harcandığını aktardı. Kombinin bakımının yaptırıldığı servislerin de önemli olduğunu aktaran Duransoy, "Gerektiği kadar ısıtmayan kombiler veya bakımsızlıktan ısı kaybına neden olan doğalgaz sistemleriyle faturalara fazla yük bindirmiş oluruz. Kombilerdeki fark edemediğimiz arıza ve kaçaklar, kullanıcı tarafından görülmeyebilir. Kombide problem olup, olmadığı ancak yetkili servisler tarafından kesinlik kazanır. Kombinin en ufak arızasında bile can ve mal kaybına neden olabilir. Bu zamana kadar arıza yapmamasının, bundan sonra da arıza yapmayacağına garantisi yoktur. Arıza olmadan müdahale edilmesi büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı. 

YAZIN KULLANILMAYAN BACALAR DA KONTROL EDİLMELİ

Kombi bakımlarında filtrelerin temizlenmesinin önemli olduğunu dile getiren Duransoy, kombi altında, kalorifer girişinde, çeşme suyu girişinde ve gaz girişinde filtreler olduğunu belirtti. Bu filtrelerin temizlenmesi gerektiğini ifade eden Duransoy, baca temizliğinin de son derece önem arz ettiğini söyledi. Duransoy, "Bacalardaki pislikler de artışı etkiliyor. Bacalar mutlaka kontrol edilmeli. Bacalar, hermetiğe çevirtilmeli. Ayrıca yazın kullanılmayan bacalara bazı maddeler kaçabiliyor. Bunların da mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor" diye konuştu. 

KARBONMONİKSİTE KARŞI GAZ ÖLÇER CİHAZI KULLANILMALI

Karbon monoksit gazı dolayısıyla zehirlenmelerin de yaşandığını söyleyen Ömer Erdoğan Duransoy, kombi bacalarının hermetiğe çevrilmesi gerektiğini belirtti. Normal bacalarda poyraz, fırtına, rüzgar gibi doğa olaylarında geri tepme olabildiğini dile getiren Duransoy, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bacalar, kaliteli ve düzgün yapılmazsa, karbonmonoksit sızması, neticesinde zehirlenme olabiliyor. Bu gaz kokusuz bir gaz. Bundan dolayı mutlaka buna karşı da tedbir alınması gerekiyor. Burada en önemli tedbir de alarm veren cihazlar. Gaz ölçen alarm cihazlarının bağlanması şart. Bacaların kontrol edilmesi ve sızdırmazlığının tam olması gerekiyor. Bacalı cihazlar yerine hermetik cihazlar kullanılmalı. Bu şekilde karbonmonoksit zehirlenmesini sıfıra indirebiliriz. Hermetik cihazlar kullanılması ve tercih edilmesi zehirlenmeleri önlüyor."

MUSTAFA ÖZÇELİK 

Editör: TE Bilişim