Derbent eski Belediye Başkanı Hamdi Acar Bakan ziyareti sonrasında Aladağ Kayak Merkezi ile ilgili gelişmeleri Yenigün’e anlattı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Aladağ Kayak Merkezi ziyareti hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulunan Derbent eski Belediye Başkanı Hamdi Acar “Aladağ’a gelen çile çekiyor. Bakan’dan elle tutulur neyin sözünü aldınız? diye sordu.

KONYA’NIN İSTİHKAKINI BAŞKA İLLERE YEDİRMEYELİM

“Vali Bey haricinde ilk defa Derbent’e Bakan geldi diye gelen vekiller var” diyen Derbent eski Belediye Başkanı  Hamdi Acar, “Benim cümlelerim Vali Bey hariç bütün yöneticileredir.  Kim üzerine alınırsa alınsın. Aladağ konusunda milletvekillerine, il teşkilatına, belediye başkanlarına çok sayıda brifing verdim. 10 senemiz anlatmakla geçti. Bu süreçte tabi bizim çabalarımızla yapılan çok şey oldu. Turizm Alanı ilan edildi. Bütün bunlar bizim çabalarımızla. Bu konuyu Konya milletvekilleri toplu bir şekilde ele alıp Bakan Bey’e ‘hadi bakalım Derbent için ne yapıldı, ne kadar bütçe ayrıldı?’ gibi net sorular sorulmalıydı. Beni davet bile etmediler. Ben olsam şu hazırlığı yapardık. ‘Mehmet Ali Bey gelin Bakan Bey’e mikrofonu uzatın’ derdim. Sormanızı isterdim; ‘Bakan Bey burada her şey hazır. Aladağ için ne kadar bütçe ayırdınız ya da ayıracaksınız?’ şeklinde. Ölçüm yapılacakmış, ne ölçümü? Zaten master planı çıkarılmış bir merkezden bahsediyoruz. Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı onayıyla orayı Turizm Bölgesi ilan etmiş, kayak federasyonu orada 5-6 yıl çalışma yaptı. Bakan Bey, ‘Ölçüm yapalım’ derken ucunu açık bırakıyor. Devletin orada yapacağı orada sadece vitrini koymak. Vitrin kaç para? 100 milyon-150 milyon. 500-600 kadarını da özel sektör koyacak. Çünkü orada sadece kış sporları değil 12 ay etkinlik olacak, yaz sporları şeklinde de devam edecek. Biz önceden bunun çalışmasını yaptık. Yatırım yapan adam burada 365 gün para kazanacak. Dolayısıyla buna Büyükşehir’in de gücü yeter ama biz Büyükşehir’in bütçesinden para harcamayalım diyoruz. Türkiye’de bunun örnekleri var ve ben gidip gördüm. Elmadağı merkeze çok uzak ve doğru düzgün gelen giden de yok. Ama devlet oraya 150-200 milyon para harcamış. Neden, Konya’nın istihkakını başka illere yedirelim? Devlet Aladağ’a 100 milyonluk yatırım yapsa zaten gerisini özel sektör yapacak” dedi.

BAKAN’I YANLIŞ YÖNLENDİRİYORLAR

‘Son hafta Derbent’e yaklaşık 1000 araç geldi ama park yeri bile yok’ şeklinde konuşan Hamdi Acar, “Biz Aladağ için ciddi bir çalışma yaptık ve belli bir noktaya kadar getirmiştik. Neredeyse tuvaleti bile olamayan bir alana 1000 araçla yaklaşık 4000 kişi gelmiş. Siz bunları nerde nasıl ağırlayacaksınız? Bizden sonra bir arpa boyu yol alınmadı. Belediyenin işi sucuk ekmek satmak değildir. Kültür ve Turizm Bakanı oraya gelmiş siz sucuk ekmek satmak peşindesiniz. Bakan Bey’e ne sundunuz? Bakan’ı yönlendirenler yanlış yönlendiriyor. ‘İstanbul’dan Derbent’e YHT ile misafir getireceğiz’ diyor. Yahu burası Konya’ya yetmiyor ki dışarıdan adam getirelim. Bu kaçak güreşmektir. Net söylüyorum; Burası açıldıktan sonra benzer yerleri de hızlıca açacaklar. Burası örnek olacak ve burası Konya’ya yetmiyor” ifadelerini kullandı.

KONYA’NIN DERBENT’E İHTİYACI VAR

‘Okulların da yarıyıl tatiline girmesiyle çocuklar Aladağ’a gitmek istiyor’ hatırlatması yapan eski Başkan Hamdi Acar, “Şu anda Aladağ’a gelen adam eziyet çekiyor. Çocuk anne babasına ‘bizi Derbent’e götür’ diyor. Çünkü biz bunun reklamını iyi yaptık, akıllarda kaldı. Oraya bir gidiyor ki keyif almak yerine çile çekiyor. Güzel bir gün geçirecekken sıkıntılı bir gün geçiriyor. Aslında bu kısmı bari Büyükşehir çözebilir. Konya’nın Derbent’e ihtiyacı var. Hafta sonları hareketlilik Konya’dan başlıyor. Camiler doluyor, kahvelere bile bayanlar oturuyor. Daha tam bir şey yokken müthiş bir kalabalık var. Bir de kayak merkezi açılırsa müthiş bir sirkülasyon olacak. Kaybettiğimiz büyükşehirlere verilen desteğin yüzde birini Konya’ya aktarsa kayak merkezi de bütçesini bulur hayata geçer. Yüzde 70 destek vermiş bir Konya’ya neden bu destek verilmiyor? Ayağı yere değen bir proje var ortada. Bu yıl güya telesiyej gibi yatırımlar yapılacaktı ama yapılmadı.” Şeklinde sitem etti.

BAKAN ERSOY ZİYARET ETTİ

Önceki günlerde Derbent’te Aladağ Kayak Merkezi'nde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hazırlanan kayak merkezi projesinin maketi üzerinden yetkililerden bilgi alarak Aladağ’a dair açıklamalar yapmıştı.

‘BİR HAFTA 10 İÇİNDE ÇIKACAK İŞLER DEĞİL’

Aladağ Kayak Merkezi'nin önemli bir turizm bölgesi olacağını belirten Bakan Ersoy, "Derbent kayak bölgesini bir kayak merkezi haline nasıl getirebiliriz, onunla ilgili çalışmaları başlatıyoruz. Doğru planlamalar yapabilmek için istediğimiz raporlar var. Onlarla ilgili sezon boyu çalışılması gerekiyor. 1 hafta, 10 günde çıkacak işler değil. Karın hareketliliğine göre çıkarılması gereken bazı raporlar var. O raporları da tamamlayacaklar. Nisan gibi tekrar geleceğiz. Tam olarak buraya nasıl bir proje oturtabiliriz, ona bakacağız. 'İstanbul, İzmir ileride tamamlanacak olan hızlı tren sistemleriyle Ankara bağlantıları 3 büyük şehirden de çok rahat kayakçı alma potansiyeline sahip. Sadece kayakçı da değil her türlü turist alma potansiyeline sahip'' ifadelerini kullanmıştı.

MEHMET ALİ ELMACI

Editör: TE Bilişim