Konya’nın önemli projelerinden olan Konya Metro Projesi ile Konya’yı Akdeniz’e bağlayacak olan Konya-Karaman-Ulukışla demiryolu hattı projesi için geçtiğimiz günlerde göreve getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın doping olması bekleniyor.

Konya’ya müjdesi verilen ve 31 Mart yerel seçimleri öncesinde de yinelenen vaatler arasında yer alan Konya Metrosu için geçtiğimiz yıl somut adımlar atılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da desteğiyle yatırım programına alınan Konya Metrosu’nun ihalesi yapılmış, Metro İhalesini China CMC-Taşyapı İnşaat ortaklığı 1 milyar 196 milyon 499 bin 923 TL teklifle kazanmıştı.

PLANLANDIĞI GİBİ OLMADI

İhalenin ardından hızlı bir şekilde projenin detayları masaya yatırılmış bu kapsamda metro projesinde duraklar ve şantiye alanları da belirlenmişti. Fetih Caddesi ve Kışla Caddesi arasında bulunan alanda metro şantiyesinin kurulum çalışmaları hızla başlatılmasına rağmen metroda ilk kazma henüz vurulamadı. Pandemi sürecinin de bu konuda etkili olduğunu belirten yetkililer, gecikme yaşansa da projenin mümkün olan en kısa zamanda temelinin atılacağını bildirmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay metroyla ilgili yaptığı son değerlendirmede, pandemi nedeniyle Çin krediyse ilgili bazı sorunlar yaşandığını söylemişti.

DURAKLARDA REVİZYON OLDU

Yine metro projesinin duraklarıyla ilgili de Büyükşehir Belediyesi revizyon çalışması yapmıştı. Yapılan çalışmalarla Konya banliyö projesiyle metroyu entegre edecek bir şekilde proje ortaya konması amaçlanıyor. Ancak aradan geçen zamana karşın Konya metro projesinin ilk kazmasının vurulmasıyla ilgili net bir tarih belirlenmiş değil.

KONYA’YI AKDENİZ’E BAĞLAYACAK OLAN PROJE

Konya’yı Akdeniz’e bağlayarak deniz yolunu açacak olan Konya-Karaman-Ulukışla demiryolu hattı çalışmaları da devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu hattın, Konya-Karaman arasını işletmeciliğe açıldığını söylemişti. Karaman-Ulukışla arasında ise altyapı yapım çalışmalarında yüzde 66 fiziki ilerleme sağlandığını bildiren Bakan Karaismailoğlu, “Hattın açılmasıyla Konya-Adana arası 5 saat 50 dakikadan 2 saat 20 dakikaya düşecek. Toplam 196 kilometre uzunluğunda saatte 200 kilometre hız yapılabilecek” diye konuşmuştu.

BAKAN ELVAN KONYA İÇİN BÜYÜK ŞANS

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilen Lütfi Elvan, Konya’yı sevindirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı döneminde de önemli hizmetleri bulunan Bakan Elvan’ın, özellikle Konya’yı ilgilendiren demiryolu projelerinde büyük katkısı bulunuyor. Konya’nın devam eden ulaştırma yatırımları olan Konya Metro ve Konya-Karaman-Ulukışla demiryolu hattı projelerine de Bakan Elvan’ın katkı sağlayarak, projelerin ilerlemesinde itici güç olacağı öngörülüyor.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim