Besin maddeleriyle enerji deposu olan ceviz hasadına başlayan üreticiler hummalı bir çalışma içerisine girdi. Evinin bahçesinde veya köyünde ceviz, badem ağacı olanlar haftasonunu hareketli geçiriyor. Makine, uzun değnekler veya merdivenle ağaca çıkılarak toplanan ceviz ve bademler daha sonra kapuğundan ayrılması için serilerek kurutmaya bırakılıyor.  

Doğanhisar’ın Başköy İlçesi’nde de vatandaşlar ceviz toplamaya başladı. Son dönemde cevizde adından söz ettiren Doğanhisar’da cevizler dallarından çırpılmaya başlandı. 

Başköy’de kendi tarlalarından ceviz toplamaya başladıklarını aktaran Asiye Akkul, topladıkları cevizin bir kısımlarını kendileri için sakladıklarını dile getirirken cevizin ticaretten güzelliğe kadar birçok alanda kullanıldığını hatırlatarak, “Genelde Doğanhisar Başköy’de henüz okullar açılmadan el birliği ile ailecek cevizleri toplamaya başlarız. Ceviz toplamak bizim için hem bir iş hem de ailemizle geçirdiğimiz eğlenceli zaman anlamına geliyor. Ceviz toplamada çektiğimiz zorluğa gelirsek eğer ceviz ağacımız büyük ve uzun olursa yaşanıyor. Çünkü ceviz ağaçtan zor dökülüp ayrılıyor. Ulaşamadığımız dallara ise sopa yardımıyla çırpıyoruz. Topladığımız cevizleri çuvallarla evimize getiriyoruz ve bir çadıra seriyoruz. Cevizi kurutup kabuğunu çıkartıyoruz. Daha sonra cevizlerin bir kısmın kendimize aldıktan sonra geri kalanını satıyoruz. Cevizler bizim için çok değerli. Biz cevizin yaprağını da koparıp suyunu alıyoruz. Saçımıza ya da elimize kına yaptığımızda o suyu kullanıyoruz” diye konuştu. 

UFUK KENDİRCİ 

Editör: TE Bilişim