Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle Hadim ilçesinde badem ağaçları çiçek açtı. Kış mevsiminde çiçek açan badem ağaçları çiftçileri endişelendirdi. Havaların daha da sıcak gitmesi halinde kiraz ağaçlarının da çiçek açacağını düşünen çiftçiler zirai don tehlikesinden dolayı endişe yaşıyor.

15 gün önceki havanın devam etmesi takdirinde kiraz ağaçlarının da çiçek açacağını dile getiren Hadim Ziraat Odası Başkanı Adem Arslanhan don olduğu takdirde çiçek açan ağaçların üşüyeceğini vurguladı. Yağışların da geçen yıla oranlar düşük olduğunu dile getiren Başkan Arslanhan, “Badem ağaçlarının çiçek açtığını incelemelerde bizler de gördük. Eğer bir don olursa çiçek açan ağaçların hepsi üşür. Geçen yıla oranlar yeterli yağışları almadık. Biz kışın Şubat ayında olacağını düşünüyorduk ama ne yağmur ne de kar yağmadı.Çiftçinin şuandaki beklentisi Nisan yağmurları. İnşallah yağışlar iyi olur” dedi. 

EĞER DON OLURSA ÇİÇEK AÇAN AĞAÇLAR ÜŞÜR

Hadim Ziraat Odası Başkanı AdemArslanhan ağaçların bu mevsimde ağaçların çiçek açmasının iyi olmadığını vurgulayarak don olduğu takdirde zarar göreceklerini belirtti. Don olaylarına karşı komisyon oluşturulduğunun da altını çizen Başkan Arslanhan,“Konya’nın iklimi Hadim’e göre düşük. Mesela kirazın yetişmesinde de orayla 45 gün aramız var. Badem ağaçlarının çiçek açtığını incelemelerde bizler de gördük. Eğer bir don olursa çiçek açan ağaçların hepsi üşür. Bundan 15 gün önceki havalar devam etmiş olsaydı kirazlarda çiçek açardı ve üşürdü mutlaka. Bizim bölgemizde ticari amaçlı olarak düşünülen badem ağaçları yok. Sadece insanların yiyeceği kadar badem yetişiyor. Kiraz henüz açmadı ama havalar iyi giderse elbette açar. Erken açmasının da mutlaka zararı olur. Tomurcuk halinde de üşür. Tarım İlçedeki Ziraat Mühendisleri kontrolünü yapıyorlar üşümesi halinde de komisyon oluşturuyorlar. Komisyonda bizler de oluyoruz ve duruma göre de karar alıyoruz Hadim’de ticari amaçlı olarak da kiraz ve üzüm yetiştiriliyor” diye konuştu.

ÇİFTÇİNİN UMUDU NİSAN YAĞMURLARINDA 

Yağışları ve mevsim şartlarını da değerlendiren Başkan Arslanhan, yağmur ve kar yağışının çok az olduğunu dile getirdi. Çiftçinin umudunun ise Nisan yağmurları olduğunu belirten Arslanhan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Geçen yıla oranlar yeterli yağışları almadık. Biz kışın Şubat ayında olacağını düşünüyorduk ama ne yağmur ne de kar yağmadı. Geçen yıl 3 metre kar olan yere sadece 20 santimetre kar düştü. Nisan yağmurları da iyi gitmez ise çiftçinin durumu iyi değil. Çiftçinin şuandaki beklentisi Nisan yağmurları. Bölgemizde göletler var ama daha dolmadı. Dolduğu takdirde sıkıntı olacağını düşünmüyoruz ama barajlarda boş, göletlerde boş”

ÇİFTÇİLERİN BANKALARA OLAN BORÇLARI ERTELENMELİ 

Çiftçilerin bankalara olan borçlarının ertelenmesi gerektiğini belirten Arslanhan, “Çiftçilerimiz bankalara olan kredi borçlarından dolayı mağdur. Bunların biraz ertelenmesini istiyoruz. Don olayı olursa sigortası olan ödeniyor ama olmayanlar için problem. Borçların biraz ertelenmesi çiftçiler açısından iyi olacak. Cumhurbaşkanımızın açıklamasına göre çiftçiye mazotun yarısını devlet verecek. Bu çiftçilerimizin yüzünü güldürdü ama tabi borçlarında ertelenmesi iyi olacak” dedi. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim