Konya kamu hastanelerinde önemli bir sorun halini alan “Suriyeli mülteci yoğunluğu” sorununun çözümü noktasında İl Sağlık Müdürlüğü düğmeye basmıştı. Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz yıl Kasım ayında İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, Yenigün Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, kamu hastanelerindeki Suriyeli yoğunluğunu azaltmak için Suriyelilerin gidebileceği Göçmen Polikliniklerinin oluşturulacağını müjdelemişti. İl Sağlık Müdürlüğü konuyla ilgili hızlı bir şekilde girişimlerde bulunarak gerekli çalışmaları kısa sürede tamamlamıştı. Yapılan çalışmalarla şehir içinde 3 adet Göçmen Sağlığı Merkezi oluşturuldu. Bu merkezlerin açılmasıyla hedefler tutturuldu ve kamu hastanelerindeki Suriyeli yoğunluğu büyük oranda azaltıldı. Bu durum rakamlara da yansıdı. Göçmen Sağlığı Merkezleri’nde son 3 ayda 41 bine yakın Suriyelinin sağlık muayenesi gerçekleştirildi. Böylece kamu hastanelerinden 41 bine yakın muayene yükü alınmış oldu. 

HASTANELERDE SURİYELİ YOĞUNLUĞU AZALTILDI

Suriye’deki iç savaşın ardından Türkiye önemli bir misyon üstlenerek savaştan kaçan binlerce Suriyeliye kapılarını açtı. Ülkeye giren Suriyeliler birçok şehre dağıldı. Bu noktada Konya’ya da birçok Suriyeli göçmen gelerek burada yaşamaya başladı. Suriyeli göçmenlerin sayısının giderek artmasıyla kamu hastanelerinde de yoğunluklar yaşanmaya başlamıştı. Yoğunluğun devam etmesi halinde bazı aksaklıkların yaşanabileceğini öngören İl Sağlık Müdürlüğü, durum içinden çıkılmaz hale gelmeden olaya müdahale etti. İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç’un girişimleriyle Sağlık Bakanlığı’nın da onayladığı proje hayata geçirilerek Göçmen Sağlığı Merkezleri oluşturuldu. Meram, Karatay ve Selçuklu’da olmak üzere oluşturulan 3 adet Göçmen Sağlığı Merkezi ile Suriyelilerin tedavileri yapılmaya başlandı. Bu da kamu hastanelerindeki Suriyeli yoğunluğu büyük oranda azaltılmasını sağladı. 

SURİYELİLERİN YOĞUN YAŞADIĞI BÖLGELERDE AÇILDI

‘Bab-ı Şifa’ (Şifa Kapısı) adı verilen Göçmen Sağlığı Merkezleri daha çok Suriyelilerin yoğun yaşadığı bölgelere yakın bir şekilde planlandı. Bu da yine Suriyelilerin bu sağlık birimlerine daha kolay ulaşabilmesi açısından tercih sebebi oldu. Bu sağlık merkezinin dışında Nakipoğlu Hastanesi de Göçmen Sağlığı Merkezi olarak hizmet veriyor. Buranın da tam kapasite hizmet vermesi için çalışmalar devam ederken, bu çalışmaların tamamlanmasıyla Suriyelilerin kamu hastanelerindeki yoğunlukları minimize edilmiş olacak. 

SURİYELİ HEKİM VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI MEVCUT 

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Koç, Göçmen Sağlığı Merkezleri’nde Suriyeli hekim ve sağlık personelinin de istihdam edilerek Suriyelilere yönelik hizmetin daha kolay ve kaliteli hale getirilmesinin amaçlandığını söylemişti. Açılan Göçmen Sağlığı Merkezleri’nde bu doğrultuda Suriyeli hekim ve sağlık personeli istihdam edildi. Bu personelin ileriki dönemlerde daha da artırılabileceği belirtiliyor. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim