Diyetisyen Nur Açlan, Ramazan sonrasında uygulanacak beslenme yöntemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Oruçtan dolayı metabolizmanın etkilendiğini belirten Açlan,

az ve sık sık yiyerek metabolizmanın eski düzenine dönmesinin sağlanabileceğini dile getirdi. Açlan, bayram alışverişi yaparken rafine gıdalar, asitli içecekler ve basit şeker almaktan kaçınılması gerektiğini belirterek, “Bu bayramda yapılan geleneksel yemekler ve tatlılar hane halkı tarafından tüketileceğinden, küçük porsiyonlarda yapmaya dikkat edilmelidir” dedi.

‘BESLENME ALIŞKANLIKLARININ DÜZENLEMESİ GEREKİYOR’

Ramazan ayının ardından beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Nur Açlan, “Beslenme alışkanlıklarının düzenlemesi gerekiyor. Beslenme düzeni ramazan ayı boyunca değişmesi ve günlük öğün sayısının azalmasından sonra bayram ve sonrasında yemek yemeye fazla bir eğilim gerçekleşebilir. Alışkanlıklar tamamıyla değiştiği için dikkat edilmesi gerekiyor. Bu bayram gelenekler yerine getirilmeyecek olsa da evde kaldığımız sürece yeme düzenine ve yenen besinlere dikkat edilip aşırıya kaçınılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

‘AŞIRI YEMEK SAĞLIĞINIZI OLUMSUZ ETKİYEBİLİR’

Aşırı yemek yemenin insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Açlan, şunları kaydetti, “Abur cubura kendinizi çok vermeden, öğünlerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Bu süreç de sizi zorlayıp her şey den yemeniz gerektiği hissiyatına kapılabilirsiniz. En sağlıklı beslenme yöntemlerine bir an önce alışmalısınız. Aşırı yemek yeme sağlığınızı olumsuz etkiyebilir. Midede hazımsızlık, şişkinlik, gaz, yanma gibi sorunlarla karşılaştırabilir. Güne mutlaka 1 bardak su ve ardından gelen sağlıklı bir kahvaltı ile başlamalısınız. Yağlı besinleri ve hamur işlerini kahvaltıda tercih etmemeye, posalı ve proteinli besinlere yer vermeniz metabolizmanızın düzene girmesini sağlayacaktır. Kahvaltı sonrası, kısa süreliğine küçük ara öğünlerle metabolizmayı yeniden beslenmeye alıştırıp akşam yemeğiyle günü kapatabilirsiniz. Eski beslenme alışkanlığına döndükten sonraki zamanlarda kahvaltı öğle ve akşam ana öğünleri 2-3 kez de ara öğünleri yapmaya başlamalısınız. Bunun yanında sıvı tüketimi de oldukça önemli. Özellikle de bu sıcak yaz günlerinde beslenmeyle birlikte sıvı tüketimi arttırılmalıdır. Pide, pilav, börek ramazanda çok tercih edildiği için, tahıllı besinler tüketmek kan şekerinin dengelenmesine ve sindirim sorunları yaşanmasını önleyecektir. Şekerli besinlerden uzak durmak meyve ve kuruyemişlerle veya kuru meyvelerle ara öğünler yapmak sağlığınız için daha faydalı olacaktır. İlla ki Tatlı tercihleriniz olacaktır. Bunlar meyveli, sütlü olarak tercih edebilirsiniz. Yeterli ve dengeli beslenmek için besinler besleyicilik ve besinler yapı benzerliğine göre 4 ana besin grubuna ayrıldığı gibi tabağınız da da bu düzende yer almalıdır.”

SIVI TÜKETİMİ İHMAL EDİLMEMELİ

Ramazan Ayı boyunca kaybedilen sıvıyı yerine koyabilmek için günde en az 2- 2,5 litre su tüketiminin çok önemli olduğunu kaydeden Açlan çay- kahve gibi kafein içeren ve vücuttan su atımına sebep olan içeceklerin fazla miktarda tüketilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Açlan, “Bayram ziyaretleri olmayacağı için evde egzersiz yapmanız fiziksel aktivitenizi yükseltecek oruç nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına yardımcı olacaktır. Bolluk, bereket, huzur ve en önemlisi sağlık içinde mutlu bayramlar diliyorum” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim