2019 yılının Şubat ayında kapanan av sezonu İç Anadolu Bölgesindeki av yasağı  17 Ağustos 2019  günü açıldı. Konya’da ise av yasağı 23 Ağustos itibariyle sona erecek. Avcı ve avcı dernekleri eksiklerini ve belgelerini tamamlayarak av sezonunu beklemeye başladı. Konya’da Beyşehir Gölü Milli Parkı, Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme sahası, Tuz gölü Öçk, Ereğli Akgöl Tabiatı Koruma alanı, Meke Gölü Tabiat anıtı, Derebucak Çamlık Mağaraları Tabiat Anıtın da av yapılamıyor. Bu alanlar dışında belirtilen yerlerde av yapılabiliyor. 

‘KONYA’DA HAFTA SONU İTİBARİYLE AVLAR BAŞLIYOR’

Açılacak olan av sezonu ile ilgili olarak bilgiler veren Konya Merkez Avcılık Atıcılık ve Amatör Olta Balıkçıları Derneği Başkanı Bekir Bekler, “ Hafta sonu itibariyle Konya’mızda da av sezonu açılıyor.  Av sezonu 3 Mart’ta kadar devam edecek. Av yapmak isteyen avcılarımız Doğa Koruma ve Milli Parklar 8.Bölge Müdürlüğü tarafından açılan kurslara belgeleri alan avcılarımız kurallar ve aldıkları eğitimler doğrultusunda av işlemini gerçekleştirecekler. Yeni sezonda ava çıkacak olan tüm avcılara kazasız ve belasız hayırlı bir av sezonu geçirmelerini diliyorum” dedi. Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 2019-2020 Av Dönemi av sezonu ile ilgili açıklama yayınladı. Yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde 2019-2020 Av Dönemi, 17 Ağustos 2019 tarihinde başlayacaktır. Merkez Av Komisyonu, Av Döneminde geçerli olmak üzere ülkemizde kara avcılığıyla ilgili aşağıda yer alan avlanma usul ve esaslarını belirlemiştir. 21 Haziran 2019 tarihli ve 30808 sayılı Mükerrer Resmi Gazete ’de yayımlanan karara göre: Merkez Av Komisyonu; Avın açılış ve kapanış tarihlerini, Avına izin verilen av hayvanları ile avcı başına avlanabilecek bir günlük av hayvanı limitlerini, Avlanma günlerini, Avlanmanın yasak olduğu avlaklar ile sahaları, Av dönüşünde avcıların taşıyacakları av hayvanı miktarını, Devlet ve genel avlaklarda avlanmayla ilgili hususları, Avlanmada kullanılması ve bulundurulması yasaklanan araçlar, gereçler ve özelliklerini, Mücadele amaçlı avlanma usulünü belirlemiştir. Buna göre avlanma, Marmara bölgesinde 17 Ağustos 2019 tarihinde bıldırcın, üveyik alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, karabatak, saksağan, yaban domuzu ve çakal avı ile başlayacaktır. Alınan karar uyarınca çarşamba, cumartesi, pazar ve resmi tatillerde (idari tatiller de dahil) av yapılabilecektir. Ayrıca yaban domuzu avı ilave olarak salı günü de yapılabilecektir. Avcıların avlanma hakkını elde edebilmeleri için Avcılık Belgesi almaları ve belirlenen avlanma izin ücretini İl Şube Müdürlüklerinin döner sermaye işletmesine ait hesaplarına yatırmaları gerekmektedir. Avcılar, Avlak Yönetim Bilgi Sisteminden (AVBİS), Avcı Avlakta Mobil Uygulaması’ndan (AVA) ve 0850- 888 06 06 numaralı çağrı merkezinden gerekli izni aldıktan sonra, genel ve devlet avlaklarda avlanabilecektir. Avcılar; Merkez Av Komisyonun Resmi Gazete ’de yayımlanan 18 sayılı kararında yer alan diğer avlanma esas ve usullerine uymaları zorunludur.” 

AVLANMADA BUNLARIN KULLANILMASI YASAK

Namludaki fişek hariç haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik pompalı vb yivsiz av tüfekler ile havalı tüfek ve tabancalar, Canlı mühre ve çığırtkanlar, mekanik, elektronik görüntü büyültücü veya görüntü değiştiriciden oluşan gece avı cihazları (gece nişan alma ve görüş dürbünleri), Ancak rüzgârla hareket eden basit yapıdaki her türlü ses çıkarma özelliği taşımayan motorlu ve mekanik mühreler ile hayvan sesi çıkaran nefesli düdükler avlanmada kullanılabilir. Avlanma amacı dışında da olsa canlı mühre ve çığırtkanlar, avlaklarda vasıta içinde ve açıkta her ne koşulda olursa olsun bulundurulamaz. Zehirli veya uyuşturucu yem, ilaç vb. malzemeler, Bakanlıkça izin verilen geleneksel avcılık hariç, her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes ve tuzaklar, Kişilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak mahiyetteki kullandıkları aydınlatma araçları hariç, ışık yayan araç ve gereçler, şarjlı el projektörleri ve sabit projektörler, aküyle çalışan el projektörleri; petrol türevleriyle çalışan her türlü ışık kaynakları, avlanmada kullanılamaz. Motorlu tekne ve benzeri araçlar, (Ancak bu araçlar ulaşım amacı ile kullanılabilir. Bu araçlarla su kuşları ürkütülüp havalandırılamaz, bir yöne sürülemez. Motorlu tekneler de motoru çalışmaz durumda ve hareketsiz iken üzerinde av yapılabilir.) Sulak sahalarda; saz, kamış, diken, ot, çuval vb. şeylerle yapılmış veya toprakta çukur açılarak hazırlanmış üstü açık gümeler hariç, özel mülkiyetteki araziler de dâhil, her türlü üstü kapalı, korunaklı gümeler yapılamaz veya kurulamaz ve buralarda avlanılamaz.

YASAKLANAN AVLANMA USULLERİ BELİRLENDİ

Su kuşları hariç olmak üzere diğer av ve yaban hayvanlarını güme kullanarak avlamak, Kara ve hava araçlarıyla hareket halindeyken avlanmak, Tüfeksiz dahi olsa her türlü motorlu tekneyle su kuşlarını ürkütüp havalandırarak bir yöne sürmek, suya girerek çevirme avı yapmak, Avda kullanılması yasaklanan araç ve gereçleri avlanma sırasında kullanarak avlanmak, Tarımsal faaliyetler sırasında biçerdöver ve traktörlerde tüfek bulundurmak, Yaban hayvanlarının yavrularını yakalayarak alıkoymak; boş dahi olsa yaban hayvanlarının yumurtalarını toplamak ve bulundurmak, Av ve yaban hayvanlarını yeme alıştırarak avlamak, Av ve yaban hayvanlarının kuluçka ve üreme alanlarına zarar vermek yasaktır.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim