Havaların soğumasıyla gribal enfeksiyona bağlı hastalıklarda da artış yaşanıyor. Uzmanlar hastalıklara karşı vücut direncini yüksek tutmak amacıyla sağlıklı beslenme vurgusu yaparken, soğuk havalarda sıcak içecekler tüketilerek ısınma yoluna gidiliyor. Bu anlamda son günlerde sıcak içeceklere olan rağbet artmış durumda. Ancak sıcak içeceklerin de bir çok çeşidi bulunuyor. Uzmanların doğal beslenmeye dikkat çekmesiyle artan bitkisel ürünlere olan talep, sıcak içeceklerdeki doğal ürünlere olan talebi de etkilemiş durumda. Sağlığa iyi geldiği ifade edilen çok sayıda bitkisel ürün, sıcak içecek olarak tüketiliyor. Bunların başında kış çayları olarak belirtilen Ihlamur,kuşburnu,tarçınlı çay,ada çayı gibi gribal enfeksiyonlara iyi gelen içecekler yer alıyor. Bir diğer dikkat çeken içecek ise atom. Çeşitli karışımlarla elde edilen ve kış aylarının vazgeçilmezi arasında gösterilen atom olarak adlandırılan kış içeceği, son günlerde vatandaşların en çok içtiği sıcak içecekler arasındaki yerini aldı. 

‘BİTKİSEL ÇAYLAR TÜKETİLİYOR’

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan NasipKözde Çay Evi işletmecisi Coşkun Arslan “2000 yılından beri çay ocağı işletiyoruz.Babadan kalma mesleğimiz.Yaklaşık 17 yıldır burada esnafız.Ayrıca 3 tane şubemizde var” dedi. Yılın her mevsimi işlerinin iyi olduğunu söyleyen Arslan “Kış aylarının gelmesiyle özellikle kış çayları dediğimiz bitkisel çaylar çok tüketiliyor.Bizde talebe göre bu çaylardan müşterilerimize veriyoruz” ifadelerini kullandı.

KÖZDE ÇAY KEYFİ!

Nasip çay evinde ayrıca damaklarda farklı bir tat bırakan köz ateşinde yapılan çay çok tutuluyor.Közde yapılan çayın tadının daha tatlı olduğunu söyleyen Arslan “Konya’da, közde çay yapan ilk esnaflardanız.Çaylarımızı köz ateşinde yapıyoruz, farklı bir tadı oluyor müşterilerimizde çok seviyor.Çayın yanında havaların soğuk olmasıyla ıhlamur,ada çayı,kuşburnu gibi bitki çayları da içiliyor” dedi.Konya’ya gelen turistlerin uğrak mekanı, Otantik Osmanlı kültürünü yansıtan Mengüç Caddesi’nde Tarihi Azade Konağı işletmecisi olan Dağıstan Kaya “Soğukta kış çayları dediğimiz bitkisel içerikli sıcak içeceklere talep oluyor.Vatandaş, hava soğuk olduğundan dolayı bu çaylara yöneliyor.Bu tür çaylarda soğuk algınlığına ve gribal enfeksiyon hastalıklarına iyi geliyor.Özellikle tarçınlı çay ve yeşil çay isteyen çok oluyor” ifadelerini kullandı.Kaya ayrıca “Bu cadde tarihi yapısıyla çoğunluğu turist olmak üzere çok sayıda insanı kendisine çekiyor.Ihlamur,ada çayı,kuşburnu gibi kış çaylarına onlarda ilgi gösteriyor.Yabancıların kültüründe bitki çayları fazla olmadığı için ayrıca ilgileniyorlar” dedi.

ATOM ÇAYI SAĞLIĞA ÇOK YARARLI 

Özellikle kışın soğuk havalarda sağlığa yararlı olan Atom çayı çok rağbet görüyor. Çayın tamamen doğal bitkilerle yapıldığını söyleyen Özceylan Çay Evi sahibi Özkan Ceylan, “Atom çayımıza daha çok kışın soğuk havalarda talep oluyor. Nane limon, ıhlamur,ada çayının karışımından yapılan içeceğin faydaları saymakla bitmez.Nefes açar,kötü hava şartlarında bulaşıcı hastalıklardan korur.Biz çayın içine ek olarak zencefil atıyoruz.Zencefil Kur-an ayetlerinde de zaten şifalı bir bitki olarak geçiyor.Kış aylarında normal çaydan daha fazla satıyoruz müşterilerimize” diye konuştu.Konya’nın meşhur Çarşısı Kadınlar Pazarı içinde çaycılık yapan Kehribar Çayevi sahibi Orhan Çiçek “Pazardaki esnafta kış aylarında daha çok Atom çayı gibi bitki karışımı içecekler istiyorlar.Hastalıklara deva olduğu söyleniyor.Bizde soğuk havalarda bu çaylardan çok satıyoruz” dedi.

METEHAN KESKİN

Editör: TE Bilişim