Arakan’da yaşanan zulüm ve baskılar halen sürüyor. Budistlerin baskısı ve zulmü nedeniyle yüz binlerce Arakanlı kendi topraklarından Bangladeş’e sığınmaya devam ediyor. Arakan’da yaşanan bu katliama sessiz kalmayan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, bölgede yardım faaliyetlerini aralıksız sürdürürken, aynı zamanda İslam dünyasının bölgeye karşı sessiz kalmaması için kamuoyu oluşturuyor. Bu kapsamda İHH İnsani Yardım Vakfı Konya Şubesi tarafından Kayalıpark’taArakan’daki Müslümanlara yapılan zulmü anlatan resim sergisi açıldı. Dün Cuma namazı sonrası açılan sergiyle, vatandaşların bölgeye olan duyarlılıklarını ve hassasiyetlerini artırmak amaçlanıyor. 

1937’DEN BUYANA 8 BÜYÜK KATLİAM YAPILDI

İHH İnsani Yardım Vakfı Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Uysal, burada yaptığı açıklamada, Arakan’da yaşanan zulmün yeni olmadığını, onlarca yıldır bu zulmün devam ettiğini söyledi. “1937’den bu yana 8 büyük katliam yapıldı ve sürgün yaşandı” diyen Uysal, “Yüz binlerce kardeşimiz Arakan’dan kendi yurtlarından kuzey komşu Bangladeş’e sığınmak zorunda kaldı. Bangladeş değişik dönemlerde Arakanlı Müslümanları Myanmar’a geri gönderdi. Bu sırada da yine insanlar telef oldu, canlar yitti. Bu acı bu kadar zamandır sürüyor” dedi. 

İNSANLARIN ARAKAN İLGİSİ DEVAM ETMELİ

İHH’nınArakan’a olan hassasiyetinin kurulduğu günlerden bu yana devam ettiğinin altını çizen Uysal, 22 yıldır İHH’nın bölgede yardım faaliyetlerini yaptığının bilgisini verdi. Son yaşanan katliamların ardından da hiç zaman kaybeden bölgeye olan yardımları artırdıklarını belirten Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü, “Son katliamlardan sonra dünyayı ayağa kaldırma çabasında olduk ve başarılı da olduk. Bugünlerde Arakan konusunun medyada tavsamaya bırakışmış olması, buradaki sorunun bittiği anlamına gelmez. Biz sorunun hala devam ettiğini göstermek, bunu insanlara anlatmak için bugün resim sergisini düzenlemiş bulunuyoruz. Hiçbir şey bitmedi. Eşini, çocuğunu, büyüğünü, küçüğünü kaybeden insanlar perişan durumda. Ve hala göç devamediyor. İnsanların ilgisinin tavsamadan devam etmesini talep ediyoruz. İnşallah Allah bu ümmetin düze çıktığı günleri gösterecek. 100 yıl önce İslam ümmeti acı zamanlar geçirdi. 1. Dünya Savaşı günleri ve sonrasında acı günler geçirdi İslam dünyası. Yüz üstü yere düştük. Bugün ayağa kalkma çabaları içerisindeyiz. Bu ümmet dünyanın her yerinde ayağa kalkacak inşallah. Ümitsiz değiliz ama sürekli gayret içerisinde olmamız gerekiyor. Bugüne kadar ki desteklerden biz razıyız inşallah bundan sonra da kardeşlerimizin desteği ile acılar sona erecek.”

SAĞLIK-SEN’DEN ARAKAN’A DESTEK ÇAĞRISI

İHH Konya Şubesi’nin Arakan’la ilgili resim sergisine gelerek destek veren Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Zeynel Abidin Uysal da yaptığı açıklamada, Arakan’daki Müslümanların büyük bir zulüm ve katliama maruz kaldıklarını hatırlattı. Bu üzücü duruma karşı İslam dünyasını duyarlı davranmaya çağıran Uysal, İslam ülkelerinin gerekeni yapması gerektiğine dikkat çekti. Sağlık-Sen Konya Şubesi olarak bölgeye yardım çalışması da yapacaklarını belirten Uysal, “Bölgede sağlık ihtiyacı hasıl oluyor. Şu ana kadar bölgeyle ilgili herhangi bir yardım girişimimiz olmadı ancak bundan sonraki süreçte bölgenin sağlık ihtiyacını gidermek adına çalışma yapmayı planlıyoruz” dedi. Uysal Sağlık-Sen üyelerine de seslenerek Arakan konusunda duyarlı davranmaya ve İHH gibi yardım kuruluşlarına bölgeye gönderilmek üzere yardımda bulunmaya davet etti. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim