Günlük hayatta trafikte yolcu ve eşya taşımacılığında yoğun bir şekilde kullandığımız araçlar, zaman zaman bakıma ihtiyaç duyuyor. Trafik güvenliği açısından da araçların bakımını aksatmamak gerekiyor. Araç bakımında da her ustayı değil işinin ehli olan ustaları tercih etmek gerekiyor. İsmi ile hemhal olan Ehil Otomotiv, hafif ticari ve ticari araçların bakımını işinin ehli ustalar aracılığı ile yapıyor. Ehil Otomotiv Özel Servis Sahibi Ali Hazar ile Ehil Otomotiv Özel Servis ve oto bakımının önemi üzerine konuştuk. 

Ali bey önce kısaca sizi tanıyalım. Ali Hazar kimdir?

1986 Konya doğumluyum. İlk olarak 1990’lı yıllarda sanayiye geldim. 15 sene ustalarımın yanında başka bir yerde çalıştım. Yaklaşık 8 sene önce de kendi iş yerimi açtım. Ehil Otomotiv Özel Servis olarak müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. 

Ali bey, bize Ehil Otomotiv Özel Servis’in bir hikayesini anlatmanızı istesem, neler söylersiniz?

Ben 15 sene boyunca Eski Sanayi’de Kurhan Kardeşler Orhan Usta’nın yanında çalıştım. Allah razı olsun. Beni yetiştirdiler, bugünlere gelmeme vesile oldular. Tabi belli bir süre sonra ister istemez başka fikirler doğuyor, yeni şeyler yapmak gerektiğine inanılıyor. O dönemlerde çalıştıkça yeni tecrübeler edindim. Kendimi belli bir seviyeye gelmiş hissettim ve kendi kendime dedim ki artık bu ağacın meyvelerini yemenin vakti geldi. Bir kudret geldi, daha önceden de hep var olan fikirdi bende. Kendime ait bir iş yerim olmasını hep istemiştim. Rabbim de nasip edince oldu. 8 senedir kendi iş yerimde burayı çalıştırıyorum. Elbette ki kuruluşumuz ve bugünkü düzeni oturtmamız kolay olmadı. Zaman zaman büyük zorluklar yaşadık. Tecrübeli ve kaliteli bir ekibi oluşturabilmek için seçici davranmak gerekiyordu. Elhamdülillah tam istediğimiz gibi bir ekiple kadromuzu oluşturmuş olduk. Muhasebecimizden aşçımıza, ustabaşımızdan çırağımıza kadar birbiriyle tamamen uyumlu, birbirinin dilinden anlayan, güzel bir iş atmosferi oluşturan bir yapı oluşturduk. 

Dükkan açmak herkesin hayali, dükkan çalıştırmak iyi bir şey. Tabi söylediğim gibi zorlukları da var. Ama zahmetsiz rahmet olmaz. Bu zorlukları aştığınız zaman bir anda işlerinizin rayına girdiğini görüyorsunuz. Bunu hem kendiniz, hem de müşteri kitleniz hissediyor. Sektörüme bir hizmet veriyorum. Kendimce katkıda bulunuyorum. Aynı zamanda istihdama da katkıda bulunmuş oluyorum. Bu da işin güzel yanı. 

Burada kaç kişiyi istihdam ediyorsunuz?

Şu an Ehil Otomotiv Özel Servis olarak 11 kişilik bir ekibimiz var. Servisimiz farklı birimlerden oluşuyor. Her birimin başında işinin ehli, sanayinin tozunu yutmuş, kendisinden emin, yaptığı işi bilen insanlar var. Yine bu arkadaşlarımızın yanında kalfaları ve geleceğe dönük bir yatırım olarak görmüş olduğumuz çırakları var. 

Sanayiye genel olarak baktığımızda yaş ortalamasının bir hayli yüksek olduğunu görüyoruz. Genel olarak dert yakılan konu ise çırak yokluğu. Sizin kadronuza baktığımızda ise hep genç isimleri görüyoruz. Ayrıca yeterince çırağınız da var. Bunu nasıl sağladınız?

Sizin de üzerinde durduğunuz ve gözlemlediğiniz üzere sanayimizde genel sorun yeni neslin ilgisizliğine bağlı olarak çırakların olmaması. Yetiştirecek çırak bulmakta güçlük çekilmesi. Şimdi sanayide eş dost genelde bize imreniyor. Hatta bazı arkadaşlarım gelip soruyorlar, sen bu kadar genç bir kadroyu nasıl kurdun, bu çırakları nereden buldun, bize de bul diyenler oluyor. Ama bu tabi ki eşin dostun sayesinde olan bir şey. Bunun önceliğinde de itibar, samimiyet, biraz gelenekçilik, işi öğretebilme arzusu, karşılıklı sevgi ve saygı var. Biz de elimizden geldiği kadarıyla ustalarımızdan ne görmüşsek onu uygulamaya çalışıyoruz. Nasıl yetişmişsek, öyle yetiştirmeye çaba harcıyoruz. Çocuklarımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz. Diğer yandan burada çalıştırdığımız genç kardeşlerimizi yetiştirmek ve işi öğrenmelerini sağlamak temel amacımız. Yarın büyüdükleri zaman bir ehil de onlar olsunlar istiyoruz. Onlara yol yordam öğretmeye, geleceklerini şekillendirmeye, zanaat sahibi yapmaya çalışıyoruz. Niyet halis olunca rabbim de yüzümüze güldü. Birbirinden kıymetli 4 tane genç kardeşimiz bizimle birlikte çalışıyor. 

Ali bey, iş yerinizin ciddi manada kalabalık olduğunu da görüyorum. İş yeriniz her zaman bu şekilde yoğun mudur, bir sezonunuz var mı?

Biz burada 500 metrekarelik bir alanda müşterilerimize hizmet veriyoruz. Ağırlıklı olarak ticari grubuyla uğraşıyoruz. Elhamdülillah yılın dört mevsimi işlerimiz yoğun olur. Bizim aslında genel olarak bir sezonumuz var. Yılın büyük bir bölümünde işlerimiz yoğun olur. Sadece okulların kapandığı üç aylık periyodun ortasında işlerimiz biraz yavaşlar. 

Siz daha çok büyük araçlara mı servis hizmeti sunuyorsunuz?

Daha çok ticari gruba yönelik faaliyet gösteriyoruz. Renault, Peugeot, Citroen ve Fiat marka araçların ticari grubundaki modellerine bakıyoruz. Aslında bu alanda uzmanlaştık diyebiliriz. Bu nedenle de sanayide ticari grubunda tercih edilen bir servis olmayı başardık. Diğer yandan tabi okulların açılması ile birlikte öğrenci servis araçları da trafiğe daha çok çıkmaya başladı. Sonuç itibariyle bu araçlar can taşıyorlar. Bu nedenle bakımları önemseniyor. En küçük bir problemde hemen oto servislerin yolu tutuluyor. Bunun da hareketliliğe etkisinin olduğunu söyleyebiliriz. 

Ali bey, araç bakımında nelere dikkat ediyorsunuz?

Müşterimiz aracını getirdiği zaman önce ondan araçtaki arızaya veya yapılması gereken işleme ilişkin bilgi alırız. Bununla yetinmeyiz. Aracı kendimiz gözlemler, iyice inceler, arızası motordaysa motor sesini dinler, bilinmeyen bir arızası varsa onu en kısa yoldan, en az maliyetle tespit edip, en sağlam şekliyle yapıp teslim etmeye çalışırız. Araç sahipleri ya da şoförler genelde araçta gördükleri eksiklere veya arızalara ilişkin bir liste yapıp bu listeyi bize veriyorlar. Tabi her ne kadar bu listeye sadık kalacaksak da, fren balatası, yağ bakım kilometresi, kayışları, ön düzen aksamları, aks aksamları, rotil aksamları, burç aksamları gibi parçaları standart olarak kesinlikle gözden geçiririz. Bu saydığım aksamlar araçlar için hayati önem taşıyan aksamlardır. Üzerinde can taşıdıklarını hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayız. Neticede can taşıdığı için kendimizde bunun sorumluluğunu hissediyoruz. 

Peki Ehil Otomotiv Özel Servis olarak sizi farklı kılan nedir?

Müşterilerimizin taleplerine cevap verebilmek için yoğun tempo çalışmamız gerektiğini biliyoruz. Ama boşa kürek çekmemek için de planlı bir şekilde işimizi yürütüyoruz. Müşterilerimiz için zamanın önemi büyük. Çünkü özellikle okullar açıldıktan sonra servis hizmeti sunan araçların belirli saat aralığında işlerinin hallolması ve servise yetişmesi gerekiyor. Biz de onları mağdur etmemek için adeta zamanla yarışıyoruz. Bundan dolayı da ekibimizi yoğun tutuyoruz. Sabah 08:30’da başladığımız mesaimizi akşam 19:30’da tamamlıyoruz. Ama şayet akşam kalmak gerekiyorsa, yetiştirmemiz gereken bir iş varsa, muhasebecimiz onu takip ediyor. Kimin kalması gerekiyorsa o mesaiye kalıyor, mesaisi de ayrıca yazılıyor. Bir manada Eski Sanayi’ye kurumsal bir yapı getirdik. Bizim çektiğimiz cefayı bugünün çıraklarına çektirecek olsak inanın yanımızda kimse kalmaz. Herkesi gönüllemeye çalışıyoruz. 

Ali bey, bir hedef koymuşsunuz kendinize. Bir iş yeri açmak istemişsiniz ve bu hedefinize ulaşmışsınız. Şimdi yeni bir hedef daha koydunuz mu?

Allah’a hamdolsun kendi iş yerimde çalışmak gibi bir hedefim vardı, buna ulaştım. Bundan sonraki temel gayem, herkesin buradan memnun bir şekilde ayrılmasını sağlamak. Daha uzun vadede Allah nasip ederse daha büyük bir iş yerinde daha tertipli ve düzenli bir şekilde hizmet sunmayı amaçlıyoruz. Diğer yandan burada çalışan gençlerimizin hepsi yarın işinin ehli olsun, hepsi birer ehil usta olsun. Yeni ehiller türesin. Kapıma komşu olsunlar isterim. Benim itibarım olsun, benim adımı yaşatsın, bu usta beni yetiştirdi, bu usta benim elimden tuttu diyebilsinler. 

Son olarak kış bakımlarının yapıldığı veya yapılması gerektiği bir süreçteyiz. Özellikle üzerinde durulması ve dikkat edilmesi gereken hususlar sizce nelerdir?

Müşterilerimizin aksatmadan bakımlarını yapmalarını istediğimiz belli başlı teknik aksamlar var. Yağ bakımları, ön düzen bakımları, antifriz bakımları, termostat bakımları ve kalorifer sistemi bakımlarının aksatılmaması gerekir. Bu saydıklarım kış bakımları için geçerli. Zaten şu da var, genel itibariyle bir araç sahibi ya da şoförü aracı hor kullanmıyorsa, bakımlarını zamanında ve düzenli bir şekilde yaptırıyorsa o aracın çok fazla masrafı da olmuyor. Ama bazen öyle araçlar geliyor ki biz bile hayret edip kalıyoruz. Bu araç herhalde araya kaynamış, bakımları unutulmuş diyoruz. Genel olarak müşterilerimize tavsiyem, kendi can güvenlikleri, taşıdıkları insanların can güvenliği ve rahatları için bakımlarını aksatmadan ve zamanında yapsınlar. 

METE ALİ MAVİŞ

Editör: TE Bilişim