Son dönemde bir otomobil sahibi olmak oldukça zorlaştı. Pandemi ile birlikte yükselişe geçen otomobil fiyatları, cep yakıyor. ÖTV oranlarında yapılan artış ve döviz kurlarında yaşanan yükseliş, doğrudan otomobil fiyatlarına yansıdı. Sıfır otomobil fiyatlarının yükselmesi ise ikinci el araba fiyatlarını da yukarıya çekmeye başladı. İkinci el araba fiyatları artarken talepte bir azalmadan bahsetmek güç. Ancak otomobil alma konusunda temkinli davrananların sayısı da oldukça fazla ve çok sayıda kişi ikinci el araba fiyatları düşer mi gibi sorulara yanıt bulmaya çalışıyor.

ARAÇ SATIMI HIZLI GİDİYOR

Pandemi ile birlikte vatandaşların toplu ulaşım araçlarına binmek yerine araç aldığını ifade eden Koyuncu Fiat Otomobil Satış Müdürü Murat İçil, “Otomobil sektörümüzde zaman zaman ÖTV indirimi olacağına dair bilgiler dolaşıyor. Vatandaşlarımızın bu konuya kulak asmaması gerektiğini belirtmek istiyorum. Bundan 4-5 ay öncede bu tarz bilgiler kulaktan kulağa dolaştı ama devletimiz ÖTV zammı gerçekleştirdi. Yüzde 50 olan ÖTV yüzde 80’e çıkarıldı. Şuanda piyasada araç satımı oldukça hızlı gidiyor. Stoklarımız çok hızlı tükeniyor. Sıfır araca talep oldukça fazla. Yeterince araç var ama elimizde bulunan araçtan daha fazla talep var. Döviz kurunda son günlerde yaşanan gelişmeler nedeniyle bir düşüş yaşandı. Döviz yeniden aynı seviyeye geldi. FIAT olarak yerli bir firma olmamız sebebiyle kurların yükselişi sırasında zam yapmadık. İthal markalar gibi her ay zam yapmadık. Zammımız kısıtlı oldu. Dövizi kendi oranında içimizde absorbe etmeye çalıştık. Dövizin yükselişi oranında zam yapmadık” ifadelerini kullandı.

FİAT EGEA YENİLENDİ

Türkiye’nin son yıllarda C segmentin en çok satan modeli olan FIAT Egea, 2021 yılı için makyajlanarak müşterileri ile buluşacağını ifade eden İçil, “Tofaş’ın toplamda 1.2 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirdiği, Avrupa pazarlarında Tipo ismiyle satışa sunulan Egea model ailesi yenilendi. 2015 yılından beri yollarda olan Fiat Egea makyaj ile birlikte görünüm tazelerken, otomobilin teknik özellikleri de elden geçirildi.2021 yılı Ocak ayı itibariyle Fiat Egea’nın yenilenmiş yüzü üretilmeye başlanılacak. FİAT Markasına ilgi oldukça yoğun. Fiyatlarımız da diğer markalara göre de oldukça uygun. Konyalı hemşerilerimiz FİAT markasını çok seviyor. Yeni model Fiat Egea için de ön başvuru almaya başladık” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim