İkinci el araç alım satımlarında çoğu zaman güven ön plana çıkıyor. Çünkü satıcı, aracın durumuyla ilgili yanlış beyanlar verebiliyor. Ya da araçla ilgili bilgi sahibi olmadığı için, alıcıya bilgi veremiyor. Bu durumlarda, araçlarla ilgili en sağlıklı bilgi, ancak Oto Check-up hizmeti ile mümkün olabiliyor. Ancak bu hizmetten herkes faydalanmıyordu. Bu da ikinci el araç alım satımlarının ardından bazı vatandaşların mağduriyet yaşamalarına neden oluyordu. Ancak bu konuda yeni bir düzenleme yapılıyor. Yapılan düzenlemeyle 10 yaşından büyük ikinci el araç alım satımlarında satılan aracın Check-up’a sokulması zorunlu hale geliyor. Böylece Check-up’a sokulmayan araçların noter tarafından satışı yapılamayacak. Ayrıca Check-up hizmeti veren şirketlerin de TSE belgesi alması zorunluluğu getirildi. Yılsonunda başlaması beklenen uygulama ile araç alım satımlarının daha sorunsuz hale gelmesi bekleniyor.

ARACI CHECK-UP’A SOKMAK ÖNEMLİ 

Konuyla ilgili bilgiler veren Garanti Oto Check-up ve İstanbul Oto Check-up Sahibi Serkan Abaz, araçların check-up’a sokulmasının önemine vurgu yaptı. “Araç satımlarında aracı satan kişi, aracın motorunu, aksanını bilmediği için yanlış bilgiler verebiliyor” diyen Abaz, şunları söyledi, “Ya da bazı kişiler bunu bilmesine rağmen farklı şekilde anlatarak müşteriye aracı satmak istiyor. Biz araç alacak müşterilerimize ekspere sokmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü karşılıklı olarak güven ancak böyle sağlanabiliyor. Biz adil bir şekilde aracın neyi var neyi yok ekspertiz raporu olarak çıkarıyoruz. Boya olarak, kaporta olarak, motor olarak müşterilerimize aracın durumunu anlatıyoruz. Bizim anlatmamızla tatmin olan müşterilerimiz oluyor. Burada pazarlık bozulma durumları oluyor. Çünkü satıcı yanlış beyan veriyor. Onun için biz adil bir şekilde gerekli hizmeti verip müşterilerimizi gönderiyoruz.”

TSE BELGESİ ZORUNLULUĞU GELİYOR 

Check-up hizmeti veren şirketlere TSE belgesi alma zorunluluğunun geldiğini söyleyen Abaz, “TSE eksper zorunluluğu başlıyor. Yılsonunda başlaması beklenen uygulama ile zorunlu olarak ekspertizlerin TSE belgeli olması gerekecek. Notere bu şekilde beyan edilecek. Biz de gerekli başvuruları yapıp TSE belgemizi aldık ve müşterilerimize TSE belgesiyle hizmet vermeye başladık. Biz ekspertizler alınan bu kararın oldukça yerinde olduğunu düşünüyoruz. TSE belgelerinden sonra müşterilerimiz daha rahat olacak. Ve 5 yıl bu raporlar saklanacak. Bu durum hem alıcı hem satıcı için iyi olacak diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

TSE BELGELİ OLMAYAN RAPOR KABUL GÖRMÜYOR 

TSE Belgesi alabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan Abaz, konuyla ilgili şu bilgileri verdi, “200 metrekare dükkanınız olması gerekiyor. Akü ölçer, lastik ölçer, lift sistemlerinin olması gerekiyor. Bunları şart koşuyor. 5 yıl raporu saklama zorunluluğu var. TSE belgeli raporları araç alım satımlarında müşteriye vereceğiz, müşteri de notere verecek. Alıcı-satıcı notere gittiğinde ekspertiz raporu TSE belgeli olmadığında raporu kabul etmeyecek. Bu anlamda müşterilerimize TSE belgesi olan ekspertizlere başvurmalarını öneriyoruz. TSE belgesi almamış olup, ekspertiz yapan firmaların belgeleri noter tarafından kabul edilmeyecek. Ve bu raporlara verilen paralar boşa gitmiş olacak.”

HERKES MEMNUN OLACAK

TSE Belgeli ekspertiz raporu zorunluluğunun herkesi memnun edeceğini belirten Abaz, “Bu zorunluluk galericiler açısından da iyi olacak. Onlara da zaten yetki belgesi zorunluluğu geldi. Şimdi bu yeni değişiklikle galericiler de aldıkları araçları ekspere sokmak zorunda kalacak. Daha öncesinde bazı galericiler ekspertiz yaptırmadan müşterinin söylediklerini baz alarak araç alıyordu. Buraya geldiği zaman araçta çıkanlardan dolayı bir şok yaşayabiliyordu ve zarar ediyordu. Bu durum onlar için de iyi olacak diye düşünüyorum. Burada en önemlisi herkesin memnun olması. Bu anlamda hem alıcılar hem satıcılar hem de biz bu durumdan memnunuz” şeklinde konuştu. 

ŞEHİT AİLELERİNE ÜCRETSİZ HİZMET

Garanti Oto Check-up olarak yeni bir kampanya başlattıklarının da bilgisini veren Abaz, “Bizim için vatan toprağı çok önemli. Milletimiz, yüz yıllardır bu vatan toprağını korumak için canını dişine kattı, kanını akıttı. Bu toprak kanla alındı, yine kanla korunuyor. Bu anlamda bu ülkenin her karış toprağını bekleyen, bu topraklar için nöbet tutan güvenlik güçlerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Biz onlara her zaman duacıyız. Ancak, bu çetin vatan nöbeti esnasında bizleri derin üzüntüye boğan acı olaylar da yaşanıyor. Maalesef güvenlik güçlerimiz menfur saldırılar sonucu şehit düşüyor. Allah tüm şehitlerimize rahmet etsin. Bizler şehitlerimize dua ederken, şehitlerimizin ailelerinin yanlarında olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu anlamda, karınca kararınca bizim elimizden gelen, birinci derecede şehit ailelerimize ücretsiz hizmet vermek. Bu anlamda yeni bir kampanya başlattık ve birinci derecede şehit ailelerimize Garanti Oto Check-up ücretsiz check-up hizmeti vermeye başladık” ifadelerini kullandı. 

ALİ ARSLAN 

Editör: TE Bilişim