Numune Hastanesi'nin eski binaları için Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun yaptığı değerlendirme sonucu ikinci kez "yıkılamaz" kararı çıktı. 

2011 yılında temeli atılan Numune Hastanesi yeni binası geçtiğimiz yıl Aralık ayında hizmet vermeye başlamıştı. Yeni binanın inşaat çalışmalarının başladığı günden bu yana, numune hastanesinin eski binalarının ne olacağıyla ilgili de tartışmalar başlamıştı. Tartışmalar yaşanırken Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü 2 binanın "Cumhuriyet dönemi" yapılmış olmasını gerekçe göstererek yıkılamayacağını savundu. Bu nedenle alınan kararla binalar tescillenerek korumaya alındı. 

İKİNCİ BAŞVURU YAPILDI

Numune Hastanesi'nin yeni binasının hizmet vermeye başlamasıyla, eski binaların yıkılarak hastane çevresinin rahatlatılması amacıyla hastane yönetimi binaların yıkımı için ikinci bir başvuru yaptı. Mevzuata göre Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından alınan koruma kararının bozulması için Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'na ya da İdari Mahkeme'ye başvurulabiliyor. Bu hakkı kullanan Numune Hastanesi Yönetimi,  Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'na başvurarak Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün kararının yeniden incelenmesini istedi. 

ANKARA'DAN DA RET GELDİ! 

Başvurunun ardından Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, yeni bir değerlendirme yapmak üzere Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün raporlarını isteyerek incelemeye aldı. Yapılan incelemeler sonucu Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca binalar için alınan "Yıkılamaz" kararı, Ankara tarafından mevzuata uygun bulunarak, kararın devam edeceği yönünde yeniden karar alındı. Böylece Numune Hastanesi'nin Cumhuriyet dönemi yapılan eski binalarının korunmasına devam edilecek. 

HASTANE KULLANABİLECEK 

Korunmaya devam edilecek olan binaların kullanımı hastane yönetiminde olacak. Daha önce Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü binaların kullanım hakkını hastane yönetimine vermişti. Bu karar bundan sonraki aşama için de geçerli olacak. Ayrıca, binaların restorasyonu ile ilgili yetki de yine hastane yönetimi dolayısı ile İl Sağlık Müdürlüğü'nde olacak. Restorasyon yaptırmak istenirse yapılan proje, Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından değerlendirilerek restorasyon yapılabilecek. Restorasyon için ise Bakanlık veya Valilik fonundan faydalanılabilecek. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim