Hububat hasadının ardından gündeme gelen konuların başında şüphesiz anız yakma geliyor. Toprağın verimi düşüren ve topraktaki canlıları öldüren anız yangınları son yıllarda devletin de politikası haline geldi. Anız yakanlara bir taraftan Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerince cezai işlem uygulanırken, uzmanlar da çiftçileri anız yakmamaları konusunda  çağrıda bulunuyor.  

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, çiftçilere anız yakmamaları konusunda uyardı. Hububat hasadından sonra kalan artıkların toprağa karışmasının verim ve toprak üzerine etkilerinin yapılan araştırmalarla belirlendiğini söyleyen Çevik, anız yakan çiftçilerin en fazla zararı kendilerine verdiğini ifade etti. 

EN BÜYÜK ZARAR ÇİFTÇİYE  

Çiftçilere seslenen Çevik, “Tarlalarımıza, toprağımıza sahip çıkalım, anızları yakmayalım. Anız yakılması bizlere yokluk getirir. Toprağa karışan sap ve diğer bitkiler çürüyerek toprağın en verimli kısmını oluşturuyor. Toprağın ilk 10 santimetrelik kısmı  verim verme özelliğini oluşturan olgun topraktır.  Atılan gübrelerin kalanı bu kısımda tutulmaktadır. Anız yangınları sonrası yakılan kısım topraklarımınız canlılık özelliğini barındıran bu kısmıdır. Toprağımızın en verimli kısmını oluşturan bitki atıklarını yakmayalım. Anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Buna bağlı olarak su ve rüzgar erozyonu artmakta ve çok önemli kayıplar meydana gelmektedir. Bir sonraki yıl alınan üründeki verim ve kalite düşmektedir. Bu durum hem ülke hem çiftçi ekonomisine zarar vermektedir" diyerek üreticileri uyardı.

ANIZ YAKMAK KATLİAMDIR

Çevik, ‘’Ülke genelinde olduğu gibi ürün hasadından sonra anızların yakılması, ürüne ve toprağa faydalı böceklerin ölmesine neden olmaktadır. Anız yangınları, yalnızca hayvanların ölümüne sebep olmakla kalmayıp aynı zamanda hava kirliliğine ve karayolunda görüşün azalmasıyla trafik kazalarına sebep olmaktadır.  Ayrıca anızların yakılmasıyla birlikte toprağın su kaybı artmakta, yağmur suları toprakta yeterince tutunamamaktadır. Çevre ve toplum sağlığı, kamu düzeni, halkın huzuru ve güvenliği ile kamu malları üzerindeki olumsuz etkileri önlemek için çiftçiler anız yakılmasına dur denmesi lazımdır" diyerek, anız yakanlara Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerince işlem yapılacağı uyarısında bulundu. 

İSLAM CANLIYA EZİYETİ YASAKLAR

Din adamlarının anız yakmanın haram olduğunu beyan ettiklerini belirten Çevik, anız yakmanın geleceği yakmak olduğunu söyleyerek, “Bir hayvanın keyfiyen öldürülmesi ile yakılan anızda ölen binlerce canlının durumu aynıdır. Anızla birlikte aynı zamanda binlerce canlının yakılması vahşettir, büyük günahtır. Alemlerin Efendisi  “Yerdekilere merhamet etmeyene, göktekiler merhamet etmez” buyurarak, etrafımızdaki canlılara hangi gözle bakmamız ve nasıl davranmamız gerektiğini bize göstermektedir. Anız yakılması gibi çağdışı bir uygulamadan vazgeçilmesi gerekir” dedi. 

SAP VE SAMAN DEĞERLİDİR

Türkiye’de sap ve samanın ekonomik değerinin 4-5 milyar lira olduğunu belirten Çevik, hayvancılığın gelişmesi açısından da önemli olduğunu söyledi. Çevik “ Bu sene rekoltenin iyi olmasından dolayı sap ve saman da bol olacak. Konya’da bu sezon yaklaşık 1,5 milyon ton saman üretilecek. Bunun sap olarak ekonomik değeri 200-250 milyon lira, saman olarak işlenmiş hali 400-450 milyon lira arasında değişmektedir.

HASİP MUTLU 

Editör: TE Bilişim